Otomotiv

Otomotiv Haberleri

Hassan Tekstil, otomotivde büyüyecek

02.12.2019 12:09
Hassan Tekstil, otomotivde büyüyecek

Hassan Tekstil Genel Müdürü Ahmet Şişman, yeni yatırım hattıyla, dünyada otomotiv sektörüne motor izolatörleri üretebilen iki Avrupalı firmaya ciddi bir rakip haline geldiklerini belirterek, otomotivde hedeflerinin zirve olduğunun sinyalini verdi.

 

Mehmet Emin AVCI

Türk sanayisindeki yolculuğuna 1939 yılında başlayan Hassan Group şirketlerinden Hassan Tekstil, bina ve araziyi kapsamayan 12 milyon avroluk yatırım ile hayata geçirdiği yeni üretim hattıyla; motor izolatörleri ürünlerinde 74 milyon adet otomobile ürün üretebilecek kapasiteye ulaştı. Bugün başta otomotiv ve hijyen olmak üzere, beyaz eşya, mobilya, yapı ve inşaat sektörlerine 9 farklı lokasyonda dokusuz tekstiller üretimi gerçekleştiren Hassan Group, cirosunun yüzde 45'ini iç pazar, yüzde 55'ini ihracattan elde ediyor. Grup, 7 ayrı şirketinde bin 200'ün üzerinde kişiye istihdam sağlıyor.

 

1987'de kurulan Hassan Tekstil, bugün otomotiv sektörü için motor izolatörü, koltuk kılıfı astarı, koltuk arkası halısı, taban halısı, bagaj tabanı ve yan giydirmeler, tavan kumaşı ve şapkalık gibi dokusuz tekstiller üretiyor. Global anlamda sektörde motor izolatörlerini üretebilen iki Avrupalı firmanın ardından, yeni üretim hatları ile birlikte bu firmalara global bir rakip olup pazardan pay almayı hedefliyor.

'Global satış potansiyelimiz 10 kat arttı'

Hassan Group'un yeni yatırımı ve geleceğe yönelik hedeflerinin paylaşıldığı basın buluşmasında konuşan Hassan Tekstil Genel Müdürü Ahmet Şişman, hizmet verdikleri en büyük sektörün otomotiv olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Sanayideki dijital dönüşüme uygun olarak dizayn edilen bu yeni hat yatırımımız, şimdiye kadar Grup içinde yapılan en büyük yatırım oldu ve bu sayede otomotiv sektöründe mevcut eski hatlarımızda sınırlı kapasite ile ürettiğimiz motor izolatörü ürünleri üretimini yıllık 74 milyon araca ürün sağlayacak seviyeye çıkardık. Bizim için gurur veren ise; yeni yatırımımızı devreye aldıktan sonra 60 adet müşteri numunesi çalıştık ve bunların 56'sı ilk denemede üretim onayı aldı. Bu başarımız sayesinde sektördeki bilinirliğimiz ve itibarımız da arttı. Şu anda devam eden mevcut projelerimize örnek olarak Mercedes, BMW, Ford, Toyota, Renault, Hyundai, Honda, Porsche, Nissan, Peugeot ve Dacia'yı sayabiliriz. Bununla birlikte 2020'de de ilave olarak Tesla, Jaguar ve Volkswagen'in de dahil olmasını bekliyoruz."

 

'Yeni hatta özgün ürünler üretilecek'

Hassan Tekstil Genel Müdürü Şişman, yeni hattımızda üreteceğimiz motor izolatörlerinde, geçmiş yıllardan edindiğimiz bilgi birikimi ile yeni bir üretim tekniği geliştirmeye çalıştık ve bunun da uluslararası patent başvurusunu yaptık. Bu sayede müşterilerimize üretimleri esnasında ciddi avantajlar sağlayacağız. İlk testleri yurtdışında gerçekleşiyor. Saha testlerinin başarılı olmasının ardından bu yılın sonunda ilk üretimi gerçekleştirmeyi planlıyoruz"

 

'İlk kez Çin pazarına gireceğiz'

Yeni hattımızda üreteceğimiz motor izolatörleri ile birlikte Çin pazarına da satış yapmaya başlayacaklarını söyleyen Şişman, "Düşük nakliye maliyetleri nedeniyle Türkiye'den Çin'e ihracat yapmak aslında çok kolay. Ayrıca Çin'deki üreticiler de zaten bu ürünleri Avrupa'dan ithal ettikleri için, onlara çok iyi bir alternatif tedarikçi olacağız. Hedefimize ulaşır ve bu pazara çalışmaya başlarsak, grubumuz için de bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. 2000'den bu yana Çin pazarına girmek istiyorduk ama uygun ürünümüz yoktu. Yeni hattımızda üreteceğimiz motor izolatörleri ürünleri ile bu pazara girmeye çok yakınız" dedi.

 

Cironun yüzde 1.90'ı Ar-Ge'ye

Üretim teknolojilerine olduğu kadar araştırma ve geliştirme faaliyetlerine de yatırım yapan Hassan Tekstil, 2018'de cirosunun yüzde 1.73'ünü Ar-Ge faaliyetlerine aktardı. 2019 yılı sonu itibariyle de yüzde 1.90 civarı olması bekleniyor. 2017 yılında Uluslararası Dokusuz Tekstil Derneği (EDANA) tarafından "En İyi Sürdürülebilir Ürün" dalında ödül alan Ar-Ge departmanı, 20 çalışanıyla 16 patent almayı başardı. Hassan Tekstil'in Ar-Ge departmanının mevcut projeleri arasında ısıtmalı taban halısı da yer alıyor. Proje sayesinde önemli bir potansiyele sahip elektrikli araçların iç mekanlarını, çok fazla elektrik sarf eden klima sistemi yerine, daha az enerji gerektiren özel halılarla ısıtılabilecek.

 

Yerli otomobil projesinde de Hassan Tekstil ürünlerinin kullanılması yönünde görüşmelerinin sürdüğünü söyleyen Şişman, bu aracın taban, bagaj ve tavan halısını üretmek konusunda istekli olduklarını dile getirdi.

 

Elektrikli araçlara özel tabandan ısıtma sistemi

Proje sayesinde önemli bir potansiyele sahip elektrikli araçların iç mekanlarını, çok fazla elektrik sarf eden klima sistemi yerine, daha az enerji gerektiren özel halılarla ısıtılabilecek.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Gündem

Askerin karadaki ateş gücü yerli çözümle artacak

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile görüştü

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

''Mısır ve Türkiye'nin işbirliği halklarımızın ve bölgemizin fevkalade yararınadır''