YAZARLAR

Tüm Yazıları Emre Ertürk

Nakit Bütçesi-1

17.10.2021 09:40

 

Kısa dönemli finansal planlamanın en temel araçlarından biri nakit bütçesidir. Nakit bütçesi, gelecek dönemlere ilişkin nakit giriş ve çıkışlarının tahmin edilip özetlendiği bütçedir. Nakit bütçesinin hazırlanmasındaki amaç, ele alınan döneme ilişkin işletmenin nakit ihtiyaçlarının ve fazlalıklarının önceden tespit edilmesidir.

Böylece işletme, ne zaman nakit açığı olacağını görerek bu açığın ne şekilde karşılanacağının kararını önceden vermek suretiyle likidite sıkışıklığını önleyebilecektir. Nakit fazlalığının olduğu dönemlerde ise bu fazlalığın ne şekilde değerlendirileceğinin kararını yine önceden verme imkânına sahip olacaktır.

Proforma finansal tablolar, firmanın uzun süreli finansman gereksinimini saptanması açısından elverişli araçlar olmalarına karşın, kapsadıkları dönem içerisindeki nakit akışlarını göstermezler. Bu nedenle ek finansman ihtiyacı tespit edilmemiş olsa bile planlanan dönem içerisinde önemli tutarlara ulaşabilen fon açığı ya da fazlası oluşabilir. Bu bağlamda nakit bütçeleri, proforma finansal tabloların eksikliğini gidererek, finans yöneticilerinin planlamada kullanabilecekleri bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Nakit bütçeleri, yalnız firmanın belirli bir dönem sonundaki toplam finansman gereksinimini değil, aynı zamanda bu ihtiyacın zaman içerisindeki dağılımını da ortaya koyarak zamanlama sorununun çözümüne katkıda bulunur.

Nakit bütçesinin uygulanacağı zamanın bilinmesi, fon akışının sınırlarının saptanması açısından zorunludur. Aksi halde, bütçenin kontrol ve karşılaştırma aracı olarak kullanılamaz. Genel olarak nakit bütçelerinin süresi altı ay ve bir yıl olmakla birlikte, bu süre kesin değildir. Nakit bütçeleri yapılan işin türüne göre üçer aylık veya aylık bütçeler olarak da düzenlenebilir.[1]

-----------------------

[1] Nurhan Aydın, Mehmet Şen, Niyazi Berk, “Finansal Yönetim-1”, ANADOLU ÜNİVERSİTESI YAYINI NO: 2577 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINI NO: 1547, Haziran 2012, Eskişehir, s. 153.

Haberler

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı