Hepatit hastalığı karaciğerin herhangi bir nedenle iltihaplanması sonucu meydana gelir. A,B,C,D ve E en sık görülen hepatit türleridir.
Karaciğer, sindirim sistemi ile kana geçen tüm maddeler için süzgeç görevi gören; besinleri, vitaminleri vücudumuzun ihtiyacı için depolayan, yağların ve yağda eriyen vitaminlerin emilmesini kolaylaştıran bir organdır. Normal bir yetişkinde yaklaşık ağırlığı 1,5 kilogramdır.
Yenidoğan bebeklerde görülen sarılık, bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak gelişen sarılık ve safra kanalının tıkanması sonucu oluşan sarılık bulaşıcı değildir. Ancak hepatit virüsleri (A,B,C,D,E, G virüsleri) veya daha nadir olarak diğer hastalıkların nedeni olan virüslerle (Herpes, EBV, CMV virüs vs) meydana gelen türleri bulaşıcıdır. Bulaşıcı olan hepatit türlerinin bulaşma yolları farklılık göstermektedir. A ve E türü hepatitler yiyecek-içeceklerle; B, C, D ve G hepatitleri ise kan yolu ile kan ve vücut sıvıları ile bulaşmış materyalle veya yakın temaslarla bulaşabilir.
Hepatit bazı hastalarda hiçbir belirti vermeden ve sarılık oluşmadan geçirilebilir. Bazı hastalarda ise halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, eklem ağrıları, kaşıntı, göz aklarında ve ciltte sararma, ateş gibi belirtilerin tamamı ya da bir kısmı görülebilir. Hepatit tanısı konulabilmesi için muayene bulguları yeterli değildir. Karaciğerin durumunu gösteren ALT, AST ve bilirubin seviyelerine bakılması gerekir.
Bazı viral hepatit türleri kronikleşebilir. Örneğin C türünde kronikleşme ihtimali %80 'den fazladır. B türünde ise bu oran %10 civarındadır.
Kanlarında hepatit B virüsü bulunan bazı hastalar muayenelerinde, karaciğer testlerinde herhangi bir hastalık belirtisi göstermeden sadece taşıyıcı olabilirler. Bu kişilerde aktif karaciğer bozukluğu ya da aktif karaciğer hasarı yoktur. Bir başka deyişle virüs uykudadır, virüsle organizma birbirine zarar vermeden sessiz bir şekilde birlikte yaşamaktadır. Ancak taşıyıcı durumunda olan kişilerde de hastalık aktif hale geçebilir bu nedenle karaciğer kontrollerinin düzenli olarak yapılması gerekir. Taşıyıcı durumda olan bir bireyin yakın çevresinin hastalıktan korunması gerekir. Özellikle aynı ev ortamını paylaşan eş ve çocukların aşılanması önemlidir.
Hepatit C ve D için onaylanmış bir aşı bulunmamaktadır. Daha önce Hepatit B geçirilmemiş ya da buna karşı aşı ile korunulmamış ise erişkin yaş grubunda 3 doz aşı ile bağışıklık sağlanmaktadır. A türünde ise bağışıklığın sağlanması için 2 doz yeterli olmaktadır.