Ekonomi

Ekonomi Haberleri

Hububatçılar Başkanı Öter: Kurtarma paketine çiftçiler dâhil edilmeli

Mütia Avuka - Mardin 26.03.2020 22:29

Güneydoğulu çiftçiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Ekonomik Kurtarma Paketi”ne çiftçilerin de dâhil edilmesini bekliyor.

 

Kızıltepe hububat ticaret merkezi başkanı Mehmet Şerif Öter kurtarma paketine çiftçilerin de dâhil edilmesini istedi.

Ortadoğu’nun en büyük Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi ve Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı Mehmet Şerif Öter, “Kovid-19 salgının ekonomi üzerinde olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 19 maddelik ekonomik istikrar kalkanı paketinde birçok iş sektörü için100 milyar liralık kaynak devreye alınacağı ifade edilirken, çiftçilerin adı ise geçmedi” dedi.

Bu sektörler arasında çiftçilerin adı geçmediğini ifade eden Öter, açıklamasında şunları kaydetti:

“Öncelik verilmesi gereken sektörlerin başında çiftçiler olmalıdır. Çünkü çiftçiler tüm yurttaşlarımızın sofrasındaki ekmeğin temel maddesinin tedarik edilmesinde emeği, alın teri vardır. Ülkemizin hububat ve bakliyat ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’si Mardin ovamızın cefakâr çiftçilerimizin katkısı vardır. Genel itibarıyla çiftçilik zor ve meşakkatli bir sektördür, tarımın mecburi girdi maliyetlerinin yüksek olması maddi yönden çiftçileri zor durumda bırakıyor.

Tarımsalda kullanılan elektrik maliyetinin yüksek olması münasebetiyle çiftçiler zor durumdadır. Mardin’de yaklaşık beş bin çiftçi icralık duruma gelmiş. Hükümetimizin buna biran önce çözüm bulması zaruri hale gelmiştir. Ülkeyi besleyen çiftçilerin tarımda kullanılan elektrik faturalarını ödeyebileceği makul bir seviyeye getirilmelidir. Dicle Elektrik Dağıtım şirketi sonuçta bir tüccardır, parayla aldığı elektriğin üzerine kârını ekleyip, satıyor. Çiftçi hasat ettiği ürünün tamamını ve desteklemeleri dâhil etse karşılayamıyor. Hal böyle olunca elektrik dağıtım şirketi de parasını tahsil etmek için icra yoluna gidiyor. Bu gün dünyanın yaşadığı küresel Coronavirüs’e karşı aldığı ortak önlemlerin başında karantinadır, evlerine kapanan insanlar birçok ihtiyaç maddesini almayabilir, ama genel itibarıyla herkes ekmek ve gıdayı almak zorundadır. Ekmeğin hammaddesi olan buğdayı üreten çiftçilerin çoğu borç altında ve icralıktır. Ekonomik kurtarma paketine çiftçilerin dâhil edilmesini Sayın Cumhurbaşkanımızdan bekliyoruz.”

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa