YAZARLAR

Tüm Yazıları Mustafa Bahadır Altaş

Genel Seçimlerden Ne Bekliyoruz?

12.06.2018 03:37

Çok kısa bir zaman sonra 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak seçimde TBMM görev yapacak milletvekilleri ile birlikte gelecek beş yıllık sürede Türkiye'yi (devleti) yönetecek Cumhurbaşkanını seçeceğiz. Başka bir ifadeyle ülkenin yani “Beyt-ül Mal” in kendisine emanet edildiği kişiyi seçeceğiz. Devlet birlikte yaşama iradesini ortaya koymuş insanların ortak ihtiyaçlarını karşılayan kamu tüzel kişiliği olduğu kadar iktisadi anlamda da ülke kaynakların adil ve eşit bir şekilde dağılımı sağlayan kurumdur. Bu nedenle devlet yönetimi, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde çok önemli olmasın yanında o ülkedeki siyasi kültürün/terbiyenin oluşmasında da temel etkendir.

 

Hepimizde biliyoruz ki seçim temsil/yönetim yetkisi verilecek kişinin tercih ve tespit işlemidir. Seçmen ise oy vermek suretiyle tercih yapmak için seçme hakkına sahip olan (kanuni şartlara uygun) kimsedir. Seçim ehliyeti, seçimde seçmen olarak bir irade beyanında bulunmaktır. Seçim her zaman tayin etme, atama işleminin karşıtıdır. Demokrasinin hakim olduğu ülkelerde hiç bir dönemde atanmışların seçilmesi seçim olarak kabul edilmemiştir. Sandıktan çıkan irade demokrasiye inan bizler için şüphesiz önemlidir. Çağdaş toplumlarda ve demokrasilerde birey, kendi vicdanı ve inandığı doğruları yönünde düşüncesini ifade etmek için oy kullanır.

Genel seçimlerden ne bekliyoruz?

Normal seçmen, beklentiler içinde olur.

Bilinçli seçmen ise isteklerin gerçekleşmesini arzu eder

Bilinçli seçmen seçmiş olduğu kişilerden yapacağı hizmetlerden önce şeffaf, denetlenebilir ve hesap verebilir bir yönetim anlayışını ortaya koymasını bekler. Ülkemizde bu gün için geldiğimiz nokta seçmen olmanın bu anlayıştan çok uzaklaştığı, seçmenliğin taraftarlığa dönüştüğü her şart ve zamanda koşulsuz bir teslimiyetçiliğe doğru gitti görülmektedir. İnsanlarımız inandığı gibi düşünme ve yaşama yerine, yaşadığı gibi inanmaya ve buna uygun yeni değerler ve mazeretler üretmeye başladı.

Bir seçmen olarak her bireyin için cevaplanacak soru;

Nasıl bir ülkede yaşamak istiyorsun, nasıl bir ülkede yaşadığı biliyor musun? Olmalıdır!

Birlikte yaşam mı? Rant paylaşımı mı? İkilemine düşürmemelidir.

Seçimlerde karar verirken bizden sonra hiç kimse olmayacakmış gibi davranmaya hakkımız yok. Özellikle kültür ve tarihi varlıklar olarak almış olduğumuz emaneti bizde başkalarına emanet bırakmalıyız, eğer bunu başaramaz ülkemizin yozlaşıp kozmopolit bir yapıya geçmesinin engelleyemeyiz. Bu nedenle dünden bugüne miras kalan ideolojik siyasetin hizmet ve yönetime etkisi sonucu oluşan güven bunalımını aşmak için devleti yönetenler, bireylerin hakkı korumalı, hukuk hâkim kılmalı, siyasallaşmaya izin verilmemeli, bireylerin ihtiyaçlarının karşılanmasında etik kurallara uyulmalı ve haksız rekabet oluşturulmamalı, en önemlisi de şeffaf ve hesap verebilir olunmalıdır.

Dünyadaki gelişmelerle birlikte ülkemizde de gelecekteki yaşam kalitesi ve alım gücü gibi toplumun sosyo-ekonomik ve politik yapısal değişikliğe uğraması sonucunda halkın yönetimden beklentilerinin değiştiği görülmektedir. Bu neden geride kalan seçimlerin sonuçlarını yorumlayarak değil bu sonuçlardan nasıl ders aldığımızı ve geleceğe yönelik karar almada algı yönetiminin nasıl sonuçlandığına bakmamız daha doğru karar vermemize yardımcı olacaktır. Çünkü günümüzde teknolojik gelişmeler sonucunda kuşak yaşının beş yıla indiği bir dönemde siyaset meydanlarda hala elli yıl önceki yöntemlerle şekilleniyor. Teknoloji ve iletişimin zirvede olduğu bugün çağdaş toplumun beklentileri çok farklı bundan sonra yapılacak seçimlerde yeni kuşak miadı dolan bu akçeyi tedavülden kaldıracaktır.

Bugün için ülke olarak yaşadığımız en önemli sorun beka sorunu değil siyasi yönetimin zekâ sorunudur. Çünkü yönetim de nitelik algıda seçicilik ve geleceğe ilişkin öngörü ile ön plana çıkar. Bilinçli bir seçmen olarak isteklerimizin gerçekleşmesi adına, bugünden itibaren bir kez daha Türkiye için, başarmak için hep birlikte el ele olalım. Türk milletine ve Türkiye'mize dıştan ve içten yapılan her türlü ihanete ve haksızlığa karşı duralım; Çünkü "Bir insan için onurlu yaşamak, hakkını aramaktan çok haksızlığa karşı koyabilmesi ile mümkündür." Ülkemizin sorunlarının çözümü için bir başkasından yardım beklemeyelim ülkemizin kaderini vereceğimiz bir oy ile değiştirmek bizim elimizde.

Haberler

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı

Gündem

Çanakkale Deniz Zaferi'nin üzerinden 109 yıl geçti