Okula Giden Çocuklarda Beslenmenin Önemi

Yaz tatilinde çalışma, uyku ve tabi beslenmede de düzensizlikler, biraz rahat davranmalar yaşadık. Rutin beslenme düzenleri değişti, hatta ne kadar karşı olsak da öğünler bile atlandı. Ancak okulların açılmasıyla birlikte beslenmenin de bir düzene oturtulmasının zamanı geldi. Özellikle tahıl tüketiminin çeşitlendirilmesi, şeker kullanımı yerine bal ve pekmez tüketilmesi uzmanlar tarafından öncelikle belirtilen konular arasında. Çocuklarımızın öğünlerini oluştururken süt-et-tahıl-meyve-sebze çeşitliliğini sağlamak, ara öğünlere de sağlıklı atıştırmalıklar eklemek gerekiyor.

Ne yazık ki bizlerin beslenme alışkanlıkları çocuklarımızı da etkiliyor. Bizim öğün atlamamız ya da sebze sevmememiz onlarında tercihlerini bu yönde değiştirme etkisine sahip oluyor. Çocukların doydukları zaman zorlanmaması, yeme miktarlarını belli bir yaştan sonra kendilerine bırakmak uzmanlar tarafından tavsiye edilen diğer konular arasında yer alıyor. Özellikle kahvaltı yapmadan güne başlanmaması ve kahvaltıda mutlaka yumurta tüketilmesine dikkat edilmesi gerekiyor.

Çocuklara beyaz ekmek yerine tahıllı ekmekler yedirmek, özellikle ekşi mayalı ekmek tercih etmek yine öneriler arasında yer alıyor. Kek ve kurabiye tarzı yiyecekler yaparken şeker oranı daha düşük olan unlar kullanmak, keçiboynuzu unu gibi, hindistancevizi unu gibi değişik tatlarla çocukları tanıştırmak yine tavsiyeler arasında yer alıyor.

Okulların açılması süresince bizleri en zorlayan konu ise çocukların kahvaltı yapmama istekleri oluyor. Sabah kahvaltısı çocukların büyümesi ve gelişmesi için olmazsa olmaz bir öğün. Bunun nedeni ise akşam yemeği ile sabah yenilecek yemekler arasında geçen sürenin 11-12 saati buluyor olması. Bu açlık süresinin ilk 3-4 saatinde büyümekte olan bir çocuğun ihtiyaç duyduğu enerji ve besin öğeleri vücut depolarında sağlanıyor. Bu nedenle büyüme ve gelişme süreci ayrıca okul başarısı açısından uzun bir açlık sürecinin ardından kahvaltı yapılmadan okula gidilmesi çocukları olumsuz etkileyecektir. Kahvaltının yapılması kadar kahvaltıda tüketilen yiyeceklerin çeşitliliği de önem taşımaktadır. Yapılan çalışmalar güne farklı besinlerle hazırlanan kahvaltı yaparak başlayan çocuğun okul başarısının arttığını göstermektedir. Bunun nedeni derste konsantrasyon sorunu yaşamamaları, karşılaştıkları sorunları daha rahat çözdükleri, hem okul hem de fiziksel performanslarının daha yüksek olmasıdır.

Çocukların beslenme çantaları hazırlanırken peynir, yumurta, süt, ayran, meyve gibi yiyeceklerin eklenmesi ve çocukların bunları tüketmeleri açısından özendirilmesi önemlidir.