Gündem

Gündem Haberleri

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Arap dünyası Filistin'e bizim kadar sahip çıkamıyor

TBMM (AA) - Mehmet Tosun, Meltem Öztürk 15.05.2018 23:10
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Arap dünyası Filistin'e bizim kadar sahip çıkamıyor

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Filistin'de yaşanan katliamı kınayarak, "Arap dünyası bir araya gelip Filistin'e sahip çıkamıyor. Bundan daha büyük bir ayıp tarihte yoktur. Biz sahip çıkarken, onlar bizim kadar sahip çıkamıyorlar." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmaya, Filistin'de hayatını kaybedenler için gerçekleştirilen bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı.

Kürsüye, boynuna taktığı Kubbet-üs Sahra çizimi Türk bayraklı atkı ile çıkan Kılıçdaroğlu, dün dünya tarihinin önemli olaylarından birisinin yaşandığını, Filistin'de 60'a yakın kişinin katledildiğini, 3 bine yakın insanın yaralandığını hatırlattı.

İnsanın değerinin bilinmesi ve adaletin sağlanması gereken, bilimin ve teknolojinin geliştiği 21. yüzyılda bulunulduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, gelinen noktada Filistin halkına yapılanan açıkça bir zulüm ve katliam olduğunu vurguladı.

Katliamı yapanları, zulüm edenleri şiddetle kınayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Beklerdik ki bütün dünya ayağa kalksın. Gördüğümüz tablo şudur; Amerika'da kendi iç sorununu çözemeyen bir başkan, sorunu gündemden düşürmek için İsrail'le ilgili başka politikaları yürürlüğe koydu. 18 yıldır başkana verilen yetki kullanılmadı. Tel Aviv'den Kudüs'e, Amerika'nın büyükelçiliği taşındı. Gönül isterdi ki Sayın Trump da bunu uygulamasın. Hem diyeceksiniz ki 'Bizim ülkemizde demokrasi var, Birleşmiş Milletler Amerikan topraklarında, İnsan Hakları Beyannamesi orada dillendiriliyor', öbür taraftan aynı coğrafyadan Ortadoğu'ya müdahale ediyorsunuz. Ortadoğu'nun kan gölü olmasına sessiz kalmanın ötesinde, teşvik ediyorsunuz. Pimi çekilen bir bombayı Ortadoğu'nun kalbi olan Kudüs'e yerleştirdiler."

Kılıçdaroğlu, dünün, tarihe "kanlı Pazartesi" olarak geçeceğinin altını çizerek, "Kanlı Pazartesi'yi hiçbir Ortadoğulu ve hiçbir dünyalı unutmamalıdır. Bir tarafta ellerinde en gelişmiş silahlar, öbür tarafta sadece ve sadece barış isteyen, kendi topraklarını isteyen bir Filistin halkı var ve siz o gelişmiş silahlarla acımasızca insanları tarıyorsunuz, katlediyorsunuz. Bu mudur insanlık, bu mudur ahlak, bu mudur adalet?" ifadesini kullandı.

"Kimse demokrasi dersi vermesin"

Kılıçdaroğlu, acımasızca o insanların üzerine kurşun yağdıranları tarihin asla unutmayacağını vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"O gencecik çocukların ellerinde silahı yok, tankları, topları, tüfekleri yok. Sadece ve sadece slogan atıyorlar, yürüyüş yapıyorlar ve mücadele ediyorlar. Buna bile tahammülleri yok. Kimse bundan sonra kalkıp da dünyaya demokrasi dersi vermesin. Her demokrasi dersi verdiklerinde onlara kanlı Pazartesi'yi hatırlatmak insanlığın temel görevlerinden birisi olmak zorundadır. Artık bunu yapacağız. Ortadoğu'da Amerika artık arabulucu olma rolünü tümüyle kaybetmiştir. Çünkü taraftır. İsrail hükümetinden yana taraftır. Dolayısıyla ABD yönetiminin, Trump yönetiminin Ortadoğu'ya barış getirme şansı artık yoktur. Trump yönetimi Ortadoğu'ya kanı ve gözyaşını, ölümleri getirir artık."

Kılıçdaroğlu, "Yasımızı tutacağız ama asla ve asla unutmayacağız. Her Filistinli kendi bayrağı, toprağı için mücadele ediyor. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı da Filistinli kardeşlerinin sonuna kadar yanında olacaktır." ifadesini kullandı.

Arap dünyasına eleştiri

Kendi içinde birlik olmayan, birbirini yiyen, gırtlaklayan, egemen güçlerin oyununa gelen Arap dünyasının, bir araya gelip Filistin'e sahip çıkamadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, bundan daha büyük bir ayıbın tarihte olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Gönül isterdi ki bu katliam karşısında dünya ayağa kalksın. Kısık seslerle bu protestolar yapılıyor, kısık seslerle. Arap dünyası... Kendi içinde birlik olmayan Arap dünyası, birbirini yiyen Arap dünyası, birbirini gırtlaklayan Arap dünyası, egemen güçlerin oyununa gelen Arap dünyası... Bir araya gelip Filistin'e sahip çıkamıyorlar. Bundan daha büyük bir ayıp tarihte yoktur. Biz sahip çıkarken, onlar bizim kadar sahip çıkamıyorlar. Kendi vatanını savunan insanlar katledilirken kısık seslerle protesto bizim içimize sindireceğimiz bir tepki şekli değildir.O zaman hiç tepki vermeyin, hiç konuşmayın. Egemenlerin oyuncağı olan bir yönetimden hayır gelmez. Egemen güçlerin söylemlerini dile getiren iktidarlardan, ülkelerden kendi bölgesine de dünyaya da kendi insanına da hayır gelmez." değerlendirmesinde bulundu.

"Dört konuda size her türlü desteği veririz"

Hükümetin 3 günlük yas ilan etmesini ve İsrail hükümetini en sert şekilde eleştirmesini olumlu karşıladıklarını belirten Kılıçdaroğlu, ilk olarak Dönem Başkanı sıfatıyla İslam İşbirliği Teşkilatının acilen toplantıya çağrılmasını istedi.

Bu toplantının, "bir araya gelelim, oturalım, konuşalım ve ertesi gün dağılalım" toplantısı olmaması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Burada kararlar alınmalı ve kararlar titizlikle aynen uygulanmalı. Kanlı Pazartesi'yi dünyaya unutturmamak için önemli kararların alınması ve o kararların uygulanmasının takip edilmesi lazım. Birinci isteğimiz budur Hükümetten." ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"İkinci isteğimiz, İsrail'deki büyükelçiyi derhal ama derhal geri çekin. Efendim 'İstişare için geri çektik'. Yok kardeşim istişare için. Ne istişaresi? 3 günlük yas ilan ediyorsun, 60 kişi hayatını kaybetmiş, katledilmiş, 3 bine yakın yaralı var, 'Büyükelçiyi istişare için çağırdık'. Hayır kardeşim. Büyükelçiyi kesin, göndermemek üzere geri çekeceksiniz. İsrail ile Mavi Marmara dolayısıyla yapılan sözleşme bizim onurumuza dokunuyor. Bugün arkadaşlarıma söyledim. Kanun teklifini veriyorlar. İsrail ile yapılan 20 milyon dolarlık onur kırıcı sözleşmeyi öngören kanunu derhal iptal edeceğiz, etmeliyiz. Üç şart vardı. 'Gazze'de abluka kalkacak', kalkmadı. 'Tazminat verilecek ve özür dilenecek'. Ne tazminat verdiler, 20 milyon dolar lütuf diye geçti sözleşmeye, tazminat diye değil, ne yazılı özür dilediler ne de Gazze'de abluka kalktı. O zaman bu katliam sonrasında yapacağımız ilk iş bu kanunu derhal iptal etmektir. Bunu istiyoruz. Dördüncü talebimiz; Doğu Kudüs'ün, Filistin'in başkenti olduğunu kanıtlamak için oradaki konsolosluğumuzu derhal Filistin Büyükelçisi olarak bütün dünyaya ilan edin. Hükümetten bunları bekliyoruz ve takipçisi olacağız."

Hiçbir eleştiri yapmadıklarını, eleştirinin ve kavganın zamanı olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, şimdi birlik içinde ve beraber olma zamanında bulunulduğuna işaret etti.

Katliamın bütün dünyaya duyurulması ve hesabının sorulması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Türkiye bütün gücünü göstermeli. Doğusu, batısı, güneyi, kuzeyi hangi kimlikten, inançtan olursa olsun 81 milyon vatandaş bu davaya inanmalı ve bu davayı takip etmelidir. Dört konuda size her türlü desteği veririz. Meclis tatile girecek. Samimiyeti test etmek için açık ve net söylüyorum. Meclis tatile girmeden önce o kanunu getirin Meclise, hep beraber iptal edelim. Belki diyebilirler ki '20 milyon dolar aldık. Ne yapacağız bu parayı?', söz veriyorum, 20 milyon doları ben size bulacağım. Götürün İsrail'e verin o parayı, İsrail hükümetine verin. Bunun takipçisi olacağız ve olmaya da devam edeceğiz."

"Telefonlarımızı dinlemişler"

Adalete inandıkları için adalet yürüyüşü gerçekleştirdiklerini anlatan Kılıçdaroğlu, grup toplantılarını, Merkez Yönetim Kurulu toplantılarını yürüyüşe katılanların önünde yaptıklarını anımsattı.

Kılıçdaroğlu, "Fakat bir gördük ki bizim bütün telefonlarımızı dinlemişler. Hükümetten, bu ahlaksızlığı yapanların ortaya çıkarmasını istiyorum. Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu ahlaksızlığın ortağı değilsen bizi dinleyenleri ortaya çıkarmak zorundasın." diye konuştu.

Neden Erdoğan dediğini açıklayan Kılıçdaroğlu, dinlemeyi öngören casus programının Almanya'daki bir firma tarafından üretildiğini, firmanın adının gazetelerde yer aldığını söyledi. Kılıçdaroğlu, bu casus programının, Alman hükümetinin izni olmadan başka bir ülkeye satılamayacağını kaydederek, Alman medyasının bu konu üzerinde durduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, Google'ın, 29 gün internette kalınca, bunun bir casusluk programı olduğunu keşfedip hemen çektiğini belirtti. 

Filistinliler için saygı duruşu

Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşması öncesinde CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Filistin halkına yönelik şiddeti kınadı. Salonda bulunanları bir dakikalık saygı duruşuna çağıran Özel, "Yaşasın Filistin ve Türkiye halklarının kardeşliği." dedi.

Salonda bulunanlar Türk bayrakları ve Filistin bayrakları eşliğinde grup toplantısını izledi.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Gündem

İstanbul için pazar gününe kadar kuvvetli sağanak uyarısı

Ekonomi

İnternet medyasında gelirler ve istihdam olanakları arttı

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı