YAZARLAR

Tüm Yazıları Elif Güldür

Mutasyonlu virüsten nasıl korunmalı?

21.03.2021 08:32

 

Tüm dünyada etkisi devam eden koronavirüs salgını ve hızla yayılan mutasyonlu virüse karşı alınacak başlıca önlemleri açıklayan Dr. Öğr. Üyesi Aylin Türksever Tetiker, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yanı sıra aşı olana kadar tedbirlerin üst düzeyde alınması gerektiğini vurguluyor.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Aylin Türksever Tetiker, “Mutasyonlu virüse karşı elimizdeki en güçlü silahımız bağışıklık sistemimizdir. Ardından aşı olana kadar gerekli tedbirleri üst düzeyde alarak bu salgınla hep beraber mücadele edebiliriz” diyor.

Dr. Öğr. Üyesi
Aylin Türksever Tetiker

Mutasyonlu vaka sayısının her geçen gün arttığını söyleyen Tetiker, sözlerine şöyle devam ediyor: “Tüm önlemlere rağmen gün geçtikçe mutant virüsler tüm dünyada ve ülkemizde artış göstermektedir. Hastanelerde mutasyonlu virüsle enfekte olan hastalar için tüm önlemler daha sıkı bir şekilde alınarak izolasyon kuralları uygulanmaktadır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre bugüne kadar Türkiye’de toplam 41 bin 488 B.1.1.7 (İngiltere) mutantı, 9 ilimizde toplam 61 B.1.351 (Güney Afrika) mutantı, bir ilimizde 2 B.1.427 (California-NewYork) mutantı ve bir adet de P.1 (Brezilya) mutantı tespit edilmiştir. Mutasyonlu vaka sayısı giderek artmaktadır. Bu hızlı bulaşan varyantlara karşı elimizdeki en güçlü silahımız bağışıklık sistemimizdir. Ardından aşı olana kadar gerekli tedbirleri üst düzeyde alarak bu salgınla hep beraber mücadele edebiliriz.’’
 

Mutasyonlu virüsten korunabilmek için alınması gereken tedbirlere değinen Tetiker, “Uzmanlar mutasyonlu virüsün 1,5 kat daha hızlı bulaştığını bildirmişlerdir. Bunun için bir arada bulunulan ortamlarda sürenin kısaltılarak çift maske takılması uyarısı yapılmaktadır. Mutant virüs çok az miktarda virüsle bile hastalık bulaştırabilmektedir. Bu nedenle toplulukların bir araya gelmesini önlemek ve mesafeyi 1,5 metreden 2 metreye çıkarmak gerekmektedir. Ayrıca aynı ortamda bulunma süresini 10 dakikayla sınırlandırmak tavsiye edilmektedir. Özellikle kapalı alanlarda bir arada bulunma süremizi azaltarak havadaki partiküllerin bize ulaşmasını engelleyebiliriz ve hastalığın bulaşmasını önlemiş oluruz’’ diyor.

Mutasyonlu virüsün yayılımı sonrası PCR pozitif vaka sayılarında artış olmasına rağmen yoğun bakımlarda ve hastaneye yatış sayılarında ise azalma olduğu bildirildiğini söyleyen Tetiker, nedenini ise şöyle açıklıyor: “Bunun farklı nedenleri olabilmektedir. Bahar mevsimine girmemiz nedeniyle hava sıcaklığının artması önemli bir faktördür. Bu dönemde açık alanlarda bulunma imkanımız daha fazladır. Ayrıca kış mevsiminde bağışıklık sistemi daha zayıfken, bahar ve yaz döneminde güçlenmektedir. Bu dönemde viral enfeksiyonların görülme sıklığı da azalmaktadır. Aşılanmayla birlikte kişiler hastalığı hafif geçiriyor ya da geçirmeyebiliyorlar. Bu da yoğun bakımlara yatışı önlemektedir. İnsanların pandemi sürecinde tedbir almayı öğrenmesi, ilk semptomlar görüldüğünde hastaneye başvurması da erken dönem tanı ve tedaviyi kolaylaştırmaktadır.’’

Haberler

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor

Gündem

Bayram tatilinin 5 gününde trafik kazalarında 38 kişi öldü, 5 bin 26 kişi yaralandı