YAZARLAR

Tüm Yazıları Elif Güldür

Umut Vakfı “Türkiye Silahlı Şiddet Haritası” 2020 Raporu-1

24.01.2021 08:05

 

Bireysel silahlanma ve bireysel şiddete karşı mücadele eden Umut Vakfı tarafından hazırlanan “Türkiye Silahlı Şiddet Haritası” 2020 Raporunda, virüs salgının bile şiddeti durduramadığı ortaya çıktı.

 

Raporda, uzun süre evlere kapalı kaldığımız 2020’de bile silahlı şiddet bir önceki yılı aratmadığı, geride bıraktığımız yılda da silahların susmamış olduğu görüldü.

 

Umut Vakfı’nın 2020 yılına ait silahlı şiddetle ilgili hazırladığı rapora göre; yıl içinde yaşanan 3 bin 682 silahlı şiddetin yüzde 85’i ateşli silahlarla işlendi.

 

* 2020 yılında basına yansıyan 3 bin 682 silahlı şiddet olayında; 2 bin 40 kişi öldü, 3 bin 688 kişi de yaralandı... Bu silahlı olayların 3 bin 128’inde ateşli silahlar (bin 303’ü tüfek, bin 825’i tabanca), 554’ünde ise kesici ve delici aletler kullanıldı... Yani cinayetlerin yüzde 85’i ateşli silahlarla işlendi.

 

* 2020 yılında Covid-19 salgınına rağmen silahlı şiddet bir önceki yılı aratmadı...

 

* 2020 yılında, dünya genelini sarsan virüs nedeniyle yılın önemli bir bölümünü evlerde geçirdiğimiz için “silahlı şiddet” azalır, diye düşündük... Ancak her şeye rağmen bu çalışmamızı aksatmadık.
 

Ve günü gününe yerel ve ulusal medyada yaptığımız taramanın sonuçları; 2020’de de şiddetin azalması şöyle dursun, 3 bin 623 olayın gerçekleştiği 2019’a göre geçen yıl 59 olayın daha fazla yaşandığını ortaya koydu...

 

Raporun gözler önüne sürdüğü acı gerçek karşısında, şiddetin gerçekten önlenmesi isteniyorsa, her önüne gelenin silah bulundurmasına yasaklar getirilerek, silahsızlanmaya yönelik kanunlar çıkarılmalı. Müreffeh bir toplumda yaşayabilmek için bir an önce silahsızlanmanın sağlanması gerekir.
 

Bireysel silahlanma ve bireysel şiddete karşı mücadele eden Umut Vakfı, 2020 Silahlı Şiddet Raporu’nu kamuoyuyla paylaşırken bir kez daha yetkililere seslendi:

 

“Bireysel silahlanmayı önleyin. Bireysel silahlanmayı önleyici yasal düzenlemeler yapın. Cezasızlığın önüne geçin. Şehir eşkiyalarının düğün, asker eğlencesi ve kutlamalarda silah kullanılmasını önleyin. Bu şehir eşkiyalarının eylemleri sonucu adam öldürüp, yaraladıktan hemen sonra salıverilmesinin, elini kolunu sallayarak dolaşmasının, mağdurların daha da mağdur olmasının önüne geçin. Adalet ve hukuku üstün kılın... Her bireyin evde, okulda, trafikte, kısacası tüm yaşam alanlarında ‘huzur ve güven’ içinde yaşamasını sağlayın...”

Haberler

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor