YAZARLAR

Tüm Yazıları Elif Güldür

Kovid-19 denetimi

16.10.2020 08:13

 

Dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs salgını, tüm insanlığı tehdit etmeye devam ediyor.

 

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, ilgili tüm bakanlıklar ve yerel yöneticiler, salgına karşı vatandaşları tedbir almaya davet ederek, alınması istenen tedbirlere riayet etmeleri isteniyor. Buna rağmen kimi çevrelerde alınması istenen basit tedbirlerin dahi yerine getirilmediğine, sosyal mesafeyi gözetmeyerek, maske takmak istemeyenlere sık sık şahit olmaktayız. Buna benzer çevrelerde salgına karşı alınacak tedbirlerin uygulanması için bilinçlendirme amaçlı denetimlere de devam ediliyor.

 

Bugün de ülke genelinde İçişleri Bakanlığı koordinesinde, Kovid-19 denetimi gerçekleştirilecek. Bakanlıktan Kovid-19 denetimlerine ilişkin 81 il valiliğine genelge gönderildi.

 

Genelgede, salgınla mücadelede içerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminde temel prensipler olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra tüm iş kolları ve yaşam alanları için belirlenen tedbirlere uyulması ve vali/kaymakamlar koordinasyonunda sürdürülen denetim faaliyetlerinin, salgınla mücadelede başarı açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapıldı.

 

İçişleri Bakanlığınca bugüne kadar sahada yapılan ve kamuoyunda görünürlüğü yüksek olan denetim faaliyetlerinin toplumda hastalığa karşı bilinç oluşturulması ve tedbirlere uymayanlara yaptırım uygulanmasının salgınla mücadeleye önemli katkı sunduğu ifade edildi.

 

Buna göre, bugün tüm il ve ilçelerde, vali, kaymakam, belediye başkanı, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve personeli, köy/mahalle muhtarı, meslek odaları, genel kolluk birimleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) ve özel kolluk görevlilerinin (zabıta, özel güvenlik gibi) katılımıyla oluşturulan ekipler tarafından "Sağlık İçin Hepimiz İçin" sloganıyla yaşamın tüm alanlarını kapsayacak şekilde genel denetim yapılacak.

 

Denetimler, vatandaşların yoğun olarak bulunduğu başta şehir içi ve şehirlerarası toplu ulaşım araçları ile lokanta, kafe, restoranlar olmak üzere, konaklama tesisleri, alışveriş merkezleri, pazar yerleri, sosyete pazarları, kahvehane,kıraathane, çay bahçesi, nikah merasimi şeklinde yapılan düğün törenleri, berber/kuaför/güzellik merkezleri, internet kafe/salon ve elektronik oyun yerleri, otogarlar, taksiler ve durakları, park/piknik alanları, lunapark/tematik parklar ve bilumum yaşam alanlarını (plajlar, cadde ve sokaklar gibi) kapsayacak şekilde planlanacak.

 

Vatandaşların gün içerisinde toplu olarak bulundukları ana caddeler, alışveriş yerleri, park ve bahçeler, otogarlar gibi kalabalık yerlerde denetimler yoğunlaştırılacak.

 

Ekiplerce, denetimler sırasında gece kulübü, pavyon, bar, birahane gibi genelgeler çerçevesinde faaliyetlerine izin verilmeyen iş yerlerinin fiilen açık tutulup tutulmadıkları, 24.00'ten sonra müzik yayını yapılıp yapılmadığı ve şehirlerarası toplu ulaşımda HES kodu zorunluluğuna uyulup uyulmadığı hususlarına ağırlık verilecek.

 

Okulların kademeli olarak açılması sebebiyle okulların çevresindeki kafe, restoran, internet kafe gibi yerlerin ve okul servislerinin denetlenmesine özen gösterilecek.

 

Denetim faaliyetlerinin etkinliği ve görünürlüğü en üst seviyede tutulacak.

Vatandaş bilgilendirilecek.

 

Denetimler sırasında vatandaşlara yönelik rehberlik edici ve bilinçlendirmeye yönelik faaliyetlere ağırlık verilecek.

Haberler

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı