Şirketler

Deprem anında devrilen eşyalar, can kayıplarına neden olabiliyor

Topraklarının yüzde 96’sı fay hatları üzerinde bulunanTürkiye, sık sık deprem gerçeği ile yüzleşmek zorunda kalıyor. Uzmanlar, depremde oluşabilecek yaralanmaları ve can kayıplarını önlemek için hem yapıların hem de yaşam alanlarının depreme hazırlanması konusunda uyarıyor.

Birinci derece deprem kuşağında yer alan Türkiye’de depreme hazırlıklı olmak kritik önem taşıyor. Başta evler ve işyerleri olmak üzere tüm yaşam alanlarında önlem almak deprem sonrasında yaşanacak zorlukları ve can kayıplarını azaltıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün raporuna göre, 17 Ağustos 1999 depreminde hayatını kaybedenlerin yüzde 3’ü, Marmara Bölgesi’nde ise yaralanmaların yüzde 50’si yapısal olmayan hasarlardan yani kazalardan kaynaklandı. Bu kazaların çoğu ise evlerdeki eşyaların devrilmesi sonucu meydana geldi.

“Deprem değil, tedbirsizlik öldürüyor” diyen EVJET Genel Koordinatörü Volkan Demir, evleri ve işyerlerini depreme hazırlamak için eşya sabitlemenin önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu:

“Her 100 kişiden 3’ü dolap altında kalarak yaşamını yitirdi”

“Yaşam alanlarında deprem nedeniyle meydana gelen ve yapısal olmayan hasarlardan yani kazalardan kaynaklanan yaralanmaları ve can kayıplarını önlemek mümkün. Bu kapsamda yapısal hasarlardan kaynaklanacak kayıpları önlemek için binanın deprem dayanımını; yapısal olmayan hasarlardan yani kazalardan kaynaklanacak yaralanmaları ve can kayıplarını önlemek için de yaşam alanlarını kontrol ettirmek gerekiyor. Unutmayalım ki yaralanmaların ve can kayıplarının önemli bir bölümü yapısal olmayan hasarlardan kaynaklanıyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün raporuna göre, 17 Ağustos Depremi’nde hayatını kaybeden her 100 kişiden 3’ü dolap altında kalarak yaşamını yitirdi.

Devrilme olasılığı yüksek eşyalar, duvara sabitlenmeli

EVJET olarak, sunduğumuz hizmetler ile müşterilerimizin evlerinde ve işyerlerinde basit ama hayati önem taşıyan önlemler alarak, deprem anında meydana gelebilecek yapısal olmayan hasarları azaltıyoruz. Bu kapsamda öncelikli olarak yaşam alanlarındaki dolap, kitaplık, vestiyer ve TV ünitesi gibi devrilme olasılığı yüksek eşyaları tespit ediyoruz. Daha sonra tüm bu eşyaları, doğru bir şekilde duvara sabitleyerek yaralanmaları ve ölümcül kazaları önlüyoruz. Unutmayalım ki küçük ama etkili önlemler, depremde hayat kurtarır” dedi.