YAZARLAR

Tüm Yazıları Elif Güldür

Denetim sözleşmelerinde bağımsızlık-2

14.12.2020 08:49

 

Ücretler konusunda üzerinde durulması gereken ikinci nokta ödemesi gecikmiş olan ücretlerdir. Bir denetim müşterisinden alınacak ücretlerin uzun bir süre ödenmemesi ve özellikle bir sonraki yıla ait denetim raporunun yayımlanmasından önce önemli bir kısmının ödenmemiş olması durumunda, kişisel çıkar tehdidi oluşabilmektedir.

Böyle bir durumda denetim şirketi, denetim raporu yayımlanmadan önce bu tür ücretlerin ödemesinin yapılmasını istemelidir. Ücretlerin rapor yayımlandıktan sonra ödenmemesi durumunda, her tür tehdidin ciddiyeti değerlendirilir ve gerektiğinde bunları ortadan kaldırmak veya kabul edilebilir bir düzeye indirmek için denetim işinde yer almayan ayrı bir denetçi tarafından yürütülen işle ilgili danışmanlık sunulması veya yapılan çalışmaların gözden geçirilmesi gibi önlemlerin alınması gerekir.

Muhasebe meslek mensuplarının ücretler konusunda üzerinde durması gereken üçüncü nokta ise şarta bağlı ücretlerdir. Şartı bağlı ücretler; bir işlem çıktısıyla veya denetim şirketi tarafından sunulan hizmet sonucuyla ilgili olarak önceden belirlenmiş bir temele dayanılarak hesaplanan ücretleri kapsamaktadır. Denetim şirketi tarafından, denetim işiyle veya denetim müşterisine sunulan güvence dışı bir hizmetle ilgili doğrudan ya da dolaylı olarak tahakkuk ettirilen bir şarta bağlı ücret zaman zaman kişisel çıkar tehdidi oluşturabilmektedir.

Denetim işi ile ilgili şarta bağlı ücret herhangi bir önlemle kabul edilebilir bir düzeye indirilemeyecek kadar önemli olacağından böyle bir ücret düzenlemesi kabul edilemez niteliktedir. Ancak güvence dışı bir hizmette şarta bağlı ücretin tutarlarının aralığı, şarta bağlı ücretin belirleneceği konunun çıktısının uygun bir idare tarafından belirlenip belirlenmediği, hizmetin niteliği ve ilgili olay veya işlemin finansal tablolar üzerindeki etkisi gibi faktörler göz önüne alınarak değerlendirme yapılması gerekmektedir.

Sonuçta her tür tehdidin ciddiyeti değerlendirilmeli ve gerektiğinde bunları ortadan kaldırmak veya kabul edilebilir bir düzeye indirmek için önlemler alınmalıdır.(1)

-----------------------------------------

[1]Tuğba Uçma Uysal, Masum Türker ve Ganite Kurt, “Etik ve Etik Kuralları Muhasebe Meslek Mensupları için”, T.C. Sayıştay Başkanlığı Yayınları no:116, Ankara, 2019, s. 123-126.

Haberler

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı