YAZARLAR

Tüm Yazıları Dr. Murat Özyıldırım

Kudüs İçin Ne yaptık?

26.04.2022 10:15

 

Aziz Kudüs, peygamberlerin izlerini taşıyan mübarek beldemiz. Önceki senelerde de bu satırlarda Kudüs’ü konu etmeye çalışmıştık. Mescid-i Aksa, işgal devleti askerlerinin saldırısına uğramış ve Filistinliler, silahlı askerlere karşı durmaya çalışırken şehitler ve yaralananlar olmuştu. Bu sene, Ramazan günlerinde Kudüs’ü yine haberlerde seyrediyoruz; Geçtiğimiz senelerden farklı bir şey, maalesef yok. Hüzünlü görüntüler bir türlü bitmek bilmiyor; Girmeleri kesinlikle yasak olmasına karşın Mescid-i Aksa alanına askerlerin korumasında fütursuzca giren Yahudiler, askerlerin türlü eziyetine karşı buna direnen, şehitler, yaralılar veren Filistinliler ve olayları artık olağan karşılayarak seyreden bizler... Galiba en acınası topluluğu, en sonda zikrettiklerimiz oluşturuyor...



Bir zulmü, hiçbir şey yapmadan seyretmeyi sorguluyorum. Bir kısmımız, ırkçılıkta zirveye çıkarak, Kudüs ve Filistin meselesini basitçe “Arap meselesi”ne indirgeme yolunu seçiyor. Bu yaklaşımı kabul etmek, dinî ve tarihî sebeplerle mümkün değil, mesele de Arap meselesi hiç değil.

Kudüs’te olaylar her gün bir yenisiyle gündeme olurken Kudüs’e biraz olsun dikkat çekmek için Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Erim’i Arkeoloji Buluşmaları 2022 için misafir ederek Kudüs’ü dinledik. Bu satırların okurları hatırlayacaktır, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şubesi, (Özel) Mustafa Erim Mersin Kent Tarihi Müzesi ve Akdeniz Kent Konseyi Yerel Tarih Grubu müşterek etkinliği olan Arkeoloji Buluşmaları 2022, internet üzerinden gerçekleşiyor.




Sayın Dr. Mustafa Erim, ilk ve ortaokulu Diyarbakır’da, liseyi Mersin’de okudu, Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdikten sonra ikinci lisans eğitimini Çağ Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yaptı. Çağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Yönetimi’nde “Restorasyon İşletmelerinde İnsan Kaynakları Eğitimi” konusunda Yüksek Lisans, Preston Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. “Mersin Kent Tarihi Müzesi”ni kuran Erim, Mersin'de “İmam Hatip Lisesi Eğitim Araçları Müzesi” ile “İz Bırakanlar Müzesi”nin faaliyete geçmesini sağladı. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şube Başkanlığı, Türkiye Eğitime Destek Platformu Mersin İl Koordinatörlüğü ve Akdeniz Bölge Sorumluluğu görevlerinde bulunan Erim’in makalelerinin yanı sıra Osmanlı Belgelerinde İçel Sancağı Anamur Kazası (2014) ve Doç. Dr. Songül Ulutaş’la kaleme aldığı Hamidiye Kışlası (2021) kitapları basıldı.


 

Kudüs konusunda görseller eşliğinde gerçekleşen konuşmasında mukaddes şehrin ve bilhassa Mescid-i Aksa’nın durumu üzerinde duran Dr. Mustafa Erim, Kudüs’ün Yahudiler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar açısından önemini tarihî ve dinî bakımlardan açıkladı. Kudüs’ün Müslümanların ilk kıblesi olduğu, Hz Peygamber’in (sav) miraç mucizesinin yanı sıra Hz İsa, Hz Zekeriya gibi birçok peygamberin bu şehirde zikredilmeye değer izlerinin olduğunu vurgulayan Erim, Kudüs’ün bizzat Hz Ömer tarafından Nisan 637’de fethi ile İslâm hoşgörüsünün bölgeye hâkim olmasını anlattı. Erim, Yahudilerin, İmparator Constantinus’tan İslâm fethine dek yüzlerce sene Kudüs’e girişlerinin bile yasaklandığını, yasağın, ancak şehrin Müslümanlar tarafından fethinin ardından kaldırıldığını belirtti.

Haçlılar döneminde el değiştiren Mescid-i Aksa alanının son derece bakımsız bir halde olduğunu vurgulayan Dr. Mustafa Erim, Selâhaddin Eyyubî ile mukaddes alanın makûs talihinin tersine döndüğünü söyledi. Erim, 1517’de Osmanlıların fethiyle mukaddes Kudüs’ün yüzlerce sene tekrar huzur şehri kimliği kazandığının ve Osmanlı idaresinde üç dinin mensuplarının da hür yaşayabildiğinin, ibadet edebildiğinin altını çizdi. Konuşmasının büyük bölümü, arkeolojik ve dinî kaynakların yol göstericiliğinde Kudüs şehir monografisi özelliği taşıyan Erim, son yüz elli sene içinde bölgeye Yahudi göçlerini mercek altına alarak dinleyicilerin, Filistin genelinde oluşturulan kimlik değişimine ve 1917’de şehrin İngilizlerin eline geçmesinden sonra Müslümanlar için yaşanan olumsuz gelişmelere dikkatini çekti.

Geçtiğimiz yüz yıldaki olayların genel değerlendirmesi ile Dr. Mustafa Erim’in Kudüs, Mescid-i Aksa ziyaretindeki gözlemlerini ve görsellerini dinleyicilerle paylaşması, programın ilgi çekici bölümlerinden birini oluşturdu. Kudüs başlıklı konuşma, soru – cevap kısmıyla sona erdi.

Arkeoloji Buluşmaları 2022, Mescid-i Aksa’da Filistinlilere zulüm her gün tekrarlanırken en azından “Kudüs için ne yaptınız?” sorusuna verecek masum bir cevabı olanları aynı yerde topladı.

Programı, Burak Erdem youtube kanalından seyretmek için lütfen aşağıdaki linki kullanın;

https://www.youtube.com/watch?v=jVFfQ6RJATs

Haberler

Maliye & Muhasebe

TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu: Taleplerimize acilen yanıt bekliyoruz

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem