YAZARLAR

Tüm Yazıları Mustafa Bahadır Altaş

Son CB Kararları Kapsamında KDV ve Stopaj Uygulamasında Sorular/Sorunlar

08.08.2020 08:28


Geçtiğimiz hafta 31 Temmuz 2020 tarihinde 31202 sayılı resmi gazetede yayınlanan. 3065 sayılı Katma Değer Vergisi kanunda yer alan mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranlarında değişiklik yapan 2812 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 94.maddesinde yer alan tevkifat oranlarında değişiklik yapan 2813 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı yayınlandı. Yayınlanan bu kararlar içerik olarak toplumun yıllardır dile getirdiği ve özelliklede Covid-19 sürecinde piyasaların olumsuzluk yaşaması için alınması gereken acil önlemler olarak ifade edilmişti. Alınan kararlarda geç kalınmış ve yetersiz olmasına karşın bu kararları bu konuda atılmış olumlu bir adım olarak görmekteyiz. Ancak Tatil, seyahat ve eğlence sektörüne yönelik olarak KDV oranı indirimi konusunda alınan bu kararlar ekonomiyi canlandırma adına doğru olsa da Covid-19 salgını için alınan tedbirlerin etkisizleştirmesine yol açabilir. Bu konuda tedbiri elden bırakmamak gerekiyor.

 

Yapılan KDV indirimlerinin ekonomik ve sosyal olarak piyasalara ve vatandaşa nasıl etki edeceğinin muhtemel sonuçlarını mesleki sorumluluk bilinciyle değerlendirmek istedim.

Çünkü kamunun finansmanı için katlanılan her kuruş vergi vatandaş için önemli bir maliyettir.

 

Konu ile ilgili kararlar açıklandığında benim ilk dikkatimi çeken hamallık hizmetindeki KDV oranın indirilmesi geldi. Bu konuda üç gün bekledim kim ne tepki verecek diye.

 

Kimseden bir tepki gelmeyince Twitter'dan şu soruyu sordum hamallık hizmetlerinin KDV oranı %18 den % 8 indirilmiş.

 

Maliye kaydı olan kaç hamal var bilen var mı?

Ya da muhasebe ve mali müşavirlik hizmeti verdiğiniz kaç hamal müşteriniz var?

 

Bu konuda sorduğum diğer bir soru ise

 

Hamallık hizmeti KDV indirimde maliye politikası gereği vaz geçilen verginin piyasalara ve bütçeye etkisi sizce nedir?

Bu indirimin hamalların sayısının artışı ile işsizliğe bir çözüm olabilir mi?

 

Bu sorulara ne yazık ki hiçbir sağlıklı cevap alamadım.

 

Sormadığım ve bu yazıya sakladığım sorum ise,

 

Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane verilen yeme-içme hizmetlerin (alkol hariç) KDV oranın %1 indirilmesinin vatandaşa ve ekonomiye katkısı ne olabilir.

 

Bilindiği üzere 30.12.2007 tarih ve 26742 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2007/13007 sayılı bakanlar kurulu kararı ile KDV oranlarının uygulanmasında 01.01.2008 tarihinden geçerli olmak üzere “İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetveli”esas alınarak mal ve hizmetlerin tanımlanması kararlaştırılmıştır. Bu nedenle KDV oranlarının belirlenmesinde uygulamada tereddüt yol açmayacak şekilde düzenlemesi yapılması zorunluluktur.

 

Ayrıca özellikle KDV oranlarında yapılan değişikliğin yürürlülük tarihinin yayım tarihi yerine izleyen gün olması ÖKÇ’ların sistem güncellemesi ve yeni KDV oranına göre satış fiyatlarının belirlenmesi acısından daha doğru olurdu.

 

Katma Değer Vergisi ve stopaj oranlarında değişiklik yapan CB kararların uygulanmasında aşağıda yer alan hususlarda ileride yaşanması muhtemel sonuçların yayınlanacak uygulama tebliğleri giderilmesi önem arz etmektedir.

 

İşyeri Kira KDV’si ve Stopaj Oranı

2813 sayılı CB kararında 193 sayılı GV 70.madde sayılan kiralama stopaj oranı %10 olarak belirlenirken 2812 sayılı CB kararında 3065 sayılı KDV kanununa göre iş yeri kirası KDV oranı % 8 olarak belirlenmiş.

Bu durumda işletmelerin aktifinde kullanılmayan gayrimenkullerin/taşınmazların iş yeri dışındaki kiralamalarında uygulanacak KDV oranı %18 olarak devam mı edecek.

 

Yeme İçme Hizmetleri KDV oranı

II sayılı listenin Diğer Mal ve Hizmetler başlığı altındaki 24.maddesinde yer alan metinde parantez içinde kalan (birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalar hariç)cümlesi kapsamındaki işyerlerinde KDV oranı Yüzde 18 olarak mı uygulanacak.

 

Çok yıldızlı Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetinin KDV oranı %1 indirilirken bu otellerde her şey dâhil fiyat uygulamasına KDV oranı ne olacak?

 

Yolcu taşımalığı hizmetleri

II sayılı listenin Diğer Mal ve Hizmetler başlığı altındaki 15.maddesinde yer alan "Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği"kapsamında verilen öğrenci taşıma servis hizmetleri olarak açıkça belirtilmiş olmasına rağmen;

Yolcu taşımalığı hizmetlerinin KDV oranın %18 den %8 indirilmesi sonrasında yaşanan tereddüt üzerine bir meslektaşımızın sorusuna cevap olarak “Personel Taşımacılığı da Yolcu Taşımacılığı Kapsamındadır. Bu Tarihten İtibaren Düzenlenecek Faturalarda % 8 KDV hesaplanacaktır” şeklinde verilen danışma birimi cevabını nasıl yorumlayalım.

 

Başka bir ifade ile hâsılat esaslı vergilendirme tercihi yapan mükellefler başta olmak üzere şehir içi toplu taşıma araçlarında uygulanacak KDV oranı %18 mi yoksa %8 mi uygulanacak.

 

Lüks Konaklama ve Zorunlu konaklama KDV oranı Çelişkisi

II sayılı listenin Diğer Mal ve Hizmetler başlığı altındaki 25.maddesinde yer alan çok yıldızlı Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti KDV oranı %1 indirilirken

 

II sayılı listenin Diğer Mal ve Hizmetler başlığı altındaki 26.maddesinde yer alan Yaşlı, sakat ve düşkünler için bakım ve huzurevleri ile yetimhanelerde verilen hizmetlerde KDV oranın %8 olarak devam etmesini kim hangi gerekçe ile izah edebilir.

 

Yukarıda ilk bakışta göze çarpan ve uygulamada sorun yaşanacak sorunları özetlemeye çalıştım. Yayınlanan CB kararlarında yer alan düzenlemeler başta konaklama-seyahat-temizlik olmak üzere birçok sektörde alıcı ile satıcı arasında arzu edilmeyen tartışmalara neden olabilir.

 

Sonuç olarak CB kararları ile getirilen düzenlemelerin sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi için en kısa zamanda uygulama tebliğinin yayınlanması gerekiyor.

 

SMMM'lerin Verdiği Hizmet Kamu hizmetidir. KDV Oranı Düşürülmelidir.

Birçok sektörde KDV oranın indirildiği günümüzde devlet bütçesi içinde önemli bir gelir kaynağı olan Katma Değer Vergisi başta olmak üzere kamu giderlerinin karşılanması için ödenmesi gereken verginin hesaplanarak beyan edilmesine aracılık hizmeti veren SMMM' lerin bu hizmeti kamu hizmetidir. Kamu için yapılan hizmetin KDV’si indirilmesinin artık zamanı gelmiştir.

 

Kaynak. www.alomaliye.com

Haberler

Maliye & Muhasebe

TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu: Taleplerimize acilen yanıt bekliyoruz

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem