En alerjen gıda hangisi?

Genel olarak tüm gıdaların alerji oluşturma riski bulunmaktadır. Besin alerjisi ise kentlerde yerleşik yaşamın artmasıyla daha sık rastlanılan bir durum olmuştur. Çocuk veya yetişkin ayırt etmeden bünyeden bünyeye bir veya daha fazla belirti göstererek karşımıza çıkmaktadır.

Başlıca belirtiler; nefes darlığı, bulantı, kurdeşen, dilde şişme, karın ağrısı gibi durumlardır.

Alerjik reaksiyona en fazla sebep olan besinlerin başında süt gelmektedir. Genellikle çocukların büyük kısmında görülmektedir. Süt içildikten hemen sonra bağışıklık sistemi süt proteinlerine karşı alerji antikorları üretmeye başlar ve iltihap hücrelerini aktive eder. Süt tüketimi sonucu alerjik reaksiyonlar birkaç dakika içinde hızlıca ortaya çıkabileceği gibi 3-5 gün içinde de kendini gösterebilir. Özellikle inek sütüne karşı yaşanılan alerjik reaksiyonlar 5 yaş civarı sona ermektedir.

Bir diğer alerjen yiyecek yer fıstığıdır. En sık alerjik reaksiyona neden olan besinlerin başında gelmektedir. Bazı kişiler yer fıstığı kokusundan bile alerjik tepkiler gösterebilmektedir.

Buğday alerjisinin tıp alanında bilinen adı çölyaktır. Bağışıklık sisteminin bir ya da birden fazla buğday proteinine karşı gösterdiği tepkidir.

Çocukların beslenmesinde temel besin maddesi olan yumurta da alerjen bir besindir. Yumurtanın beyazı ve sarısında bulunan proteinler yetişkinler de veya çocuklarda alerji oluşturabilmektedir.

Soya, susam, kaju, fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler de alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Sadece yenilmesi değil, kozmetik ürünlerinin içinde kullanılması dahi kişinin reaksiyon göstermesine yol açabilmektedir.

Çocukların bolca tüketmek istediği çikolata da başta gelen alerjenler arasındadır.

Besin alerjisi bulunan kişilerin doktor kontrolünde verilen ilaçları kullanması gerekmektedir. Gösterilen alerjik tepkiler erişkinlikte sona erebildiği gibi ömür boyu da devam edebilmektedir. Özellikle fıstık, buğday ve balık alerjileri yaşam boyu süren alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır. Çocukluk döneminde hangi besinlerin alerjik reaksiyon oluşturduğunu tespit edebilmek için akşama kadar tüketilen besinlerin tek tek yazılması ve sonrasında ne tür bir sorun yaşandığının not edilmesi yararlı olacaktır.