Gündem

Gündem Haberleri

İş kadınları eşit temsil için start verdi

11.06.2021 13:29

KAİSDER Başkanı Göknur Atalay, Politika ve karar alma süreçlerine daha aktif demokratik katılım yoluyla sivil toplumun gelişimini desteklemeyi hedeflediklerini belirterek, “Kadınların politika ve karar alma süreçlerine aktif demokratik katılımını artırmak, meslek örgütlerindeki kadın temsili ile ilgili sorunların tanımlanması ve bu sorunlara çözüm geliştirilmesine öncülük etmektir” dedi.

 

Turgay TÜRKER, (Ankara)

Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği (KAİSDER) liderliğinde başlatılan “Aktif Kadın, Eşit Temsil” projesi için start verildi. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve KAİSDER ile birlikte Doğu ve Güneydoğu İşkadınları Derneği (DOGÜNKAD), Konya İşkadınları Derneği’nin (KİKAD) de paydaş olduğu projenin açılışı gerçekleşti.

Projenin açılışında konuşan KAİSDER Başkanı Göknur Atalay, şunları söyledi:

“Kuruluş amacımıza uygun olarak geliştirdiğimiz projemizin amacı; Politika ve karar alma süreçlerine daha aktif demokratik katılım yoluyla sivil toplumun gelişimini desteklemek, yine kadınların politika ve karar alma süreçlerine aktif demokratik katılımını artırmak, meslek örgütlerindeki kadın temsili ile ilgili sorunların tanımlanması ve bu sorunlara çözüm geliştirilmesine öncülük etmektir. Bu kuruluşlarda kadın sayısının artırılması için sorunlar tespit edilecek ve bu sorunlara yönelik eylem planları geliştirilecektir. Bu eylem planlarının amacı, cinsiyete dayalı seçim döngüleri oluşturmak ve meslek örgütlerinde kadınların temsil gücünü artırmak olacaktır. Eş zamanlı olarak da kadınların karar alma süreçlerine aktif demokratik katılımı konusunda farkındalık yaratmaya yönelik faaliyetler de gerçekleştirilecektir.”

Atalay, meslek örgütlerinin yönetim organlarında, kadınların ciddi oranda yetersiz temsil edildiklerine örnek verirken, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu’nda 11 erkek olmasına karşın hiç kadın bulunmadığını, Ankara Ticaret Odası’nda da aynı durumun söz konusu olduğunu, Konya, Diyarbakır ve İstanbul gibi illerde de sanayi ve ticaret odaları yönetimlerinde aynı gerçeğin görüldüğüne işaret etti. Proje kapsamında amaçlarının Ankara, Diyarbakır ve Konya’daki meslek örgütlerinde cinsiyet esaslı bir seçim kurgusu geliştirmek için, bu kuruluşların yönetim organlarında yer almalarına engel oluşturan sorunları tespit etmek olduğunu belirtti.

“SES GETİRECEK”

Projeyi çok önemsediklerini söyleyen DOGÜNKAD Başkanı Rojda Yılmaz, hayatın her alanında tüm bilgi birikimli, iş gücü, enerjisi dinamizmi ve tecrübesiyle yer alan kadınların sivil toplum kuruluşlarında sadece kotalı nicelik olarak, nitelikli iş insanı olarak kabul edilmesini istediklerini ve bunun için çabaladıklarını belirtti. Yılmaz, “İnanıyoruz ki kadın elinin değdiği her yerde anaç olmasının da verdiği güçle adalet vardır, disiplin vardır, güven vardır ve yetenek vardır. O yüzden Aktif Kadın, Eşit Temsil diyerek yola çıktık.” dedi. Yılmaz, projenin ses getireceğine inandıklarını ifade etti.

KİKAD Başkanı İclal Güliz Arıkoğlu ise projenin kadınların iş hayatında aktif olması, eşit temsil edilmesi ve karar süreçlerinde etkin rol almasını anlamında iş kadınları için bir umut projesi olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Proje Uygulama Daire Başkanı Hakan Atik, konuşmasında süreci olabildiğince destekleyeceklerini kaydetti.

15 AYDA TAMAMLANACAK

KAİSDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şenay Özdemir, “Aktif Kadın, Eşit Temsil” projesi ile aynı zamanda sivil toplumun gelişmesine destek olmayı hedeflediklerini belirtirken, “Bu hedefe ulaşmak için, meslek örgütlerinin karar alma süreçlerinde etkili olmamız gerektiğini biliyoruz.” dedi.

Projenin eylem adımları içerisinde özellikle ticaret ve sanayi odalarının komitelerinde, meclislerinde, kurullarında ve diğer yönetim organlarında kadınların temsilini artırmanın yer aldığına değinen Özdemir, 15 ayda tamamlanacak olan proje ile meslek örgütlerinde ‘Statükonun Belirlenmesi ve Seçim Süreçlerindeki Sorunların Tanımlanması’ için odak grup toplantıları ve çalıştaylar düzenleneceğini ifade etti.

“FIRSAT EŞİTLİĞİ ŞART”

Kadınların çalışma hayatında, meslek örgütlerinde ve sivil toplum kuruluşlarında yer alması anlamında 10 yıl önceye göre daha umut verici bir tablo oluştuğunu ifade eden Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkan Yardımcısı Seyit Ardıç, ancak Avrupa’ya bakıldığında daha alınacak çok yol olduğunu ifade etti. Türkiye’de çalışma çağındaki 31,5 milyon kadından sadece 10 milyonunun çalışma hayatında, üretimin, ticaretin içerisinde yer aldığına değinen Ardıç, “Dolayısıyla, kadınların üretim hayatına daha fazla katkıda bulunması için, daha fazla ‘fırsat eşitliğine’ de ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Kadınların her alanda çok başarılı olduğuna vurgu yapan Ardıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Zaten başarının cinsiyeti de olmaz. Yeter ki fırsat eşitliği olsun. Hatta bir adım daha ileri gidersek; aslında kadınların pozitif ayrımcılığa da ihtiyacı yok. Köstek olmayalım yeter. Biz Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu olarak, kadınların iş hayatında, üretim hayatında daha fazla yer alması, karar alma süreçlerinde daha etkin olması için “Fırsat Eşitliği” şart diyoruz. Müsaadelerinizle buradan bir de itirazımı dile getirmek isterim… Biliyorsunuz bizde, ‘Her başarılı erkeğin ardında bir kadın vardır’ derler. İşte ben buna da itiraz ediyorum. Kadın hiç kimsenin önünde, ardında, sağında, solunda değildir. Kadın başarının ta kendisidir” diyorum.”

“ANLAMLI BULUYORUM”

İş dünyasında karar alma süreçlerine kadınların aktif katılımının sağlanması için meslek örgütlerinde kadınların eşit temsiliyetinin arttırılması projesini anlamlı bulduğunu dile getiren ATO Başkanı Gürsel Baran, “İlk seçimlerimizde Ankara Ticaret Odamızın komite ve meclisinde yer alan kadın sayısında artış oldu. 11 komite üyemiz, 4 de meclis üyemiz erkek girişimcilerle aynı koşullarda yarışarak seçilip görevlerine başladılar. Bu sayıyı da elbette yeterli görmüyoruz.” dedi. Baran, kadınların bulundukları alanlarda erkeklerden çok daha başarılı olduklarını gördüklerine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Siyaset, bilim, iş dünyası, eğitim, kültür, sanat ve spor dünyasında büyük başarılara imza atan kadınlarımızla gurur duyuyoruz. Hangi kademelerde görev yapıyorlarsa o alanı güzelleştirip, zenginleştirmekle kalmıyor, başarıdan başarıya taşıyorlar. Kadınlar, yaptıkları her işte “Kadın isterse her şeyi yapar” sözünü kanıtlıyorlar. Ama buna rağmen kadınların çalışma hayatına yeteri kadar yer almıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de bulunan 1 milyon 246 bin girişimcinin 134 bini kadın. Yani yüzde 11 seviyesinde.”

Ekonomide sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesinin, kadınların yaşamın tüm alanlarına aktif bir şekilde katılımı ile mümkün olacağına vurgu yapan Baran, “Özetle ifade etmek isterim ki, kadın girişimciliğini desteklemeye ve istihdamını artırmaya yönelik tüm çalışmaları takdirle karşılıyor, Ankara Ticaret Odası olarak elimizden gelen desteği vermeye ve katkıyı sağlamaya çalışıyoruz.” dedi.

ÖZDEBİR’DEN DESTEK SÖZÜ

Türkiye’de işveren kadınların oranının %8, kadın yönetici oranının ise yüzde 16 civarında olduğuna dikkat çeken ASO Başkanı Nurettin Özdebir, “Türkiye’de sosyal ve ekonomik hayatta kadınların dezavantajlı olmasının ve eşit olmayan uygulamalara maruz kalmasının nedenlerinden biri de, toplumsal cinsiyete dayalı işbölümü ve bu iş bölümüne bağlı olarak ortaya çıkan toplumsal cinsiyet rolleridir.” dedi.

Ankara Sanayi Odası olarak Türkiye’de ilk defa “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı İşyeri” belgesi alan kurum olduklarına dikkat çeken Özdebir, “Aktif Kadın, Eşit Temsil” Projesinin en büyük destekçisi olacaklarına söz verdi. Kadına pozitif ayrımcılığa her zaman karşı çıktığını belirten Özdebir, “Çünkü kadınlarımızın buna ihtiyacı olmadığını düşünüyorum. Erkeklerle aynı koşullara sahip olduklarında kadınlarımızın neler yapabileceklerini yakından biliyor ve görüyorum. Ama yine de KAİSDER’e bu projesinde ASO Başkanı olarak her türlü desteği vereceğime söz veriyorum. Burada en büyük görev kadın sanayicilerimize düşüyor. Lütfen meslek örgütlerinin yönetimlerinde yer almak için çaba göstersinler.” diye konuştu.

Kadın varsa, yarın var diyen TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Belma Yılmazyiğit ise kadınların üretim ve yönetim süreçlerinin içinde olduğu bir dünyanın hem ekonomik hem sosyokültürel açıdan toplumu daha ileriye götüreceğine inandığını dile getirdi.

Projede KAİSDER’in destekçisi olduklarını belirten TOBB Kadın Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, oda başkanlarının kendi bünyelerinde çalışan kadın sayısını daha da arttıracaklarına yürekten inandığını söyledi.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Kültür & Sanat

Eşikte Üç Kadın raflardaki yerini aldı!

Gündem

Dünya Flamingo Günü kutlanıyor

Maliye & Muhasebe

TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu: Taleplerimize acilen yanıt bekliyoruz