Otomotiv

Otomotiv Haberleri

OSD: Üretim ve ihracatta daralma sürüyor

12.10.2020 08:56

OSD Başkanı Haydar Yenigün, yılın ilk 9 ayında toplam üretimin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 azalarak 854 bin 227 adet, ihracatın da yüzde 33 azalarak 616 bin 120 adet olarak gerçekleştiğini söyledi.

 

Mehmet Emin AVCI

Türkiye otomotiv sanayiine yön veren 14 büyük üyesiyle sektörün çatı kuruluşu olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Ocak-Eylül dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı.

OSD Başkanı Haydar Yenigün, online basın toplantısında hem yılın ilk 9 ayındaki verileri paylaştı, hem de sektöre ve gündeme ilişkin görüşlerini dile getirdi. Ocak-Eylül döneminde toplam üretimin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19, ihracatında yüzde 32 azaldığını açıklayan OSD Başkanı Yenigün, verilerin detaylarını şöyle açıkladı: “Yılın ilk 9 ayında toplam üretimin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 azalarak 854 bin 227 adet, otomobil üretimi yüzde 18 azalarak 575 bin 761 adet oldu. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 878 bin 163 adete ulaştı.

Yaz döneminin sona erdiği Eylül ayında Türk otomotiv sanayisinin toplam üretimi geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 4 artarak 142 bin 129 adet olurken, bu dönemde 90 bin 447 adet otomobil üretildi. Otomotivin 9 aylık kapasite kullanım oranı yüzde 57 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 58, ağır ticaride yüzde 40, traktörde ise yüzde 43 oldu. Ocak-Eylül döneminde ticari araç üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 22 daralırken, ağır ticari araç grubu üretimindeki daralma yüzde 7, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 23 oranında kaydedildi. Bu dönemde, toplam ticari araç pazarı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 97, hafif ticari araç pazarı yüzde 99 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 85 arttı.”
 

Pazar geçen yıla göre yüzde 76 arttı

Söz konusu dönemde otomotiv pazarındaki toplam satışların, 2019’a göre yüzde 76 artış kaydederek 508 bin 239 adet olarak gerçekleştiğini vurgulayan Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı dönemde, otomobil pazarı da yüzde 70 oranında artış gösterdi ve 388 bin 690 adet seviyesinde gerçekleşti. Son 10 yıllık ortalamalar dikkate alındığında, Ocak-Eylül döneminde toplam pazar yüzde 9, hafif ticari araç pazarı yüzde 22, ağır ticari araç pazarı yüzde 42, otomobil pazarı ise yüzde 2 oranında düşüş gösterdi. İlk 9 aylık dönemde, otomobil pazarında yerli araçların payı yüzde 40 olurken, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı yüzde 63 olarak gerçekleşti.”

 

İhracatta liderlik geri alındı

Sektörün bir aylık aradan sonra ihracat liderliği unvanını yeniden aldığını belirten OSD Başkanı Yenigün, “Ocak-Eylül döneminde ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 33 azalarak 616 bin 120 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı yüzde 30 oranında azalarak 417 bin 45 adet olurken, ticari araç ihracatı ise yüzde 38 azaldı. Eylülde toplam ihracatın yüzde 17,5’ini gerçekleştiren otomotiv sanayi, sektörel ihracat sıralamasında zirvede yer aldı” dedi

Dokuz aylık dönemde sektörün 17.4 milyar dolarlık ihracat yaptığını hatırlatan Yenigün, “Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 24, avro bazında ise yine yüzde 24 oranında azaldı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 17,4 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 25 azalarak 6,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

 

‘Dünyada parmak ısırtan bir otomotiv sektörümüz var’

ÖTV düzenlemesi ve teşviklerle ilgili görüşlerini de dile getiren Yenigün, şunları söyledi: “Dünyaya parmak ısırtan bir otomotiv sektörümüz var. Türkiye Avrupa’da 4’üncü, dünyada 14’üncü sırada yer alıyor. Ar-Ge’siyle, tedarik sanayisiyle, çalışan kalitesiyle. Burada ÖTV-KDV olarak değil de bu sektörden ben daha fazla nasıl katma değer çıkartırım, daha fazla nasıl vergi toplarıma bakmak lazım. Bütünsel bir bakış açısı lazım. Resme sadece ÖTV açısından bakarsak yanılırız. Türkiye’nin yüzde 17’lik ihracatını biz yapıyoruz. Her sene ortalama 16.5 milyar dolar artı veriyoruz. En yüksek istihdam ve katma değeri biz sağlıyoruz. 1 kilo mal koyuyoruz 10 dolar getiriyoruz. El bebek gül bebek söyleminin altında yatan bu. İnşaatından tekstiline mobilyasına kadar bütün sektörler değerli. Otomotiv sektörü olarak biz daha fazlasını yapabiliriz bizim derdimiz biraz bu.”

 

 

 

Politika

Erciş Fatihiyle il olacak!