YAZARLAR

Tüm Yazıları Emre Ertürk

Kanunen yasaklanan ve suç sayılan fiillerin vergi etkisi

27.01.2021 09:45

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 19.01.2021 tarihli ve 31369 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 19.01.2021 ve 15.01.2021 tarihli 4202, 3768 ve 3769 sayılı kararları ile Twitter, Pinterest ve Periscope/Scope adlı sosyal ağ sağlayıcılarına reklam verilmesi yasaklandı.

01.10.2020 tarihinde yürürlüğe giren 7253 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca, günlük erişimi bir milyon kullanıcının üzerinde olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye’de bir temsilci belirleme ve bildirim yükümlülüğü getirilmişti.

Bu kapsamda, temsilci belirleme ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen Twitter, Pinterest ve Periscope/Scope adlı sosyal ağ sağlayıcılarına; Türkiye’de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler tarafından yeni reklam verilmesi ve buna ilişkin para transferi yapılması yasaklandı.

Kurumlar vergisi ve gelir vergisi açısından kararların en önemli sonucu, ilgili reklam harcamalarının kurumlar ve gelir vergisi matrahından düşülemeyecek olmasıdır. Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu uygulamasında gider kabul edilmeyen ödemeler, GVK' nın 41' inci ve KVK' nın 11' inci maddelerinde sayılan hususlarla sınırlı değildir. Kanunen yasaklanmış fiiller dolayısıyla katlanılan giderlerin ticari kazanç veya kurum kazancının hesabında indirimi olanaklı değildir. Aksi bir kabul, vergi kanunlarının başka bir kanun tarafından yasaklanmış bir fiili himaye etmesi anlamına gelir ki böyle bir durum hiçbir hukuk sistemi tahammül edemez.

Kanunen yasaklanmış fiiller dolayısıyla katlanılan giderlerin Kanunen Kabul Edilmeyen Gider(“KKEG”) niteliğine ilişkin verilebilecek en iyi örnek rüşvet vermek fiilidir. Bilindiği üzere, rüşvet vermek fiili, Türk Ceza Kanunu'nun 252'nci maddesinde suç olarak sayılmakta olup; bu giderin mali kârın hesabında KKEG olarak ticari bilanço karına ilavesi gerekmektedir. Bir başka deyişle, 19.01.2021 tarihi itibariyle yeni bir karar alınıncaya kadar, vergi mükelleflerinin yasaklı sosyal ağ sağlayıcılarıyla yaptıkları reklam harcamaları, gider olarak yazılamayacaktır.(1)

----------------------------

[1]Cumhur İnan Bilen, “Vergi Uygulamasında Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler ve Mali Karın Tespiti”, https://www.cumhurbilenymm.com.tr/storage/2018/07/Vergi-Uygulamasinda-Kanunen-Kabul-Edilmeyen-Giderler-ve-Mali-Karin-Tespiti.pdf, Erişim tarihi:23.01.2021.

Haberler

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı