YAZARLAR

Tüm Yazıları Deniz Türker

Poşet bedeli ve beyanı

17.02.2019 11:07

 

 

2018 yılının sonunda yapılan yasal düzenlemeyle çevreyi korumak amacıyla getirilen naylon poşet uygulaması için beyan ve tüketici tarafından ödeme zorunluluğu getirilmişti.

 

Bu düzenleme, açık mahallerde (pazar ve benzeri yerlerde) satılan gıda ürünleriyle meyve, sebze ve peynir gibi açık mallar için kullanılan ince naylon poşetler hariç diğer poşetler için tüketicilerin 25 kuruş ödemesi mecburiyeti getirdi. Ayrıca, poşetler için ödenecek bedelin tahsili ve beyanı üretim, ithalat ve satış noktalarındaki işletmeler tarafından beyan edilmesi ve ödemenin yapılması düzenlenmiştir. Ancak beyan süresi, ödeme zamanı ve ödemedeki özellikler, ödeme yükümlülüklerindeki belirsizlikler şu ana kadar çözülemediği için bir karmaşa yaşanıyor.

 

Yaşanan karmaşa ve uygulamadaki tartışmalar, bu konuda yeniden yasal düzenlemeler yapılmasına yol açtı. Bu amaçla Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan Torba Yasada, poşet beyan zamanı ve bedelin ödemesiyle ilgili yeniden düzenleme yapılması teklif edildi. Bu teklifteki düzenlemeye göre, tüketilen poşet miktarı ve yapılan tahsilatlar ayın sonunda ödenecektir. Düzenlemeye göre, geçtiğimiz Cuma günü (15 Şubat) ile Şubat ayına ait Mart ayında verilmesi gereken beyannameler Nisan ayında Mart beyannamesiyle birlikte verilecek ve ödenecek.

 

Yapılan bu düzenleme, piyasanın gerçeklerine uygun değildir. Bu konuda uygulamayı gerçekleştiren kesimlerle mutabakat sağlanarak düzenlemenin gözden geçirilmesinde fayda vardır. Ödemenin satış noktalarında yapılması küçük işletmeleri zorlayacaktır. Bu konudaki ciddi bürokratik yükümlülükler hata yapılmasına neden olacaktır. Ortaya çıkacak sorunları gidermek için ödenecek poşet bedellerinin kaynakta, yani üretim veya ithalat aşamasında beyan edilmesini ve ödenmesini sağlayacak düzenleme yapılmalıdır.

 

Salı günü Plan Bütçe Komisyonunda yapılacak görüşmelerde, gereken düzenlemelerin yapılmasına gerekli özenin gösterilmesi çevrenin korunmasında başarıya ulaşmak için yeterli olacaktır.

 

Haberler

Maliye & Muhasebe

TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu: Taleplerimize acilen yanıt bekliyoruz

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem