Ekonomi

Ekonomi Haberleri

Yapı denetim sistemi 6 ülkeye örnek oldu

24.01.2021 14:45
Yapı denetim sistemi 6 ülkeye örnek oldu

YAPI Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Türkiye’de uygulanan yapı denetim sisteminin 6 ülkeye örnek olduğunu söyledi. Şahin, sistemi Macaristan, Arnavutluk, Kazakistan, KKTC, Özbekistan ve Azerbaycan bu sistemi uygulamak için Türkiye’yi örnek aldığını vurguladı.


Turgay TÜRKER - Ankara

Elazığ depreminin yıldönümünde, riskli binalara karşı alınabilecek önlemleri sıralayan YAPI Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Türkiye’de 2 bin 64 yapı denetim firması, 70 bin adet yardımcı mühendis, 30 bin adet denetçi mühendis ve 356 adet laboratuvar olduğunu kaydederek yapı denetim sisteminin yaygın olarak işlediğinin altını çizdi.

Ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Nazmi Şahin, Türkiye’de 1998 yılında çıkarılan yönetmelikten önce yapılan tüm binaların gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Şahin, rutubet kokan binaların riskli olduğuna dikkat çekti.

Şahin, “Binalara girdiğiniz zaman bir rutubet kokusu hissederseniz dikkat edin. Rutubet kokusu varsa o binanın mutlaka testten geçmesi gerekir. Çünkü temelden su alıyor demektir. O demir donatılar erozyona uğramıştır ve özelliğini yitirmiştir. Rutubet kokusu geliyorsa o binanın demirleri paslanmıştır. Betonu elle dökülen binalar da gözden geçirilmelidir. Kolonlarda herhangi bir çatlama, deformasyon görülürse onlar bizim için büyük kriter. Duvarın yıkılmasını hasar olarak görmeyiz. Kiriş ve kolonların hasar görmemesi önemlidir. Bu bakımdan 1 milyar 972 milyon metrekare inşaat denetledik” dedi.

Denetimli binalar başarılı

“Bizim referansımız zemin değerleridir” diyen Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Yanlış bir algı var, her yerde bina yapılabilir. Biz ‘sulu yerde inşaat yapamayız’ dersek köprüler yapılmaz. Mevzuata ve standarta uygun olması halinde her yerde inşaat yapılabilir. Biz kuzeye bakan evleri satın almayız. Ama iyi bir mühendis kuzeydeki evi de güney kadar ısıtabilir. Van, Elazığ, Malatya ve İzmir depremlerinde yapı denetim sisteminden sonra yapılan binalar zarar görmedi. Malatya’da yaşanan depremden önce 7 milyon metrekarelik inşaat denetlendi. İzmir’de ise yıkılan binaların yapı denetim sisteminden önce inşa edildiğini biliyoruz. Bu veriler gösteriyor ki yapı denetimli binalar bir başarı kazanmış oldu.”

6 ülke Türkiye’yi örnek aldı

Türkiye’de uygulanan yapı denetim sisteminin Macaristan, Arnavutluk, Kazakistan, KKTC, Özbekistan ve Azerbaycan’da uygulanmasına yönelik Türkiye’yi örnek aldıklarını dile getiren Nazmi Şahin, “Yapı denetim sisteminde eskiden ahbap-çavuş ilişkisiyle işlemler yapılıyordu. Yapı denetim sistemi ile tüm mühendisler takip altına alındı. Yapı denetim sisteminden geçen binalar iskan almak zorunda kaldı. Önceden zorunluluk yoktu, geçici iskan diye bir uygulama uydurulmuştu. Bu durumla inşaatlarda hataya yer kalmadı. Yapı denetim sistemi sayesinde can ve mal güvenliği arttı, taşıyıcı sistemlerinde başarı sağlandı” dedi.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa

Ekonomi

Akbank 2023 sürdürülebilirlik faaliyetlerini açıkladı

Gündem

Verem, bağışıklığı zayıf kişilerde ciddi risklere yol açabilir

Gündem

SGK, emeklilere promosyon ödemesi için 19 banka ile protokol imzalandığını bildirdi

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi