Gündem

Gündem Haberleri

Eğitimde demokrasi kültürü için iş birliği

28.07.2021 13:11

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ortak finansmanı, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü iş birliliği ile yürütülen “Temel Eğitimde Demokrasi Kültürünün Güçlendirilmesi Projesi”nin eğitici eğitimleri Ankara’da başladı. 26 Temmuz’da başlayan eğitime, pilot okullarda görev yapan 120 gönüllü öğretmen katıldı.

 

Turgay TÜRKER (Ankara)

Türkiye’de temel hak ve özgürlüklerin yanı sıra, evrensel değerlere uygun demokratik bir okul kültürünün geliştirilmesinin hedeflendiği “Temel Eğitimde Demokrasinin Güçlendirilmesi Projesi”nin açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Proje Koordinatörü Nihal Gözüyaşlı, “Birlikte yaşamak, farklılıklara saygı duymak demokratik kültürün temel taşıdır, sizler demokrasi eğitmenleri olarak edindiğiniz bilgilerin okullarınızdaki tüm öğretmenlere iletilmesinde birer elçi olacaksınız” dedi.

Pandemi döneminde öğretmenlerin göstermiş olduğu özveri için teşekkür eden Gözüyaşlı’nın, öğretmenlere duygusal anlar yaşatan sözleri şöyle devam etti:

“Bu zorlu süreçte gerek çevrim içi derslerle, gerek velilerle iletişimde kalarak hatta mahalle mahalle gezip çocukların evlerine giderek eğitimin kesintiye uğramaması için vermiş olduğunuz özverili çalışmalardan dolayı da gönülden teşekkür ediyoruz ve sizleri alkışlıyoruz.”

PROJE 2022 KASIM AYINA KADAR SÜRECEK

2018 Ağustos ayında başlayan ve 2022 Kasım ayına kadar sürecek olan projenin en önemli çıktılardan biri “Bütüncül Okul Modeli” oldu. Söz konusu model; çocukların eğitiminde, ilgili tüm paydaşların sürece dâhil edilmesi, öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin demokratik kültür yetkinlikleri kapsamında bilgilerinin artırılması, okullarda demokratik ortamın ve uygulamaların güçlendirilmesi için oluşturulmuş bir rehber. Demokrasi eğitmeni olmak için eğitim alan ve şelale yöntemi ile bu bilgi ve deneyimlerini illerindeki diğer öğretmenlere aktaracak olan gönüllü öğretmenler, bu rehberi esas alacak. Proje kapsamında hazırlanan öykü kitapları ile etkinlik kitaplarının da uygulanmasıyla proje pilot uygulaması başlayacaktır.

Proje açılış programında konuşan Avrupa Konseyi Proje Yöneticisi İrem Aktaşlı Gürkan, gönüllü öğretmenlerin üstlendikleri görev ve misyonun önemine dikkat çekerek, “Sizler projemizin başarıya ulaşması konusunda en önemli paydaşlarımızsınız. Edindiğiniz bilgi ve deneyimleri okullarımızda hayata geçirerek, deneyim, paylaşımlarınız ve önerilerinizle eğitim modelimiz ve materyallerimiz son halini alacak ve yaygınlaşmaya başlayacak.” dedi.

Demokrasi kültürünün güçlendirilmesi kapsamında başlayan projenin hedefi; 10 ilde, 110 okulda yaklaşık 5 bin 500 öğretmen ile 25 bin öğrenci, veliler ve okul çalışanlarını demokrasi kültürü ve bir arada yaşama kültürü konusunda eğitmek.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Gündem

İstanbul için pazar gününe kadar kuvvetli sağanak uyarısı

Ekonomi

İnternet medyasında gelirler ve istihdam olanakları arttı

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı