YAZARLAR

Tüm Yazıları Berker Bostancı

Defter-beyan sisteminde yapılan değişiklikler -1

23.10.2021 11:01

 

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:486) ile; Serbest meslek erbabı, İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi olan mükellefler tarafından defter beyan sistemi üzerinden muhasebe kayıtlarını tutmaları zorunluluğu getirilmiştir.

 

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 486 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklikler yapılmış olup, yapılan değişiklikler özet olarak aşağıdadır.

 

1- Defter-beyan sisteminde defterlere kayıt zamanı

 

486 No’lu tebliğde, işlemlerin defterlere kaydı, ait oldukları aya ait katma değer vergisi beyannamesinin verilmesi gereken son güne kadar yapılabilirdi. Yapılan değişikle, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile serbest meslek kazancı defteri tutan mükellefler için birer aylık dönemlere ilişkin vergisel ve ticari işlemlerin sisteme kayıt işlemleri;

 

1.1) Kayıtlarını, ayrıca Vergi Usul Kanununun 219 uncu maddesinde belirtilen ve defter kaydı yerine geçen belgelere dayanarak (muhasebe fişleri, primanota ve bordro gibi yetkili imzaların olması) yürüten mükellefler bakımından, işlemlerin ait olduğu ayı izleyen ikinci ayın 15 inci günü sonuna kadar,

 

1.2) Diğer mükellefler bakımından, işlemlerin ait oldukları aya ait katma değer vergisi beyannamesinin verilmesi gereken son günün sonuna kadar kayıtların gerçekleştirilmesi zorunluluğu olduğu belirtilmiştir.

 

2- Defter- beyan sisteminde defterlerin kapanış onay

 

486 No’lu Tebliğde, defterler ait oldukları takvim yılının son ayını takip eden dördüncü ayın sonuna kadar Başkanlık tarafından elektronik ortamda kapanış onayı yapılır şeklindeydi.

 

532 sıra No’lu Tebliğle; yapılan değişiklikle, defterler ait oldukları takvim yılına ilişkin gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı izleyen ikinci ayın sonuna kadar Başkanlık tarafından elektronik ortamda kapanış onayı yapılacağı yönünde yeniden düzenleme yapılmıştır.

 

3- Defter-beyan sistemi üzerinden tutulan defterlerin muhafaza ve ibrazı

 

486 No’lu tebliğde, defter beyan sistemi üzerinden tutulan defter ve kayıtların muhafaza yükümlülüğünün Başkanlığa ait olduğu yönündeydi. 532 No’lu tebliğle yapılan değişiklikle, sistem üzerinden tutulan defter ve kayıtların muhafaza yükümlülüğü Başkanlığa, yetkili makamlara ibraz yükümlülüğü ise mükellefe ait olduğu yönünde yeniden düzenlenme yapılmıştır.

 

3.1) Sistemde elektronik ortamda tutulan kayıtlar ile defterler, talep eden yetkili makamlara talep ettikleri şekliyle ibraz edilmesi amacıyla, Başkanlık tarafından www.defterbeyan.gov.tr adresinde yayımlanan uygulama veya teknik kılavuzlarda belirlenen format, içerik ve standartlarda; 213 sayılı Kanunda belirtilen muhafaza ve ibraz süresi içinde, sistemden elektronik defter dosyası olarak indirilebilecek ya da bağlı olunan vergi dairesinden onaylı kâğıt ortamdaki hali talep edilebilecektir. Bu şekilde, Sistemden elektronik defter dosyası olarak indirilmeyen ya da bağlı olunan vergi dairesinden onaylı olarak alınmayan defter ve kayıtların hukuki geçerliliği bulunmamaktadır.

 

------------------

(Resmi Gazete: 19.10.2021 tarihli 31633 sayılı)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberler

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor