Kıbrıs Görüşmelerinde Ulusal Duruş (I)

0

İsviçre'nin Crans-Montana kasabasında devam eden ve 10 gün sürmesi beklenen Kıbrıs Barış görüşmelerinin üç günü geride kaldı. Kıbrıs Konferansının Cuma günü oturumuna katılan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres yaptığı açıklamada 'Adada çözümü bulmak çok zor' dedi. Bu açıklamaya göre Batı Dünyası'nın beklentisini sağlayacak bir ilerlemenin gerçekleşme olasılığı olmadığı anlaşılıyor.

Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin yanı sıra Türkiye ve Yunanistan dışişleri bakanları da konferansta bulunuyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün "Bu bir final konferansıdır. Son konferanstır" dedi.

Ocak 2017'de Cenevre yapılan zirve sonuç alınmadan sona ermişti. Rumların adadaki Türk askerinin çekilmesini istemişti. Bu istek zirve görüşmelerini tıkamıştı. Hem Ankara hem Lefkoşa olmak üzere Türk Kesimi bu istek nedeniyle bir adım atılmayacağını ilan etmişti.

Kıbrıs görüşmelerinde çözüm bekleyen öne çıkmış diğer sorunlar şunlardır: Toprak paylaşımı, mülklerin iadesi ve dönüşümlü başkanlık.

Kıbrıs Rum tarafının Türk askerlerinin Kıbrıs'tan ayrılmasını talep etmesi Londra ve Zurih anlaşmalarının ikinci kez delinmesini amaçlamaktadır. Birinci kez Annan Planı sırasında yaratılan Kamuoyu aldatmacasının ardından Türkiye Avrupa Birliği Üyeliğine kabul edilmeden Kıbrıs'ın yalnız Rum Kesimi'ni kapsayacak şekilde kabul edilmesidir.

Rahmetli Başbakan Bülent Ecevit, haritaya bakan bir çocuk bile coğrafi ve stratejik açıdan Türkiye'nin güvenliği açısından Kıbrıs'ın önemini anlar derdi. İngilizlerin en ünlü tiyatro yazarı William Shakespeare'in 1604 yılında trajedi türünde yazdığı Othello oyunun birinci perdesinde Venedik'te olup bitenleri anlattıktan sonra, oyunun tümü Kıbrıs'ta geçer. Othello'nun önemli bir göreve atanacak kadar büyük bir komutan olduğunu belirtmek için Osmanlı donanmasının Kıbrıs'a yaklaştığı haberi alınınca, Venedikli bir senatörün dediği gibi, 'Türkler için Kıbrıs'ın önemi' bilindiğinden, Desdemona ile yeni evlenen Othello, adayı savunmak üzere hemen oraya gönderilir. Shakespeare'in amacı, 1570'te İkinci Selim'in Kıbrıs'ı Venediklilerin elinden almasıyla sonuçlanan tarihsel olayı anlatmak değil, Onun için, korkunç bir fırtınada Osmanlı gemilerinin battığını bildirdikten sonra, Kıbrıs durumuna bir daha değinmez. Shakespeare'in Otello oyunundaki şu repliği Kıbrıs'ın Türkiye için önemine açıklık getirmektedir: 'Sanmayın ki Türkler, kendilerini en çok ilgilendiren şeyi en sona bırakacak kadar beceriksizdir" diyerek Kıbrıs'ın fethinin Osmanlılar için ne denli gerekli ve önemli bir harekat olduğunu açıkça belirtmiştir. Bu düşüncenin nedeni Kıbrıs adasının, 16. yüzyılın ikinci yarısı itibariyle Osmanlı'nın Anadolu'nun çevresinde oluşturduğu stratejik çemberlerin ilk halkalarından birisi durumunda bulunmasıydı. Bu nedenle Kıbrıs adasının fethi, askerî anlamda Anadolu'nun güvenliği için bir zorunluluktu. Bu zorunluluk Ecevit'in belirtmiş olduğu gibi hala devam etmektedir.

Devamı yarın