Yerel Yönetim

Yerel Yönetim Haberleri

Uzmanlar “alerji hedefte” dedi

Haber Merkezi 23.05.2018 16:52
Uzmanlar “alerji hedefte” dedi

Ünlü uzmanlar, toplumsal bilinci artırma hedefiyle ANKAmall’da bir araya geldiği ziyaretçilere alerjiyi ve nasıl yönetileceğini anlattılar.

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, Abbott’un koşulsuz katkıları ile yürüttüğü ‘Alerji Hedefte’ projesini ANKAmall’a taşıdı.

ECE Türkiye Proje Yönetimi tarafından yönetilen ANKAmall, sağlık alanında toplumsal bilinci artıran çalışmalara öncelik verirken,  bu kez besin alerjisi konusunda önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Prof. Dr. İlknur Bostancı, Prof. Dr. Can Kocabaş ve Prof. Dr. Özlem Yılmaz Özbek’in besin alerjisi ile ilgili yaptıkları konuşmalar ziyaretçiler tarafından ilgiyle dinlenirken Avrupa Yakası dizisi oyuncularından Veysel Diker’in sunumu ve tiyatro oyuncuları tarafından sunulan skeç de etkinliğe renk kattı.

Besin alerjisinin son 10 yılda iki kat arttığını söyleyen uzmanlar, yüzbinlerce bebek ve çocuğu etkileyen ve %40’ını en temel besin olan inek sütü alerjisinin oluşturduğu rahatsızlığın iyi yönetilmesi durumunda hayat kalitesinin korunabileceğini anlattılar. Yanı sıra sanal ortamlar ve sosyal medyanın toplumun bilinçlenmesinde olumlu rol oynamasına rağmen bilgi kirliliği sebebiyle ebeveynlerin yanlış yönlendirilebileceğine de dikkat çekildi.

Modern yaşam besin alerjilerini artırıyor

Besin alerjilerinin daha çok gelişmiş ülkelerde ve büyük kentlerde görüldüğünü ve bunun endüstrileşme, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, aşırı hijyenik yaşam ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı gibi nedenlerden kaynaklandığını söyleyen uzmanlar, modern hayatın aşırı korumacı yaşantısı içinde büyüyen çocuklarda bağışıklık sisteminin yanlış tepkiler üretmesinin daha sık görüldüğünü belirtiyor.

Besin alerjileri uygun bir şekilde yönetildiğinde hayat kalitesi korunabilir

Uzmanlar, besin alerjili çocuklarda erken tanı ve uygun tedavi yöntemleri ile hayat kalitesini etkileyebilecek büyüme geriliği, izole edilmiş olma hissi, özgüven kaybı, yüksek stres, kaygı ve hatta bazen depresyon gibi durumların önüne geçilebileceği bilgisini de paylaştılar.

 

 

 

Gündem

İstanbul için pazar gününe kadar kuvvetli sağanak uyarısı