Kültür & Sanat

Kültür & Sanat Haberleri

"AA'nın Muhabir kitabı rehber niteliğinde bir kaynak"

Kocaeli (AA), Şahin Oktay 05.06.2018 20:06

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Şerife Akça, Anadolu Ajansı (AA) tarafından hazırlanan "Muhabir" kitabının rehber niteliğinde bir kaynak olduğunu bildirdi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Şerife Akça, Anadolu Ajansı (AA) tarafından hazırlanan "Muhabir" kitabının rehber niteliğinde bir kaynak olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Akça, yaptığı açıklamada, AA'nın Türkiye'de ajans haberciliğinin çok önemli bir kurumu olduğunu belirtti.

İletişim fakültelerinde AA'yı, hem medya tarihi hem de tüm ülkeye yurt dışındaki pek çok bölgeye ulaşabilmesi bakımından önemli bir yere koyduklarını aktaran Akça, "Muhabir" kitabının AA tarafından hazırlamasının önemine değindi.

Akça, Muhabir'in oldukça kapsamlı bir kitap olduğuna dikkati çekerek, "Açıkçası gazetecilik alanında bu kadar geniş boyutlara değinen rehber niteliğinde bir kaynağımızın olmadığını söyleyebilirim. Genellikle daha spesifik alanlara yoğunlaşmış kaynaklar vardır." ifadesini kullandı.

Medya tarihi, habercilikte uzmanlaşma, basın hukuku gibi birçok boyuta değinerek adeta bir rehber niteliğinde hazırlanmasının, kitabın en güzel tarafı olduğunu vurgulayan Akça, "Bu açıdan oldukça tatmin edici olduğunu düşünüyorum. Özellikle lisans öğrencileri açısından bir rehber kitap olarak kullanılabilir." değerlendirmesinde bulundu.

"KOÜHA'nın kütüphanesinde yer alacak"

Prof. Dr. Akça, kitapta basın hukuku bölümünün de yer almasını oldukça önemsediğini çünkü haberciliğin hukukla iç içe bir alan olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Genelde hem haberciliği anlatıp hem de hukuk boyutuna değinen, bütün boyutları ele alan çok sayıda kitap olduğunu söyleyemiyoruz. O nedenle Muhabir'i oldukça önemli buluyorum. Ben öğrencilerimin böyle bir kaynaktan yararlanmasını isterim. Önemli güzel örnekler verilmiş, bir sınırlı çalışmada yapılabilecek iyi bir değerlendirme olduğunu düşünüyorum.

Muhabir'i haber uygulamaları birimindeki arkadaşlarımıza bir başucu kitabı olarak bırakacağız. Kocaeli Üniversitesi Haber Ajansı'nın (KOÜHA) kütüphanesinde yer alacak. Sonrasında da bütün gazeteciliğe giriş ve haber uygulamaları dersleri için de kullanılabilecek bir kaynak olacağını düşünüyorum."

"Haberde dil kullanımı çok önemli"

Akça, kitapta haberde yazım kurallarıyla ilgili de bir bölüm olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Şöyle bir bölüm dikkatimi çekti kitapta; 'Haberde hızdan daha çok doğruluk önemlidir.' deniyor. Bence de çok önemli. Basın, kamuoyuna doğru bilgi aktarmakla görevlidir. Bugün teknoloji çok hızlı ilerlediği için artık haberciler hız odaklı çalışıyor. Belki biraz yavaş gazeteciliğe geri dönmek lazım. Bu hız odaklı çalışmak da birtakım hataları beraberinde getiriyor. Bunların en masum olanı yazım hatası olsa gerek. İnternet bize çok güzel olanaklar sunuyor ama internet haberciliği bir taraftan da aslında bu hızı çok kolay sağlayabildiği için bir bakıyorsunuz bizim bildiğimiz haber yazma kuralları değişmiş. Tıklanmayı arttırmak amaçlı yarım yarım cümlelerle kurulan haber başlıkları görüyoruz. O nedenle bence dil kullanımı çok önemli. Hem Türkçe'nin düzgün kullanımını devam ettirebilmek adına hem de kamuoyunu doğru bilgilendirebilmek adına dil kullanımı önemli. Kitapta bu bölüme yer verilmiş olmasını önemsiyorum. Anadolu Ajansı da TRT de dil kullanımı açısından her zaman çok özenli olan iki kurum olarak Türkiye'de yer alır. Diğer kurumların da benzer örneklerle ilerlemesini dilerim."

AA'nın, Muhabir kitabını bir seriye dönüştürmesinin de yararlı olabileceğine işaret eden Akça, sonrasında savaş muhabirliği, diplomasi muhabirliği gibi daha spesifik el kitabı tarzında kitapların da hazırlanabileceğini aktardı.

Akça, Muhabir'in geniş kapsamlı bir çalışma olduğunun içeriğinden belli olduğunu belirterek, kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

 

 

 

1.sayfa

1.sayfa