YAZARLAR

Tüm Yazıları Zeki Kentel

Kaybı kazanca çevirmişler!

21.03.2018 15:32

Kaybı kazanca çevirmişler!

Lüleburgazlı çevre gönüllüsü Hakan Dedeoğlu, Kasım ayında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açılışı yapılan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı TESKİ'ye ait "Batı Atıksu İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'ni ziyaret etti.

Ziyarette edindiği izlenimleri paylaşan Dedeoğlu, Tekirdağ'ın yıllık temiz su kaybının 40 milyon TL olduğunu belirterek: "TESKİ'nin başarılı çalışmaları sonucunda doğal varlıklarımızın geri kazanımı adına kayıp, kazanca dönüştürülmüş" dedi.

47 milyon TL'lik yatırım!

Dedeoğlu, arıtma tesisi ile ilgili şu değerlendirmede bulundu: "30 yılı aşkın süredir, kafa kirliliği başta olmak üzere, birçok konuda özellikle de toprak, su ve hava temelinde mücadele eden gönüllü biri olarak ortaya çıkan eserden etkilenmemek mümkün değil.

Diğer taraftan, yetkililer bu projenin yatırım maliyetinin ortalama 47 milyon TL olduğunu belirttiklerinde şaşırmıştım. Ancak Tekirdağ ilinin yıllık temiz su kaybının 40 milyon TL civarında olduğunu söylediklerinde ise daha çok şaşırdım. Bu tabii ki olumlu yönde oldu. Çünkü suyun bu derece önemli olduğu bir dönemde bu büyük bir kayıpken TESKİ'nin başarılı çalışmaları sonucunda doğal varlıklarımızın geri kazanımı adına kayıp, kazanca dönüştürülmüş, buna çok sevindim"

'Ergene Nehri'nin kirli olduğu kanıtlanmıştı'

Dedeoğlu, Ergene Nehri'nin kirliliği konusunda geçmişte yapılan hatalar olmasaydı bugün yaşananların bu oranda öldürücü olmayacağını belirterek: "O gün Ergene Nehri'nden gelen kötü kokular nedeniyle; bütün Trakya'yı sularıyla besleyen Ergene Nehri'ndeki kirliliğin boyutlarını ortaya koymak amacıyla, Tema Vakfı olarak 28 Mayıs 1999 tarihinde, nehrin kaynağından başlayarak döküldüğü yere kadar olan bölgeye bir basın gezisi düzenlemiştik.

Dokuz ayrı noktadan, basın mensupları ile beraber noter ve Ziraat Fakültesi uzmanlarının katılımı ile alınan su örnekleri Tekirdağ Ziraat Fakültesi Laboratuarlarında analiz edilerek 6 Haziran 1999 tarihinde Çorlu'da yapılan mitingde basına duyurulmuştu.

Ancak elde edilen analiz sonuçları, amacına uygun olmayan kanalizasyon şebekesine Deşarj Yönetmenliği Standartlarına göre kıyaslanmıştı. Buna göre Ergene Nehri'nin sanıldığı gibi kirli olmadığı Tekirdağ Valisi'nce dile getirilmiş, miting esnasında, Tekirdağ Ziraat Fakültesi'nce sözlü olarak açıklanmıştı.

Bunun üzerine; Vakfımız aynı noktalardan noter eşliğinde, uzmanların katılımı ile 1 Temmuz 1999 tarihinde ikinci bir su örneği aldırarak Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'ne ve Ankara Üniversite'si Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü'ne analize göndermiş ve alınan sonuçlara göre Ergene Nehri'nin kirli olduğu bir kez daha kanıtlanmıştı. O gün hatalar yapılmasaydı bugün yaşananlar bu oranda öldürücü, yok edici olmayacaktı" dedi.

'35 yılda yok ettik şimdi de iyileştirmeler peşinde boğuşuyoruz'

Dedeoğlu, o dönemki analizlerin iktidarın beklentisi şekliyle ortaya konduğunu ifade ederek: "Bu, gerçeği değiştirdi mi? Örneğin, kanser azaldı mı?

Hayır. Peki ne oldu? Zaman kaybına sebep olan bilim yuvası, bölgenin verimli tarım topraklarının ve sularının yok edilmesine aracı oldu. Bu gün geldiğimiz nokta ortada. Tüm güzelliklerimizi 35 yılda yok ettik, şimdi de iyileştirmeler peşinde boğuşuyoruz. Bu akla hizmet bir iş olabilir mi? Bu sürece gelişmişlik diyebilir miyiz?

O günkü Ziraat Fakültesi'nin yetkilileri başta olmak üzere, birçok yetkili bu konuda bölgemize sahip çıkmadılar. Bilim yuvası 'Ergene Nehri kirli değil' diyorsa vatandaş ne yapsın ki. Bu nokta da olumluluk yanıyla büyük emek veren, didinen ve 2010 yılında vefat eden Prof.Dr. Cemil Cangir hocamı saygıyla anıyor, Allah'tan rahmet diliyorum" diye konuştu.

'350 bin nüfusun ihtiyacını karşılayacak'

Dedeoğlu, Kasım ayında açılışı yapılan tesisin kapasitesinin Tekirdağ'ın resmi nüfusu 195 bin olarak alındığında tümünü çözümleyecek düzeyde olduğunu belirtti.

Dedeoğlu: "Tesisin ikincisi 17 Kasım günü Tekirdağ'ın doğusunda temeli atılan "Doğu Atıksu Arıtma Tesisi" ise bittiğinde 350 bin nüfusu karşılayacak sistem tamamlanmış olacak. Uzun yıllardır arıtılmadan denize giden evsel atıklar böylece temiz olarak deşarj edilmiş olmaktadır.

Bu durum kentte yaşayanlar adına mutluluk verici. Trakya'nın 3 il, 70 ilçe ve 750 civarında köy olduğunu düşündüğümüzde bu yatırım kirlilik temelinde daha da önemli hale gelmiştir. Bu konuda emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa ve tüm emeği geçenleri iktidarıyla - muhalefetiyle (belediye meclisi) hepsini candan kutluyorum.

Yakın zamanda Kırklareli, Edirne ve ilçelerinde tümüyle devreye girdiğinde toplamda oluşan kirliliğin azalma trendinde olumlu bir sonuca ulaşacağını hep birlikte yaşayacağız diye umuyorum" dedi.

Haberler

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor

Gündem

Bayram tatilinin 5 gününde trafik kazalarında 38 kişi öldü, 5 bin 26 kişi yaralandı