Gündem

Gündem Haberleri

İstanbul'da kuvvetli yağış yaşamı olumsuz etkiledi

AA - (Hürses Haber Merkezi) [email protected] 15.08.2022 17:44
İstanbul'da kuvvetli yağış yaşamı olumsuz etkiledi

İstanbul genelinde etkili olan yağış su baskınlarına yol açtı. Beykoz'da çöken duvarın altında kalan kişi kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Sarıyer'de dereden taşan sular nedeniyle evlerinde mahsur kalan kadın ile çocuklarını itfaiye kurtardı.

 

Kuvvetli yağış nedeniyle Fatih'teki tarihi Kapalıçarşı'nın bazı bölgelerini su bastı. İş yeri sahipleri kendi imkanlarıyla suyun dükkanlara girmesini engellemeye çalıştı.

Yoğun yağış nedeniyle oluşan su birikintisi, Eminönü'nden Sirkeci yönüne ulaşımı zaman zaman aksattı.

Fatih'teki Piyer Loti Caddesi'nde kilit taşları kuvvetli yağışın etkisiyle söküldü. Yola dağılan taşlar nedeniyle sürücüler ilerlemekte güçlük yaşadı.

Eminönü bölgesinde rögar kapaklarından taşan yağmur suyu nedeniyle araçlar güçlük yaşadı. Vatandaşlar ve turistler ıslanmamak için kapalı yerlerde bekledi.

Fatih Yenikapı'da alt geçitte yoğun su birikintisi oluştu. 2 aracın bölgede mahsur kalması üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. Ulaşıma kapanan yol, itfaiye ekiplerinin çalışmasını tamamlamasının ardından açıldı.

Sarıyer'de deniz yükseldi

Sarıyer'de İstinye sahilinde denizin yükselmesi sonucu yol tamamen suyla kaplandı. Kağıthane Deresi'nin de yağış nedeniyle yükseldiği ve taşma noktasına geldiği görüldü.

Sarıyer'de Baltalimanı Deresi'nin taşmasıyla birçok ev ve bahçelerin yanı sıra Serhazin Süleyman Ağa Camisi bahçesi ile cami lojmanı su altında kaldı. Belediye ekipleri bölgedeki su tahliye çalışmalarına başladı.

Bölgede bir sitenin bahçesinin, dereden taşan suların altında kalması nedeniyle üst katlarda oturan vatandaşlar evlerinde mahsur kaldı.

Çocuklarıyla mahsur kalan Şengül Demirci, itfaiye ekiplerinin çalışması sonucu kurtarıldı. Demirci, "Başta arka duvardan az su geliyordu içeriye. İçeriye kova almaya geçtim bir baktım kapıdan su gelmeye başladı. Çocukları hemen yatağın üstüne attım. Havluları, bezleri falan çıkardım. Derenin taştığını fark ettik ama mecbur içeri girip çocukları çıkarmamız gerekiyordu. Sonra kapı da içeriden açılmadı. İtfaiye geldi, kurtardı." diye konuştu.

Araçlar yollarda oluşan çöküntülere düştü

Gaziosmanpaşa Küçükköy'de bir otomobil, Avcılar Cihangir Mahallesi'nde İBB'ye ait bir pikap, yolda yağış nedeniyle oluşan çöküntüye düştü.

Yağış, Avcılar, Esenyurt ve Beylikdüzü'nde de etkili oldu. Esenyurt'ta Beysan Sanayi Sitesi girişinde su birikmesi nedeniyle araçlar ilerlemekte güçlük yaşadı. Haramidere metrobüs durağı üst geçidinde bir kişi merdivenden kayarak düştü.

Avcılar Deniz Köşkler Caddesi Şehit Komando Er Murat Avuç Sokak'ta, yağmur suları nedeniyle iş yerlerini su bastı.

İş yeri sular altında kalan esnaftan Berat Karakurt, mağdur olduklarını belirterek, "Zararımız çok, süpürgeler hasar gördü. Bir tahta ile suyu engellemeye çalıştık, suyun yönünü değiştirdik." dedi.

Zincirlikuyu'da da sağanağın etkisiyle bir alt geçidi su bastı. Araçlarıyla bölgeden geçmek zorunda kalan sürücüler zor anlar yaşadı.

 

Devrilen duvarın altında kalan kişi yaralı kurtarıldı

Anadolu Yakası'nda Beykoz'da Körfez Caddesi'ndeki bir restorana ait duvar, yağışın etkisiyle çöktü. Olayda bir restoran çalışanı duvarın altında kaldı. Bölgeye AFAD, sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Göçük altında kalan E.A. ekiplerin yoğun çalışması sonucu kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

Öte yandan bölgedeki bazı vatandaşlar, kurtarma çalışmalarını izleyen gazetecilere tepki göstererek, görüntü alınmasını engellemeye çalıştı.

Beykoz'da bir alışveriş merkezinin çatısının bir bölümü yağış nedeniyle çöktü. Olayda yaralanan olmazken itfaiye ve belediye ekipleri, bölgedeki çalışmalarının ardından olay yerinden ayrıldı. Çevrede güvenlik önlemi alındı.

Maltepe'de Altayçeşme Mahallesi Begonya Sokak'ta oluşan su birikintisinde 2 araç mahsur kaldı. Bölgeye itfaiye ekipleri sevk edilirken, araç içerisindekiler kendi imkanlarıyla kurtuldu. Yağışın etkisiyle bölgedeki bazı iş yerlerini de su bastı.

Şile yolunda dere taşması nedeniyle bir süre ulaşıma kapalı kalan yol yeniden açıldı. İBB ekipleri bölgede yolu temizlemek üzere çalışmalara başladı. Beykoz'da dere taşması sonucu Küçüksu Mahallesi'nde su baskınları yaşandı. Bazı bölgelerde çöp konteynerlerinin suların önünde sürüklendiği görüldü.

Pendik'te Dumlupınar Mahallesi'nde bir binanın çatısında iddiaya göre yıldırım çarpması sonucu yangın çıktı.

dik'te Dumlupınar Mahallesi'nde bir binanın çatısında iddiaya göre yıldırım çarpması sonucu yangın çıktı.

Bazı İETT otobüslerini su bastı

Bu arada, içinde yolcuların bulunduğu bazı İETT otobüslerini seyir halindeyken su bastı. Otobüsün içine bir anda dolan sulardan kaçmak isteyen vatandaşlar, koltukların üzerine çıkmak zorunda kaldı.

Levent'te Metro İstanbul'da su baskını yaşanırken, yolcular zor anlar yaşadı.

Zincirlikuyu'da metroya giden Zorlu Center yaya alt geçidinde oluşan yoğun su birikintileri nedeniyle vatandaşlar yürümekte zorlandı.

Mecidiyeköy'de sağanağın başlamasıyla yolcular metrobüs, metro ve otobüs duraklarına sığındı.

Öte yandan, Metro İstanbul'un sosyal medya hesabından yapılan açıklamada T1 Kabataş-Bağcılar tramvay hattının hat genelinde seferlere başladığı ancak hava şartları normale dönene kadar tedbir amaçlı trenlerin düşük hızda sefer yaptığı duyuruldu.

Ümraniye'de 9 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 2 kişi yaralandı

Şile Otoyolu Ihlamurkuyu Kavşağı yakınında yoğun yağış nedeniyle kamyonet, minibüs, 2 hafif ticari araç ve 5 otomobilin karıştığı zincirleme kaza meydana geldi.

Kazada araçlarda bulunan 2 kişi yaralandı.

Haber verilmesi üzerine olay yerine itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Yaralılar olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

Kaza nedeniyle ulaşım bir süre Şile Otoyolu Üsküdar yönünde tek şeritten kontrollü olarak sağlandı.

Kaza yapan araçların kaldırılmasının ardından trafik normale döndü.

Ataşehir'de rögardan taşan su ev ve iş yerlerini bastı

İçerenköy Mahallesi Akarsu Caddesi'nde bulunan bir rögardan taşan su, cadde üzerindeki bir ev ile bazı iş yerlerinde su basmasına neden oldu.

İş yeri sahibi Hasan Kaykaç, gazetecilere yaptığı açıklamada, yağmur suyunun yaklaşık 4 senedir rögardan dışarı bastığını ve bir çözüm bulunamadığını belirterek, şunları anlattı:

"Geliyorlar gidiyorlar 'yardım edeceğiz' diyorlar, yardım da etmiyorlar, çözemediler bir türlü, müracaat da ettik. Allah'tan can kaybımız yok ama masrafımız çok. Bir kedimiz öldü. Göbek hizama kadar geldi yağmur suyu, dükkandaki arabalar su doldu, benim dükkanım da su doldu. Ataşehir Belediyesi'ne de kaç kere müracaat ettik, bir türlü çözüm bulamadık. Bu dördüncü beşinci yağmur suyunun dolması, mağduruz. Aşağıda 1. kat komple su doldu, geçen sene ondan önceki sene de videoları var, bir türlü bu çözümü bulamadık. Geçen sene de 4 sene önce de geldiler, resimlerini çektiler, 'yardım edeceğiz' dediler hiçbir yardım da görmedik."

Komşularının da aynı şekilde mağdur olduğunu dile getiren Kaykaç, "8-10 tane ev. Benim duvar yıkıldı arkada. Ataşehir Belediyesi'ne söyledik, müracaat ettik, 4-5 kere müracaatta bulunduk. İBB'ye de söyledik o zamanlar gelen de olmadı. Bakın 'ilaçlama yapın' dedik, geldiler büyükşehir belediyesinden ilaçlama da yok, basıp geri gittiler, temizleme yok, çözüm bulamadık." dedi.

Cadde üzerinde evi ve iş yeri su basan vatandaşların, su tahliye ve temizlik çalışmaları devam ediyor.

Sağanak bazı ev ve araçlarda hasara neden oldu

Kuvvetli yağış nedeniyle Sarıyer İstinye Mahallesi'ndeki birçok evi su bastı. Kendi imkanlarıyla ev, bahçe ve sokaklarındaki suyu tahliye etmeye çalışan vatandaşlar, yerel yönetimden ilgi göremediklerini dile getirdi.

Mahalle sakinlerinden Ahmet Yüksekdağ, 15 gün önce de benzer bir su baskını yaşadıklarını belirterek, "Camiyi de su bastı. 15 gün kullanamadık camiyi. Ne gelen var ne giden var. Belediyeden hiçbir yetkili gelmiyor. Zararlarımız karşılanmadı. Belediye 'Sokağa çıkmayın.' diye mesaj gönderiyor. Telefonlara çıkan yok. Her zaman böyle mi olacak? Verdiğimiz oylar boşa gitti." diye konuştu.

Su tahliyelerini kendilerinin yaptığını aktaran Yüksekdağ, "Yarı çıplak dışarıya çıktım çalıştım. Önceki yağmurda da çalıştım. Evime yine su girdi. Telefonlara çıkan yok. Ne yapacağız ne edeceğiz bilmiyoruz. Sadece konuşuyorlar. 'Şunu yaptık, bunu yaptık.' diyorlar. Gelsinler buraya yapsınlar." dedi.

Başka bir mahalle sakini Yadigar Gümüş ise alt komşusunun evini ve bahçesini su bastığını anlatarak, şunları söyledi:

"Adam boğuluyordu. Düştü ve yerinden kalkamadı. Evin duvarlarını delerek suyu tahliye ettiler. Dışarıdan insanlar geldi, yolu açtı. Geleceklerini söylediler. Ne gelen var ne giden. Muhtara da gittim. İlgilenen yok. Biz burada öldükten sonra mı gelecekler? 30 yıldır buradayım şuraya su birikmezdi. Hiç ilgilenmiyorlar. 'Geleceğiz' diyorlar. Biz de inanıyoruz. Bakın eve girilmiyor."

Mehmet Aygün ise su ve çamurdan etkilenen aracının çalışmadığını belirterek, "İçinden kafam kadar taşlar çıktı. Şu an araba çalışmıyor. Daha önce de bunu yaşadık. Yukarıdaki inşaat başladıktan sonra perde duvar vardı, 2 metre onu yıktılar. Hafriyatla zemin oynadı. Daha önce de mağduriyetim giderilmedi. İnşaattan gelen bütün malzeme arabanın içine girdi. Zaten itfaiye raporunda da belli." ifadelerini kullandı.

 

 

 

Politika

Erciş Fatihiyle il olacak!

Gündem

Ramazan Bayramı tatilinde tren kapasiteleri artırılacak, emeklilere indirim uygulanacak