Gündem

Gündem Haberleri

Flört şiddeti

Haber Merkezi 03.12.2019 18:54
Flört şiddeti

Dünya genelinde, özellikle ülkemizde “kadına şiddet ve cinsel istismar” en önemli konuların başında gelirken, oldukça önemli olduğu halde göz ardı ettiğimiz bir diğer konu; flört şiddeti.İlişki içerisinde olduğumuz kişiye yönelik her türlü fiziksel, psikolojik, cinsel şiddeti kapsayan söz ve davranışların tümüne flört şiddeti denir. Güneşli Erdem Hastanesi’nden Uzman Psikolog Yağmur Taş Gül bu sorun hakkında çözüm önerilerinde bulundu.

 

Flört şiddetine en çok maruz kalınan dönemin duygusal yoğunluğun en yüksek düzeyde yaşandığı yaş grubu ergenlik ve genç erişkinlik döneminde yaşandığını söyleyen Uzm. Psk. Yağmur Taş Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Partnerin ruhsal ve davranış problemleri, problem çözme ve stresle başa çıkma yetersizliği, antisosyal kişilik bozukluğu, çocukluk döneminde şiddete uğrama veya ihmal edilme, iletişim beceri azlığı ve çatışma çözme sorunları flört şiddetine yol açmaktadır. Bununla birlikte şiddete uğrayan partnerin sessiz kalması, bu durumu gizlemesi ve normal kabul etmesi flört şiddetini arttırmaktadır. Flört şiddetinin ölüm, yaralanma gibi etkileri olurken; aynı zamanda şiddete maruz kalan kişilerde travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, anksiyete(kaygı), öfke, özgüven sorunları ve intihar gibi sonuçları da olabilir. Flört şiddeti temel olarak 6 ana başlıkta toplanmaktadır. Bunlar; fiziksel, psikolojik, cinsel, sosyal, dijital ve ısrarlı takip şiddeti olarak sıralanabilir.”

FLÖRT ŞİDDETİNİ NASIL ANLARIZ ?

• Partnerin, sana ve çevresine karşı öfkesini kontrol etmekte zorlanıyorsa,

• Sana sürekli müdahale edip, baskıcı davranıyorsa,

• Seni birçok konuda kısıtlayıp, engelliyorsa ,

• Her konuda haklı oluyor ve senin fikrinin hiçbir önemi olmuyorsa,

• Sürekli seni küçümsüyor, aşağılıyor ve yapmak istemediğin şeylere seni zorluyorsa,

• Daha önceki ilişkilerinde kız arkadaşına zarar verdiğini duyduysan,

• Kadınların, erkeklerden daha değersiz olduğunu söylüyor ve bazen kadınların dayağı hakettiğini düşünüyorsa,

• Onun yanındayken korkuyor ve kendini güvenli hissetmiyorsan, sürekli sana bağırıyor ve onu sakinleştirmeyi başaramıyorsan,

• Yalnızlaştırıldığını hissediyor ve kendi isteklerinden sürekli ödün veriyorsan ,

• İstemediğin halde seni cinselliğe zorluyorsa,

• Tüm sosyal medya hesaplarını kontrol altında tutmak istiyorsa,

Flört şiddetine maruz kalıyorsun demektir.

 

Flört şiddeti karşısında neler yapabiliriz?

Flört şiddeti karşısında öncelikle yapılması gerekenin farkındalık kazanmak olduğunu söyleyen Gül, “Şiddetin normal olmadığı, bu durumun normalleştirilmemesi gerektiğinin bilincinde olunmalıdır. Şiddetin olduğu yerde sevgi ve saygıdan bahsetmek mümkün değildir. “Bir kereden bir şey olmaz”, “Ben de hatalıydım”, “O beni seviyor, öfkesini kontrol edemedi”, “ Yaptı ama sonrasında pişman oldu” gibi cümleler şiddeti kabul edip alıştığının göstergesidir. Bunları kabul ettikçe şiddet giderek artar. Yapmanız gereken en önemli şey; kendinizi değerli görmek ve önce kendinizi önemsemektir. Partnerinize karşı aşırı fedakarlıktan kaçınarak hayır demeyi öğrenin. Sürekli partnerinizi memnun ve mutlu etmek zorunda değilsiniz. İlişkinizde kendi sınırlarınızı iyi belirlemelisiniz. Partnerinizin, kendi yaşam alanınıza müdahale etmesine daha ilişkinin başından itibaren izin vermeyin. Eğer partneriniz şiddeti bir problem olarak görmüyorsa, bunun için herhangi bir önlem almıyorsa, onun değişeceğini düşünüp kendini avutma. Yapmanız gereken zarar görmeden o ilişkiden uzaklaşmaktır. Uzaklaşmak istediğiniz halde partneriniz buna müsaade etmiyorsa, ailenizden ya da yakın gördüğünüz bir yetişkinden yardım isteyebilirsiniz. Yalnız olmadığınızı hissetmek sizi güçlendirir. Fiziksel şiddete maruz kalıyorsanız polis, jandarma, Alo 183 ya da Mor Çatı gibi dayanışma merkezlerinden yardım alabilirsiniz. Eğer şiddet gördüğünüz halde ondan ayrılamıyorsanız ve ona çok bağlandığınızı hissediyorsanız, bir uzmandan psikolojik destek alabilirsiniz.” dedi.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Ekonomi

Akbank 2023 sürdürülebilirlik faaliyetlerini açıkladı

Gündem

Verem, bağışıklığı zayıf kişilerde ciddi risklere yol açabilir

Gündem

SGK, emeklilere promosyon ödemesi için 19 banka ile protokol imzalandığını bildirdi

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi