Hangi yağ daha sağlıklı?

Vücudumuz için gerekli olan enerjinin en önemli kaynağı yağlardır. Bir gram yağda 9 kalori bulunmaktadır. Yağlar, yağ asitlerinden oluşmaktadır. Vücudumuz doymuş yağ asitlerini ve tekli doymamış yağ asitlerini sentezleyebilir ancak omega- 6 ve omega- 3 gibi çoklu doymamış yağ asitlerini sentezleyemez.

Fındık, kanola, zeytinyağı gibi yağlar tekli doymamış yağ asitleri bakımından; mısır, ayçiçeği, soya yağları ise çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengindir.

Yağ asitleri birbirlerine zincir şeklinde bağlanarak yağ molekülünü oluşturmaktadır. Kısa ve orta uzunluktaki yağ asitleri kana karışarak enerji olarak kullanılabilmektedir.

Uzun zincirli yağ asitleri ise karaciğere geçerek kandaki kolesterolün artmasına yol açar.

Yapılan araştırmalar tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ oranı yüksek yiyeceklerin kalp hastalığı riskini daha düşük etkilediğini ortaya koymaktadır. Örneğin tereyağı, margarin yerine zeytinyağı kullanmak kalp hastalığı riskini düşürmektedir.

Yine yapılan araştırmalar zeytinyağı tüketenlerin kalp krizi geçirme riskini yüzde 15 oranında düşürdüğü tespit edilmiştir.

Saf sızma zeytinyağı antioksidanlar ve E vitamini bakımından zengin ve zararlı kolesterole karşı koruyucu etkiye sahiptir.

Ancak saf sızma zeytinyağı düşük ısıda yanmaya başlamaktadır. Bu nedenle ısıtılmadan kullanılması daha faydalıdır.

Çok fazla işlem gören ve trans yağ içeren ayçiçeği, mısır, pamuk, kanola ve soya yağları ise kanserle ilişkilendirilen linolenik asitleri içermektedir.

Çörek otu yağı ise yüksek miktarda antioksidan içermektedir. Nörolojik hastalıklar, kalp –damar hastalıkları, kanser, diyabet gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunmaktadır.

Balık yağı Omega- 3 yağ asitleri bakımından son derece zengindir. Bir çorba kaşığı balık yağı bir kişinin günlük yağ asidi ihtiyacını karşılayabilir.

Yağlar çok fazla miktarda alındığında vücut tarafından depolanmaktadır. Yağ asitlerinin en büyük zararı obeziteye sebep olmalarıdır. Sindirimleri uzun sürdüğü ve vücut tarafından yakılması zor olduğu için dikkatli tüketilmeleri gerekir.