YAZARLAR

Tüm Yazıları Emre Ertürk

TCMB'nin faiz kararı bekleniyor

19.06.2022 12:24


İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, haftalık gelişmeleri değerlendirirken, piyasalar tarafından 23 Haziran'da saat 14.00’da TCMB tarafından açıklanacak Haziran ayı faiz kararının beklendiğine dikkat çekti.

Geçtiğimiz ayki faiz kararı sonrasında karar metnini baz alarak bu ayki faiz kararından değişiklik beklemediğini kaydeden Toros, gelişmeleri şöyle açıklıyor:

“Son olarak faizle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapmış, faiz artırılmayacağını aksine düşürmeye devam edeceklerini dile getirmişti. Yapılan açıklamalar da baz alındığında gelişmekte olan ülkelerin faiz artırımlarına devam ettiği ortamda Türkiye olarak faiz artırımı yapılmayacağı net gibi gözükse de enflasyon kaynaklı gelişmelerin yakından takip edileceğini düşünüyoruz. TCMB karar metninde küresel enflasyon sorunu ile birlikte liralaşma stratejisinin ön plana çıkmasını beklemekteyiz. Reel faizin -%59,50'li seviyelerde olması ile tasarrufların azalması sonrasında, risksiz varlıkların da enflasyon karşısında yetersiz kalması ile Borsa'ya olan ilginin artmasını beklemekteyiz.

ABD tarafından gelen enflasyonun beklentilerinin üstünde gelmesi ardından Fed'in 75 baz puan faiz artıracağını fiyatlayan piyasalar, Fed'in geçen ay masada olmadığını söylediği 75 baz puanlık faiz indirimini yapması sonrası, resesyon endişelerin artması ile sert baskılandı. Ancak Türkiye olarak, Rusya - Ukrayna savaşının başladığı günden bu yana diğer ülke piyasalarından fazlasıyla pozitif ayrıştık. Yabancı ilgisinin azalması ile yerli yatırımcının getiri arayışında Borsa'yı ön plana çıkarması ve anlık konjektürden olumlu etkilenecek hisselerin ön plana çıkmasıyla Borsa rekor kırmıştı. Küresel piyasalarla kısa süreli baskılanan BİST100 endeksinde, enflasyonun 2022'de yukarı yönlü seyrini beklememiz dolayısıyla, fiyatlar genel düzeyinin şirket karlılıklarını olumlu etkileyecek algısını da göz önünde bulundurduğumuzda 2022'de yukarı yönlü seyrini devam ettirmesini beklemekteyiz.

Geçtiğimiz günlerde TL'nin değer kazanması için açıklanan yeni ekonomik paket kapsamında, GES’in mevduattan ve stopajın %0 olması ile Özel Sektör Tahvillerinden daha avantajlı olduğunu düşünüyoruz. Ancak KKM’deki kadar etki yaratmayacağı kanaatindeyiz. 2022 kümüle enflasyonun yaklaşık %33 (Haziran ayında tütün, akaryakıt, elektrik ve doğal gaz zamlarının etkisi yaklaşık 0,50 puan artış ile enflasyonun artışının devamını bekliyoruz) seviyesinde olduğunu göz önüne alırsak, tasarrufların azalması ve getirilerin azalması ile birlikte GES getirisinin enflasyonun altında kalması. Bu da Borsa'ya olan ilginin artmasını beklediğimiz bir diğer unsur.”

Haberler

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı