Gümrük vergilerine itiraz, Gümrük Kanunu'nun 242. maddesinde düzenleniyor. Yükümlüler, kendilerine tebliğ edilen gümrük vergileri için tebliğ tarihinden itibaren "15 gün" içinde ilgili gümrük idaresine düzeltme talebinde bulunabiliyorlar.
İTİRAZ SÜRECİ
Sürecin işleyişi şöyle:
- Düzeltme talepleri ilgili gümrük müdürlüğü tarafından "30 gün" içinde karara bağlanıyor.
- Yükümlükler, düzeltme taleplerine ilişkin kararlara, idari kararlara, gümrük vergilerine ve cezalara karşı "7 gün" içinde kararı alan gümrük idaresinin bağlı bulunduğu gümrük başmüdürlüğüne itirazda bulunabilirler. Gümrük başmüdürlüklerine intikal eden bu itirazlar da "30 gün" içinde karara bağlanıyor.
- İlk kararın alındığı idarenin gümrük başmüdürlüğü olduğu durumlarda, bu karara karşı "15 gün" içinde Gümrük Müsteşarlığı'na itiraz edilebilir. Gümrük Müsteşarlığı itirazı "45 gün" içinde karara bağlar.
- Gümrük başmüdürlükleri ile Gümrük Müsteşarlığı kararlarına karşı ise işlemin yapıldığı gümrük müdürlüğünün veya gümrük başmüdürlüğünün bulunduğu yerdeki "idari yargı yerlerine" başvuruluyor.
GÜMRÜK İŞLEMLERİNDE UZLAŞMA
Gümrük vergileriyle ilgili uyuşmazlıklar için uzlaşma söz konusu. Gümrük uzlaşmalarına ilişkin usul ve esaslar, Gümrük Uzlaşma Yönetmeliği ile düzenlenmiş.
Gümrük Uzlaşma Yönetmeliği'ne göre uzlaşma kapsamına giren hususlar şöyle:
- Beyan ile gümrük idaresince yapılan tespit sonucunda belirlenen veya gümrük idaresince tespit edilmesinden önce beyan sahibince bildirilen kıymet farklılıklarına ilişkin tebliğ edilen "gümrük vergileri ile öngörülen cezalar",
- Uzlaşmaya konu alacaklar hakkında yükümlü veya ceza muhatabı tarafından, kanun hükümlerine yeterince nüfuz edilememesi veya kanun hükümlerinin yanlış yorumlamasından kaynaklanan "eksiklik ve aykırılıklar" ya da ihtilaf konusu olayda "yargı kararları ile idarenin görüş farklılığının olduğu hususlar",
- Yükümlü tarafından yapılan beyanın ilgili gümrük idaresi tarafından kontrolü sonucu "ek tahakkuku yapılarak yükümlüye tebliğ edilen" gümrük vergileri ile para cezası kararları.
Diğer taraftan, aynı nitelikteki alacakların birden fazla gümrük idaresi veya bölge müdürlüklerinde yapılan işlemlere ilişkin olması halinde, "alacakların toplamı tek bir uzlaşmaya konu" edilebiliyor.
Uzlaşmaya konu olabilecek gümrük vergi ve cezalarının 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında düzenlenen suç/kabahatlerle ilişkili olması durumunda ise, söz konusu gümrük vergi ve cezaları "uzlaşma kapsamına girmiyor."