YAZARLAR

Tüm Yazıları Eda Balçin

Bilinç Nedir?

17.04.2021 10:17

 

Bilinç dediğimiz gizemli olay bazen bizi iyi şeylere iterken kötü şeylere de ittiği söylenebilir. Bilincimizin dışında hareket etme olasılığız çok azdır hatta yok bile denilebilir. Alkollü olma veya bilincimizi manipüle edebilecek herhangi bir şey olmadığı sürece bunu kontrol edebiliriz. Yapılan araştırmalara göre bazı bilim adamlarının da insan bilincinin eğer sayısal bir veri tabanıysa kopyalanabileceğini fakat böyle bir durumun olsa bile, birebir insan bilinciyle aynı olamayacağını anlamışlardır.

 

BİLİNÇ TRANSFER EDİLEBİLİR Mİ?

Bilinç gibi beyinde gerçekleşen bu büyük olayın transfer edilmesi olayı şu anlık mümkün görünmüyor fakat baktığımızda buna benzer bir olayın olduğunu da görebiliyoruz. Örneğin sadece insan zekâsının çok az kullanıldığı yapay zeka olayıyla birçok şeyin üretildiğini günümüzde görmekteyiz.

 

BİLİNÇ NASIL GELİŞİR?

Beynimizin bir olayı yapmadan önce aslında onu önceden düşündüğünü ve planladığını biliyoruz. Mesela şu an da kapıyı açmamanızı söylesek ve siz de bu kapıyı açmasanız aslında bunu istemediğiniz için değil biz söylediğimiz için yapmamış olursunuz. Aslında bakarsanız bu duruma biraz da özgür irade giriyor. Kişinin bu durumu yapıp yapmaması için de seçeneğinin olması gerekiyor. Seçenek sunulduğu takdirde özgür irade aracılığıyla beyin bunu siz düşünmeden birkaç saniye belki de saliseden önce düşünüp size söyler ve siz tercihinizi yaparsınız.

 

Aslında baktığımız da bilincin sizi tamamen yönettiğini de görebilirsiniz. Büyük bir tartışma konusu olan özgür iradenin var olup olmadığı ve bunun varsa bilinci yönetip yönetmediği durumu beynin karmaşık bir yapı olduğunu göstermektedir. Bilinç insanların deposudur, bu depoyu iyi şeylerle veya kötü şeylerle doldurup bu durumu gerçekleştirmek, bu duruma itilmek aslında özgür iradeye bağlıdır. Kimi düşünürler özgür iradenin olmadığını düşünse de bence, bu deponun irademiz tarafından doldurulduğu ve zamanı gelince de kullanıldığıdır. Bilinç aslında bir nevi bizim haritamız ama bu yolları önceden seçen ve çizen de biziz ve bu da bizim isteğimiz doğrultusunda gerçekleşir.

Haberler

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı