KDV?nin gider yazılabileceği ve yazılamayacağı durumlar (VI)

0

4- Zayi Olan Malların Alış Belgelerinde Yer Alan KDV

KDV Kanunu’nun 30/c maddesinde; deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığı’nın yangın sebebiyle mücbir sebep ilan ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere, zayi olan mallara ait KDV’nin indirim konusu yapılamayacağı hükme bağlanmıştır.

Buna göre;

- Deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığı’nca yangın sebebiyle mücbir sebep ilan ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olan mallarda KDV indirim yasağı bulunmamaktadır. Bu nedenlerle zayi olan mallar nedeniyle yüklenilen KDV’ler indirim konusu yapılacak, indirilmiş olanlar ise düzeltilmeyecektir.

- Malların yukarıda belirtilenler dışındaki nedenlerle zayi olması halinde, yüklenilen vergilerin indirim konusu yapılmaması, indirilmiş olan vergilerin ise ilgili dönemde hesaplanan KDV’ye ilave edilerek düzeltilmesi gerekmektedir. Bu şekilde indirilemeyen veya indirimi düzeltme yoluyla iptal edilen KDV’ler, GVK ve KVK yönünden gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir.

5- GVK ve KVK’ya Göre İndirimi Kabul Edilmeyen Giderlere Ait KDV

KDV Kanunu’nun 30/d maddesinde, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen KDV’nin indirilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, GVK’nın 41 ve KVK’nın 11. maddesinde belirtilen ve gider olarak indirimi kabul edilmeyen indirim ve ödemeler nedeniyle yüklenilen KDV’nin indirilmesi mümkün değildir.

6- Çalınan Malların KDV’si

Çalınan malların KDV Kanunu’nun 30/c maddesine göre zayi olan mal olarak değerlendirilmesi ve bu mallar nedeniyle yüklenilen KDV’lerin indirilmemesi, indirilmiş ise ilgili dönemde hesaplanan KDV’ye ilave edilmek suretiyle düzeltilmesi gerekmektedir([1]). Bu şekilde düzeltilen KDV, GVK ve KVK yönünden kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacaktır. Ancak, bu şekilde işlem yapılabilmesi için malların çalındığının polis tutanağı, duruma göre mahkeme kararı ile ispat ve tevsik edilmesi gerekir. Malların çalındığının geçerli belgelerle ispat ve tevsik edilememesi halinde, malların çalınmadığı, belgesiz satıldığı kabul edilmekte ve çalındığı iddia olunan mallarının emsal satış bedeli üzerinden hasılat yazılması ve KDV hesaplanması sözkonusu olmaktadır.


[1] MB’nin, 24.03.1999 tarih ve 40/4009-39 sayılı Özelgesi.