Kültür & Sanat

Kültür & Sanat Haberleri

Burcu Yağcıoğlu’nun ikinci kişisel sergisi 'Içeride' Galerist'te

Emre ERTÜRK 15.08.2018 00:05
Burcu Yağcıoğlu’nun ikinci kişisel sergisi 'Içeride' Galerist'te

Sanatçı Burcu Yağcıoğlu’nun ikinci kişisel sergisi 'Içeride' 13 Eylül – 20 Ekim 2018 tarihleri arasında Galerist Sanat Galerisinde görülebilir. Galeri mekanına müdahalesiyle izleyiciyi adeta bir girintinin içine çeken sanatçı sergide farklı ölçekte desen ve kolajlara da yer verir. Sergi, bir evrimsel mikrobiyoloji teorisi olan simbiyogenesis etrafında şekillenir ve buradan yola çıkarak öznenin eylemliliğini sorunsallaştırır.

İki farklı organizmanın birleşerek yeni bir organizma türetmesi olarak betimlenebilecek simbiyogenesis, bir hücrenin diğer bir hücreyi yutması ancak avını sindirememesi ile başlayan sürecin yeryüzündeki çok hücreli, karmaşık yaşam biçimlerinin kaynağı olduğundan bahseder. Yutulan hücrenin sindirime direnmesi ve avcının avından kurtulamaması işbirlikçi ve varoluşsal birbirlikteliğe yol açar. Bu nihai hazımsızlık, evrim süreci içerisinde insan türünü ve makrokozmosun geri kalanını oluşturmuştur.

Yağcıoğlu, desenlerinde ve örgülü kolajlarında popüler bilimsel dergi arşivlerinden beden parçası imgeleri ile kesintiye uğramış manzara unsurlarını, klasik Yunan heykellerinin fotoğrafları ile bilimsel görüntüleme tekniklerini yanyana getirir ve birbirine örer. Biyolojik süreçten yola çıkarak güncel toplumsal ve ontolojik değişimlere uzanan bu kurguda dilin ve hem bilimsel hem sanatsal temsilin rolü merkezi önem taşır. Bir motif olarak ağız (dudaklar, dişler, dil, oyuk, girinti), özne ve nesne, benlik ve öteki arasındaki eşik anlamıyla; iletişimin, sindirimin ve cinsel arzunun kesişimindeki organ- imge olarak öne çıkar.

Burcu Yağcıoğlu hakkında 

Burcu Yağcıoğlu’nun pratiği desen, video, kolaj ve resim gibi çeşitli disiplinleri kapsar. Türler, doğave kurgu arasındaki ilişkileri ve değişimleri araştırırken gif animasyonlar, yemek kitapları ve ansiklopediler gibi çeşitli görsel temsiliyet bicimleri ve teknolojileriyle çalışır. Bilgi dolaşımı, doğa algıları ve verili kültürel hiyerarşiler çalışmalarının odak noktasını oluşturur.

Yağcıoğlu MSGSÜ Resim Bölümü’ndeki lisans eğitiminin ardından Sabancı Üniversitesi Görsel Sanat ve Görsel İletişim Tasarımı bölümünde ilk yüksek lisansını ve Goldsmiths Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde ikinciyüksek lisansını tamamladı. Kişisel sergileri Galerist, İstanbul (2016); CAM Galeri, İstanbul (2013); Ever Spring Museum, Taichung, Taiwan (2011) ve Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi (2007)’nde yer almıştır. Çalışmaları İstanbulModern (2015 & 2014); Sabancı Müzesi (2015); Akbank Sanat (İstanbul, 2014); Tate Britain (Londra, 2014); Nesrin Esirtgen Collection (2013); Kunsthaus Essen (Essen, 2012); The Woodmill (Londra, 2011); Center for Contemporary Arts, Glasgow (Glasgow, 2010); Core Gallery (Londra, 2010); 1. Sinopale (Sinop, 2006) ve 12. Avrupa Genç Sanatçılar Bienali (Napoli, 2005) kapsamında sergilenmiştir. Sanatçı Ülgen Semerci ile işbirliğinde13. Sharjah Bienali Istanbul sergisi Bahar (2017)’a katılmış ve İstanbul Amerikan Hastanesi Operation Room galerisinde “Siste: Yüzen Buzlar ve Yabandomuzları” (2015) ile bağımsız stüdyo sergisi “Sel Bastı” (2015) sergilerini gerçekleştirmiştir.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa