Otomotiv

Otomotiv Haberleri

‘Enerji kaybettiren uygulamalardan vazgeçilmeli’

11.10.2021 17:33
‘Enerji kaybettiren uygulamalardan vazgeçilmeli’

OSD  Başkanı Haydar Yenigün, sektörün önünü daha fazla açacak desteklere ihtiyaç duyulan bir dönemden geçtiklerini belirterek, “Elimizi oyalayan, bize enerji kaybettiren, bir  gecede değişen uygulamalar verimimizi azaltıyor” dedi.

 

Mehmet Emin AVCI

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, sektör olarak daha fazla desteğe ihtiyaç duyulan bir dönemden geçtiklerinin altınız çizerek, “Bir gecede ortaya çıkan kurallar değişimi istemiyoruz, bizi en çok rahatsız eden konulardan biri. Örnek verecek olursam, mesela menşei konusunda istenen belgeler, o konu halen çözülmedi. Bizim burada ithal ettiğimiz bir malın Avrupa’da üretildiğine dair belge zorunluluğu. Böyle bir belgeyi yurt dışına gittiğiniz ve firmaya anlattığınız zaman neden böyle bir şey istendiğini sorguluyor. Netice olarak bunların hepsi bizim elimizi oyalayan, bize enerji kaybettiren, Türkiye’nin dışarıdaki imajının da sorgulanmasına neden olan ve bence de katma değeri olmayan şeyler. Gerçekten şirketlerimiz bunlardan bir hayli zarar görüyor. Bizim şu anda şirketlerimizde çalışan her bir çalışanın beyin suyunu biz ekonomiyi nasıl kuvvetlendiririz, işimizi nasıl büyütürüz diye harcamamız gerekirken böyle katma değeri olmayan ve de biraz güvensizlik nedeniyle ortaya çıkan konularda harcıyorlar” ifadelerini kullandı.

OSD’nin Ocak-Eylül verilerinin açıklandığı online basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, gelecek döneme dair özellikle yapılması gerekenlerin altını çizdi.

14 tane firma olarak Türkiye sanayisine çok fazla katma değer sağladıklarını ve çok önemli işler yaptıklarına dikkat çeken Yenigün,  “Ancak önümüzdeki dönemle alakalı, üzerinde çok ciddi olarak durmamız, bugünden halletmemiz gereken konular var. Bunları da tek başımıza OSD üyeleri olarak değil, önümüzdeki dönemi özellikle de tedarik sanayiyle, bütün paydaşlarla birlikte iyi planlamamız, programlamamız gerekiyor. Bugüne kadar hatta paydaş sayısını 3’te, 4’te tutarken, şimdi onu daha da genişletmek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü önümüzdeki dönem otonom araçlar, elektrifikasyon, vs. dediğimizde paydaş sayılarımız bugüne kadar çok da irtibatta olmadığımız, gerek devlet kurumları gerekse özel kurumlarla zenginleşiyor. Otomotiv eğer otonoma, bağlantılı araçlara gidiyorsa; örneğin telekomünikasyon sistemi ile ancak bunun mümkün olacağını biliyoruz. Otomotiv ekosistemi gün geçtikçe büyüyor. Zaten büyük olan ekosistem daha da genişliyor. Bu da üzerinde durmamız gereken önemli bir konu” dedi.

 

 ‘Türkiye yatırım alacak’

Türkiye’nin otomotiv sanayinde gelişeceği konusunda çok olumlu bir görüşe sahip olduğunu belirten Yenigün, Orta ve Doğu Avrupa’da son yıllarda gelişen bir otomotiv ekonomisi olduğunu vurgularken, . "Renault ile Karsan’ın yaptığı gibi, ben de burada Türkiye’ye yeni yatırımın geleceği konusunda çok ümitliyim. Çünkü Türkiye’de birçok yerde olmayan çok değerli üç tane şey var. Çok yüksek kalibre üretiyoruz. Hatta Avrupa kalitesinin üzerinde kalitede üretiyoruz. Çok esneğiz. Özellikle tedarik sanayiindeki bu sıkıntıları Türkiye’deki firmalar kadar başarılı yöneten ben hiçbir ülke bilmiyorum. Ve de tabii ki çok verimliyiz. Bu üç nedenden dolayı ben Türkiye’nin yatırım alacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

 

‘Türkiye’nin yatırımcı eksikliği yok’

Yenigün, mikroçip üretilmesi ile ilgili TOGG'da olduğu gibi babayiğit arandığı konusuna dair soruyu şu şekilde yanıtladı: "Babayiğit diye yatırımcı kastediliyorsa ben şimdiye kadar Türkiye’de hiçbir zaman yatırımcı eksikliği olduğunu düşünmedim. Türkiye’de yeterince bu iş için elini taşın altına sokmak isteyen sanayici var. Ben paramız olmadığını da düşünmüyorum, paramız da var ama bilgi (know-how) dediğimiz konu orayı sıkıntıya sokuyor. Özetle bizim yatırımcı veya babayiğit aramak dışında esasında bizim bilgi (know-how) aramamız lazım."

 

Üretim yüzde 8, ihracat yüzde 9 arttı

OSD Ocak-Eylül verilerini açıkladı. İlk dokuz ayda otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak 921 bin 619 adet, otomobil üretimi yüzde 1 azalarak 571 bin 108 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 962 bin 829 adede ulaştı. Aynı dönemde, otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 9 artarak 671 bin 674 adet olurken, otomobil ihracatı ise yüzde 4 azalarak 401 bin 437 adet oldu. Bu dönemde, toplam pazar geçen yıla göre yüzde 15 artarak 582 bin 83 adet düzeyinde gerçekleşirken, otomobil pazarı yüzde 12 oranında arttı ve 434 bin 800 adet oldu. Otomotiv, Ocak-Eylül döneminde toplam ihracattan yüzde 13,2 pay alarak yılın ilk dokuz ayını lider tamamladı.

 

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa