Otomotiv

Otomotiv Haberleri

TEST: TOYOTA YARIS 1.5 LT

Mehmet Emin AVCI 16.07.2018 10:01
TEST: TOYOTA YARIS 1.5 LT

 

Enerjik yeni tasarım göz alıcı renklerle zenginleşti

Japon otomobil üreticisi Toyota’nın en küçük modeli  Yaris, geçirdiği önemli değişiklerle yenilendi. Markanın B segmentindeki temsilcisi Yaris, 1.5 litre benzinli, otomatik şanzımanlı versiyonu ile test köşemizin bu haftaki konuğu oldu. Kapsamlı bir değişiklikten geçirilen yeni Yaris, Türkiye ve Avrupa'da yoğun rekabetin yaşandığı B segmentinde daha güçlü bir konuma geldi.

Tasarım

Toyota Yaris tasarım tasarım olarak daha keskin hatlara kavuştu. Yenilenen Yaris, ön bölümünde yeni bir tampon, yeni farlar ve ön panjur ile eski modelden ayrılıyor.  Önden bakıldığında oldukça keskin bir yüz ifadesine sahip olan Yaris, büyük havalandırma kanalları bulunan tek parça bir tampona sahip.   Yaris’te daha fazla ışık gücüne sahip gündüz farlarına yer verilmiş. Görünümü de  değiştirilen gündüz farlarıyla birlikte ön  sis farları da krom görünümlü çerçevelere süslenerek kalite algısı artırılmış. Yaris’in elden geçirilen arka bölüm ve stop grubu aracın profiline ekstra uzunluk katmış. Arka tampondaki değişim ise sınırlı kalmış. Makyajdan önce tek parça dikey dörtgen olan stoplar artık bagaj kapağına doğru da taşacak biçimde iki parçalı yatay hale gelmiş. Yeni Yaris’in iki renkli gövdesi test aracımızdaki gibi üst donanımda alınabiliyor. Bu özellik Yaris’e ayrı bir şıklık katmış.  Kırmızı ve onunla güzel bir uyum oluşturan siyah renkli tavan ve A sütunundaki devamlılık araca hoş bir görünüm kazandırmış. 3945 mm uzunluk, 1695 mm genişlik ve 1520 mm yükseklik ölçülerine sahip Yaris’in bagaj hacmi ise 286 litre.



İç mekan

Yeni Yaris’in kabini, yeni döşemeler, renkler ve artan ergonomik alanlarla modern görünüme kavuşmuş. Yaris’te yeni sürücü göstergesinde iki analog gösterge ve onların ortasında yeni 4.2 inç’lik renkli TFT çoklu bilgi ekranı yer alıyor. Orta konsolun en üstünde havalandırma ızgaraları yer alıyor. Onun altında ise Toyota Touch 2 olarak isimlendirilen 7 inçlik dokunmatik ekran var. Ekranın dokunma hassasiyeti ve tepki hızı ortalamaları yakalıyor. Rakiplerine kıyasla yaşam alanı konusunda oldukça bonkör olan Yaris’te arka koltuktaki diz mesafesi  artırılmış. Yaris’in arkada 3 yolcu seyahat ettiği sırada sunduğu omuz mesafesi ile de beklentileri karşılama konusunda da başarılı.

Performans ve sürüş izlenimi

Yenilenen Toyota Yaris’teki bir diğer önemli değişim de 1.33 litrelik benzinli motorun yerini 1.5 litre benzinli atmosferik motora bırakması oldu. Test aracımızda görev yapan 1.5 litrelik benzinli motor 6000 d/d’de 111 Hp güç ve 4400 d/d’de 136 Nm tork değeri sunuyor.  Multidrive S otomatik şanzımanla kombine edilen üneti, 0-100 km/s hızlanmasını 11.2 saniyede gerçekleştirirken, 175 km/s maksimum hıza ulaşıyor. Fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 4.8 lt yakıt tüketimine sahip Yaris’in ürün yelpazesi arasında 111 Hp’lik 1.5 litre benzinli motorun yanı sıra, 100 Hp’lik 1.5 litre hibrit ve  69 Hp güç üreten 1.0 litre üç silindirli motor da var. 1.0 litrelik motor, 5 ileri manuel şanzımanla sunulurken, hibrit model e-CVT, yeni 1.5 litrelik benzinli motor ise tercihe göre 6 ileri manuel veya CVT şanzımanla tercih edilebilecek. İlk hızlanma anından itibaren çok atak olmasa da emin adımlarla hızlanma isteği devam eden Yaris otoyolda da yeterli süratlere ulaşmakta sıkıntı çekmiyor.  Çukur geçişlerinde çok fazla salınmayan hafif sert süspansiyonlarla donatılan Yaris bu sayede virajlarda da izinden kopmayarak yoluna devam ediyor. Aracın direksiyon sistemi konfor odaklı hazırlandığı için sürücü isteklerine biraz gecikmeli cevap veriyor. 

Teknik Özellikler

Motor: 1.5         

Motor Hacmi:    1496 cc

Silindir Adedi:    4            

Maksimum Güç:  11 Hp 6000 d/d            

Maksimum Tork: 136 Nm 4400 d/d        

Performans                       

 0-100 km/s Hızlanma  11.2 sn

 Maksimum Hız: 175 km/s

Frenler (ön/arka) Hava Kanallı Disk/disk

Yakıt Tüketimi                  

 Şehir İçi: 6.0 lt

 Şehir Dışı: 4.1 lt

 Karma:  4.8 lt

Boyutlar (u/g/y) : 3945/1695/1520 mm

Boş Ağırlık: 1100 kg

Bagaj Hacmi: 286 lt

 

 

 

Politika

Erciş Fatihiyle il olacak!