YAZARLAR

Tüm Yazıları Berker Bostancı

KKTC ile yurtdışına yolculuklarda gündelik harcırahların yeniden belirlenmesi -2

24.07.2021 01:04

 

Gelir Vergisi Kanununun “Gider Başlıklı 24”ncü maddesinin 2 numaralı bendine göre, harcırah kanunu kapsamı dışında kalan müesseseler tarafından hizmet erbabına ödenen fiili yemek ve yatma giderleri 01.01.1983 tarihinden itibaren Devlet Memurlarına ödenen gündeliklerle mukayesede dikkate alınmayarak, seyahatle ilgili yemek ve yatma giderlerinin belgelerle tevsik edilmesi kaydıyla seyahat gideri olarak dikkate alınarak gider yazılabilir. Ancak yemek ve yatma giderlerinin tevsik edilememesi halinde bu giderlere karşılık olarak verilen gündeliklerin aynı aylık seviyede Devlet Memurlarına verilen miktarı veya Devletçe verilen gündeliklerin en yüksek haddini aşan kısmının ücret olarak vergiye tabi tutulması gerekmektedir.

 

Diğer taraftan, anılan personele fiili yemek ve yatma giderleri dışında gündelik de ödendiği takdirde bu gündeliklerin tamamının ücret olarak vergiye tabi tutulması gerekecektir. (Bakınız; 138 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğ’inin 3’ncü maddesi)

 

Personele, seyahatlerinde fiili yatma ve yemek giderlerini belgelendirmemeleri halinde bu masraflarına karşılık Devlet Memurlarına verilen gündeliklerin belirlendiği günlük harcırah tutarlarına eşit olarak ödenmesi halinde, ödenen bu harcırah tutarları üzerinde yalnızca damga vergisi (% 07,59) kesintisi yapılması, Devlet Memurlarına verilen günlük harcırah tutarını aşan kısmının ücret olarak gelir vergisine tabi tutulmaları gerekmektedir.

 

Harcırah ödenmesinde, avans verilmiş ise avansın Türk Lirası cinsinden tutarı, avans verilmemişse harcırah beyanname düzenleme tarihindeki T.C. Merkez Bankası Döviz Satış Kuru esas alınarak Dövizler Türk Lirasına çevrilerek harcırah ödemesi yapılması gerekmektedir.

 

Yurt dışına yapılan seyahatlerde birden fazla ülkede kalınmış ise, her ülkedeki kalış süresine göre o ülkeler için belirlenen gündeliklerin esas alınması gerekmektedir. Yurt dışına geçici görevle seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için ödenecek gündelikler kararın ekinde yer alan listedeki günlük harcırah tutarları %50 oranında artırılması suretiyle hesaplanarak, ödenmesi gerekmektedir.

 

Seyahat ve ikamet süresinin ilk 10 günü ile sınırlı olmak kaydıyla, yurt dışında yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri fatura ile belgelendirenlere, faturada gösterilen günlük yatak ücretinin yukarıda belirtildiği şekilde artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerinin %40’ına kadar olan miktarı için bir ödeme yapılmamaktadır. %40’ını aşması halinde ise aşan kısmın %70’i ayrıca ödenmektedir.

Şirketlerin politikaları çerçevesinde kararın ekinde yar alan gündelik tutarların altında harcırah ödemesi yapabilirler.

 

30.01.2021 tarihli 31380 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 3468 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına ekli listede yer alan yurt dışı harcırah tutarlarının uygulanmasında, 07.07.2021 tarihli Hazine ve Maliye Bakanlığının genelgesi esas alınarak hesaplanan 01.07.2021 ila 31.12.2021 tarihleri arasında bahse konu Karara göre; esas alınacak brüt ücret tutarlarının cetveldeki sütunlara uyumu aşağıdaki gibidir.

 

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğünün 07.07.2021 tarihli genelgesine binaen; 01.07.2021 ile 31.12.2021 tarihleri arasında vergiden istisna edilen bu tutarlar uygulanacaktır.

Haberler

Maliye & Muhasebe

TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu: Taleplerimize acilen yanıt bekliyoruz

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem