YAZARLAR

Tüm Yazıları Dr. Yusuf Artar

İthal edilen telefonlara ilişkin yeni düzenlemeler ne getirecek?

24.07.2019 10:14

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ülkemizde cep telefonu ithalatı gittikçe azalmaktadır. 2014-2018 yıllarını kapsayan beş yıllık döneme bakıldığında, Türkiye’nin en fazla cep telefonu ithalatı yaptığı 2015 yılında 13 milyon 581 bin 718 cep telefonu ithal edilmiştir. Günümüze yaklaşıldığında, 2017 yılında 12 milyon 189 bin 655 cep telefonu ithal edilmiş iken, bu sayı 2018 yılında 9 milyon 820 bin 192 olarak gerçekleşmiştir. Bir diğer ifadeyle, 2018 yılındaki cep telefonu ithalatı, 2017 yılına göre yüzde 30 oranında azalmıştır.

Diğer taraftan, Türkiye’de esasen yabancı telefonların kayıt altına alınması ve çok sayıda telefonun vergisiz satılmak üzere ülkeye sokulmasının önüne geçilmesi amacıyla alınan maktu harç tutarı geçtiğimiz hafta 1.500,00 TL’ye yükseltilmiştir. Bakıldığında, bu tutar 2018 yılının Kasım ayında 170,00 TL’den 500,00 TL’ye çıkarılmış idi. Getirilen bu yeni düzenleme ile bu tutar yüzde 200 oranında artmıştır.

Buna ek olarak, geçtiğimiz yıllarda her pasaport için iki yılda bir defaya mahsus yapılabilen yurt dışı telefon kaydettirme işlemine ilişkin hüküm, 2019 yılının Mayıs ayında üç yılda bir olarak değiştirilmiştir.

Son tahlilde, yeni düzenlemelerde hem pasaport için iki yılda bir defaya mahsus yapılabilen yurt dışı telefon kaydettirme işleminin üç yılda bir olarak değiştirilmiş olması; hem de maktu harç tutarının 1.500,00 TL’ye yükseltilmesi ile birlikte, 2019 yılında gerçekleşecek cep telefonu ithalatının önemli oranda azalacağını söylemek mümkündür. Bu durum, bir taraftan yerli üretim için bir fırsat yaratmakta ise de, diğer taraftan başka sorunlara yol açabilir. Özellikle, birtakım yasa dışı yöntemlerle (örneğin, yurt dışından getirilen yeni telefonlara bazı kodlar uygulanarak eski telefonlardaki IMEI’nin kopyalanması gibi) yeni telefonun kullanılabilir hale getirilmesinin mümkün olduğu göz önüne alındığında; bu işlemlerin artabilme ihtimaline yönelik gerekli tedbirlerin ciddiyetle ele alınması gerektiği düşünülmektedir.

Haberler

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı