YAZARLAR

Tüm Yazıları Deniz Türker

Denetim standartları

01.12.2019 01:42

 

Muhasebe denetim faaliyetlerinde "Denetim Standartları" denetim sürecine rehberlik etmektedir. Denetim standartları, bir denetim sürecinin tüm aşamalarını ayrıntılı bir şekilde düzenleyen ve açıklayan bütün ilkeleri ve kuralları kapsamaktadır. Denetim standartları denetçiye mesleki sorumluluğunu yerine getirmesinde yardımcı olan, ona ışık tutarak rehberlik eden ilke ve kurallar olup denetim sürecinde uyulması gereken model programlar ve süreci uyulup uyulmadığı bağlamında ölçü araçlarıdır.

Denetim standartları ile genel olarak kaliteli bir denetimin çerçevesi belirlenir. Denetim standartları, esas itibariyle denetim faaliyetinin konusu ve denetçinin çalışmasının kalitesi ile de ilgilidir. Kaliteli bir denetim çalışmasının göstergesi denetim standartlarına uygun olarak yürütülmesidir.

Temelde, denetim standartları, denetim yöntemleri aracılığıyla elde edilecek kanıtların yapısını ve kapsamını belirler. Başka bir deyişle, standart, performans sonuçlarının genel olarak kabul edilebilirliğine dayanan uygulamalı yöntemleri ölçen bir araçtır. Gerek uygulanan muhasebe ilkeleri ile muhasebe ve finansal raporlama standartları, gerekse denetim standartları doğrudan doğruya denetim sürecinin yol haritasını belirleyen "denetim programını" etkiler.

Denetim standartları, bir denetim sürecinin tüm aşamalarını ayrıntılı bir şekilde düzenleyen ve açıklayan ilkeler ve kuralları kapsar. Bu nedenle, denetim standartları denetim mesleğinin düzenlenmesinde kilit faktördür. Muhasebe mesleğinin hedefi, kamu çıkarını korumak amacıyla yüksek kalitede işin gerçekleştirmesini sağlamaksa, kamu çıkarını korumak amacıyla belirlenen yüksek kaliteye sahip standartlara gerek vardır. Tüm muhasebe meslek mensuplarının öncelikli görevi nerede çalışırlarsa çalışsınlar kamu çıkarına hizmet etmektir.

Denetim standartları; önce genel kabul görmüş denetim standartları şeklinde belirlenmiş ve uygulamada rehber olarak kullanılmıştır. Küreselleşme ile birlikte denetim faaliyetlerinde uluslararası düzeyde kabul gören denetim ilkelerine gereksinim duyulmuş ve bu amaçla IFAC bünyesinde uluslararası denetim rehberi yayınlanmıştır. Bu rehber ilke ve kurallar IFAC bünyesinde Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu oluşturularak “uluslararası denetim standartları”na dönüştürüldükten sonra sürekli geliştirilerek ve revize edilerek (yenilenerek) yayınlanmaktadır.

Haberler

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor