Gündem

Gündem Haberleri

Yeni nesil gazeteci adayları törenle sertifikalarını aldı

Aydın TÜRKER 14.05.2018 23:20

Basın İlan Kurumu (BİK) ve İŞKUR iş birliğiyle yürütülen Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı'ndan mezun olan 34 kursiyere sertifikaları, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun katılımıyla törenle verildi.

Yeni nesil gazeteci yetiştirmek ve yerel basının gelişimine katkı sunmak amacıyla Basın İlan Kurumu ve paydaşları tarafından 2 Nisan - 11 Mayıs 2018 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen Yeni Nesil Gazetecilik Eğitimi sona erdi.

Medya tarihi, savaş muhabirliği, istihbarat haberciliği, kültür-sanat haberciliği, televizyon haberciliği, politika haberciliği, röportaj teknikleri vb. alanlarda sektörün tecrübeli isimlerinden 90 saat ders alan 34 kursiyer için, eğitim sonunda bir sertifika töreni düzenlendi.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu

Törene Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit, BİK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan Ertem, BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, BİK Genel Müdür Yardımcısı Cem Elçin, BİK Genel Kurul üyeleri Engin Köklüçınar ve Ömer Yüksel Özek, BİK İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, BYEGM İstanbul İl Müdürü Necmettin Altuntaş ve basın sektöründen davetliler katıldı.

Bakan Çavuşoğlu: Basın, demokrasinin vazgeçilmez unsurudur

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu yaptığı konuşmada, basının, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından olduğunu belirterek, "Doğru habercilik yapan medya kuruluşları, toplumu aydınlatmak suretiyle yalan ve çarpıtmalarla dolu haberleri etkisiz kılarak demokrasiye katkı sunar. Basının vatandaşın gözü, kulağı ve sesi olması, vatandaşın demokratik haklarının adeta güvencesidir" dedi.

Yürütülen programlara iletişim fakültesi mezunları öncelikli olmak üzere sosyal bilimler ağırlıklı fakülte mezunları veya bu fakültelerin son sınıflarında okuyanların iştirak ettiğini anlatan Çavuşoğlu, "Bu programı, basın hayatında kaliteyi artıracak ve nitelikli iş gücünün istihdamını sağlayacak olması bakımından önemli buluyorum. Daha önce Ankara ve Bursa'da da mezuniyet törenlerine katıldığım Yeni Nesil Gazetecilik Eğitimi ve İstihdam Programı, özellikle iletişim fakültesi mezunlarının yoğunluklu yaşadığı medyada istihdam sorununun aşılması açısından büyük önem arz ediyor. Başbakan Yardımcısı olarak içeriği ve uygulamasıyla şahsen yakından ilgilenme gereği duyduğum bu programı salt didaktik bir çerçevede planlamadığımızı özellikle ifade etmeliyim" diye konuştu.

"Güçlü Türkiye, iftiralara ve yalanlara boyun eğmeyecek"

Çavuşoğlu, 24 Haziran seçimlerine de değinerek, 16 Nisan 2017 tarihli referandumda milletin verdiği kararın bir neticesi olarak, Türkiye'de yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin uygulanacağını hatırlattı.

Milletin onayıyla gerçekleşen bu sistem değişikliğinin, Türkiye'yi eski sistemin ağırlıklarından kurtaracağını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Eski Türkiye'nin medyası tarafından atılan manşetler, algı operasyonlarının akıbetini göstermesi bakımından manidardır. Millet atılan iftiralara, yalanlara, çarpıtmalara ve algı operasyonlarına göre değil, yüce gönlünde yankılanan değerlere göre karar vermektedir. Güçlü Türkiye ile baş edemeyeceklerini görenlerin, yalanla, iftirayla, kara propaganda ile netice alamayacaklarının aşikâr olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Bir kez daha vurgulamak isterim ki, Güçlü Türkiye'nin, iftiralara ve yalanlara boyun eğmeyecek bir ülke olduğunu tüm dünya bilmelidir. Böylesine önemli bir değişimin gerçekleştiği dönemde, medyaya düşen sorumluluk büyüktür. Medyamız zihinleri bulandırmak, insanımıza hükmetmek isteyenlere karşı uyanık olduğu müddetçe ve mesleği onuruyla yapan gazeteciler var olduğu sürece her türlü propaganda silahı boşa çıkarılacaktır" ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu’ndan gençlere tavsiyeler

Sertifika alan gençlere "Hangi meslek olursa olsun, onuruyla yapıldığı zaman değerlidir" diyen Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gazetecilik de böyledir. Sizlere gelecekte, yaşamınız boyunca onurlu bir meslek hayatı diliyorum. Millete hizmetkâr olan bir anlayışın mensupları olarak, milletimize doğru ve güvenilir bilgi hizmeti veren basınımızın daha da güçlenmesini, imkânlarının daha da iyileşmesini hedeflemekteyiz. Sizlerin de bu noktada önemli görevler ifa edeceği, etkin, güçlü bir medya ortamı, yegâne arzumuzdur. Demokrasi yolunda vazgeçilmez öneme haiz doğru ve güvenilir gazetecilik anlayışı hususunda basınımıza adeta bir taze kan sağlamak üzere tamamladığınız bu kursun hayırlara vesile olmasını diliyorum."

Özyiğit: Basın Türk Milletinin geleceği açısından çok önemli ve değerli

Törende konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit ise hakkın anlaşılabilmesi, doğrunun ortaya konulması anlamında basının çok önemli ve değerli olduğunu söyledi.

Basının, ülkeler arası savaş haline gelen haberleşme ve haber akışını sağlama adına Türk Milletinin geleceği açısından çok önemli ve değerli olduğunu ifade eden Özyiğit, basın sektöründe yerli ve milli bir bakışın olması gerektiğini vurgulayarak, "Eğer kendi çabamız olmazsa, yerli ve milli bakışımız bulunmazsa en hayati ve en haklı olduğumuz noktalarda uluslararası alanda haksız duruma düşebiliriz. Kendimizi tanıtma zorluğu yaşayabiliriz, ki çoğu zaman yaşıyoruz. O nedenle yeni gazeteci adaylarımız; Türk milletinin, devletiyle milletiyle hükümetiyle Cumhurbaşkanı ile yapısını ve işleyişini düzgün tahlil eder ve kendi milli bakışımızla, kendimizi uluslararası alanda zor duruma düşürmeyecek tarzda haber yaparlar. Onun peşinde olurlar. Dışarıdan gelen haberleri de süzgeçten geçirmeden yazmazlar." diye konuştu.

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan Ertem

Basın Ertem: Basın İlan Kurumu devlet desteğini âdil olarak basınımıza dağıtmaya devam ediyor

BİK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan Ertem, Basın İlan Kurumu’nun, kuruluşundan bu yana, yaygın ve yerel basına devlet desteğini âdil olarak dağıtım politikasıyla bugünlere geldiğini söyledi.

Özellikle yerel basının içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında Basın İlan Kurumu’nun ne kadar önemli olduğunun anlaşılacağını belirten Ertem “50 yılı aşkın süredir yürüttüğü adil bir dağıtım politikasıyla bugüne kadar geldi. Genel Kurul yapısı itibariyle de, her üç ayda bir basının problemlerini, taleplerini ve sıkıntılarını masaya yatırıp çözmeye çalışan bir kurum. Bu sertifika töreni her ne kadar yeni mesleğe girecek arkadaşlarımız açısından bir istihdam kapısı olarak bir iş bulma sertifika merasimi gibi görünse de, dolaylı olarak basın sektörünün nitelikli çalışan ihtiyacını karşılaması anlamına geliyor. Sertifika alan arkadaşlarımız sektörde istihdam edildiğinde asgari kadroda sayılmalarına yönelik yapmış olduğumuz teşvik edici düzenlemeyle, basın sektörüne de dolaylı bir destek olarak değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca

Karaca: Basın İlan Kurumu, bilişim çağında da sorumluluklarının farkında

Sertifika töreninin açılış konuşmasını yapan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü, programın son derece mütevazı bir sertifika merasimi olarak görülebileceğini, ancak 1961 yılında teşkil olunan Basın İlan Kurumunun, içinde bulunduğumuz bilişim çağının şartları itibariyle üstlenmesi gereken yeni görevleri itibariyle bu etkinliğin son derece anlamlı olduğunu ifade etti.

Karaca, “kuruluşundan bu yana sorumluluğunun farkında olarak görev yapan Basın İlan Kurumu, Basınımızın sorunlarının halline dair başta eğitim, istihdam ve gazetelerimizin modernizasyonu olmak üzere Kalkınma Ajansları, İŞKUR ve KOSGEB ile birlikte diğer ilgili kurum ve kuruluşlarımızla işbirliği halinde bir takım proje ve girişimler başlatmıştır” dedi.

“Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı” projesinin 6 ilde hayata geçirildiğini, Anadolu’nun diğer 7 ilinde projenin fizibilite çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Karaca, İstanbul’da düzenlenen bu proje kapsamında 34 lisans mezunu ve lisans son sınıf öğrencisinin, ilgili alanlarda becerilerini geliştirme, kendilerine dönük farkındalık kazanma ve güncel bilgiler ile kendini yenileme imkânı bulduğunun altını çizdi.

Karaca, “Bu proje ile birlikte sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün istihdamına bir katkı sunulması düşünülmüş olup, bu çerçevede temel gazetecilik alanına ilişkin bilgilerin yanı sıra adayların dijital yayımcılıkla beraber uzman habercilik alanlarında da gelişimleri sağlanmaya çalışıldı” dedi.

Projenin iki aşamadan oluştuğunu belirten Karaca “Projenin birinci aşamasında 34 kursiyerimiz 6 hafta boyunca 19 branşta 22 akademisyen ve uzman eğitimciden teorik dersler aldı. Projemizin ikinci aşaması olan istihdam çalışmalarında projemizi destekleyen İŞKUR’a ve kursiyerlerimizin tamamını istihdam sözü aldığımız İstanbul basınımızın kıymetli yöneticilerine de huzurlarınızda teşekkür ediyorum’ dedi.

Karaca sözlerini, “Projemizin hayata geçirilmesinde daima desteklerini hissettiğimiz Başbakan Yardımcımız Hakan Çavuşoğlu’na, Yönetim Kurulu Başkanımız ve Üyelerine merasimimizi onurlandıran tüm katılımcılara şükranlarımı sunuyorum” diye tamamladı ve eğitim programında sertifika almaya hak kazanan öğrencilere de bundan sonraki meslek hayatlarında başarılar diledi.

Konuşmaların ardından mezun olan 34 kursiyere sertifikaları, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit, BİK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan Ertem, BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, BİK Genel Müdür Yardımcısı Cem Elçin, BİK Genel Kurul üyeleri Engin Köklüçınar ve Ömer Yüksel Özek tarafından verildi.

 

 

 

Gündem

İstanbul için pazar gününe kadar kuvvetli sağanak uyarısı