Ekonomi & Finans

Ekonomi & Finans Haberleri

Enterprise Türkiye’de hedef, 5 yılda 3 kat büyüme

Mehmet Emin AVCI 16.07.2018 09:55
Enterprise Türkiye’de hedef, 5 yılda 3 kat büyüme

Enterprise Türkiye CEO'su Özarslan Tangün, bu yıl 1 milyar TL'lik yatırım yapacaklarını, 5 yılda 3 kat büyüyerek, araç sayısını 30 bine, ciroyu da 3.5 milyar TL'ye çıkaracaklarını söyledi. Enterprise Global Yönetim Kurulu Başkanı Andrew C. Taylor ise, "Türkiye bizim için çok önemli ve çekici bir pazar. Burada olmaktan memnunuz. THY ile işbirliğimiz de bunu destekliyor" dedi.

 

Dünyada 95 ülkede 2 milyon araçla araç kiralama sektörünün lider kuruşu olan ABD'li Enterprise Türkiye'de 5 yılda 3 kat büyüyecek. Sadece 2018'de Türkiye'de 1 milyar TL yatırım yapacaklarını açıklayan Enterprise Türkiye CEO'su Özarslan Tangün, "Şu anda Türkiye'de 10 bine yakın araç ile hizmet veriyoruz. Bu rakamı 5 yılda 3 kat artırarak 30 bine çıkaracağız" dedi.


 

Enterprise Rent-A-Car'ın Global Yönetim Kurulu Başkanı Andrew C. Taylor’un özel katılımıyla, Enterprise Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Başdemir ve şirketin CEO’su Özarslan Tangün’ün ev sahipliğinde gerçekleşen basın toplantısında, şirketin Türkiye hedefleri ve Türk Hava Yolları (THY) ile gerçekleştirdiği küresel işbirliğinin detayları paylaşıldı.

 

Toplantıda, Türkiye'ye ilk kez geldiğini, hem Türkiye'den hem de İstanbul'dan çok etkilendiğini vurgulayarak sözlerine başlayan Enterprise Global Yönetim Kurulu Başkanı Andrew C. Taylor, "İşimizin bizi güçlü ve başarılı kılan dört ana prensibi var. Birincisi ve en önemlisi müşteri memnuniyeti. İkincisi en iyi insanları işe almak ve verdiğimiz etkinliklerle onlara yetkinlik kazandırmak. Üçüncüsü, sürekli büyüme trendimiz. Dördüncüsü de karlı bir operasyon. Hem sıfır hem de ikinci el araç fiyatları değiştiği için bu operasyonu doğru ve karlı yönetmek çok önemli. Ayrıca aile şirketi olmamızın da avantajı var. Halka açık olmadığımız için, orta ve uzun döneme daha rahat odaklanabiliyoruz" dedi.

 

'Türkiye çok önemli ve çekici bir pazar'

 

Enterprise'ın global bir firma olduğunu ve dünyanın her yerine yayılan bir ağa sahip olduklarını belirten Andrew C. Taylor, bu kapsamda Türkiye'yi çok önemli ve çekici bir pazar olarak gördüklerini vurgulayarak, "THY ile yürüttüğümü işbirliği de bunu destekliyor. Burada olmaktan ve THY ile ortaklığımızdan dolayı çok memnunuz. Enterprise olarak yaklaşık 2 milyon araçla 95 ülkede hizmet veriyoruz. Dünyanın açık ara en büyük araç kiralama şirketiyiz. Türkiye pazarı da global büyümenin devamını sağlayan, bu büyüme için oldukça önemli bir pazar" dedi.

 

'Enterprise Türkiye, 3 yılda 4 kat büyüdü'

 

Enterprise'ın Türkiye'de faaliyetlerine Gürbaşlar'la 2014 yılında başladığını belirten Enterprise Türkiye CEO'su Özarslan Tangün de, 2014'ten 2017'ye kadar olan kısa dönemde 4 kat büyüdüklerini söyledi. Türkiye'de araç kiralama, özellikle günlük araç kiralama sektörünün ciddi bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Tangün, "Sektördeki kişi başı harcama yaklaşık 2.5 dolar civarında. Avrupa ortalaması ise 30 doların üzerinde. Bize daha yakın olan Doğu Avrupa ülkelerinde bu rakam yaklaşık 10 dolar... Böyle bakıldığında Türkiye'de çok büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz"  dedi.

 

'5 yılda 3.5 milyar TL ciro hedefi'

 

Türkiye'deki günlük araç kiralama sektörünün yaklaşık 50 bin araçlık bir parka sahip olduğunu, Enterprise'ın ise yalnızca Miami'de tek bir havalimanında 25 bin araç ile hizmet verdiğini belirterek, "Bu açıdan bakıldığında da Türkiye'deki potansiyelin büyüklüğünü görmek mümkün. Sektör yılda yaklaşık yüzde 10-15 büyüyor. Biz ise sektörün çok üzerinde büyüyoruz. Bu yıl yüzde 40-50'lik büyüme bekliyoruz. 2017 yılını 500 milyon TL ciro ile kapattık. Filomuzdaki araç sayısı ise 10 bin adete yaklaştı. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde filomuzu 30 bin araca çıkarmayı, ciromuzu da 3.5 milyar TL'ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu noktada THY ile yürüttüğümüz işbirliği çok önemli" dedi.
 

'2018'de 1 milyar TL yatırım'

 

Türkiye'deki potansiyeli değerlendirmek ve hem şirketi hem de pazarı büyütmek için yatırım yapmaya devam edeceklerini belirten Tangün, "Bu sene yaklaşık 1 milyar TL'lik yatırım yapacağız. Araç filomuzu büyütürken yatırımlarımızı artırarak devam ettireceğiz. Araç kiralama şirketleri araç satın alarak otomotiv sektörünü canlı tutuyor. Araç kiralama sektörü önümüzdeki dönemde de Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olan otomotiv sektörüne katkı yapmaya devam edecektir" dedi.

 

'Bu işbirliğinden çok memnunuz'

 

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı da yaptığı kısa konuşmada, "Enterprise'in yarışta gösterdikleri mücadeleden ve bu işi almalarından dolayı çok memnunuz. Geçtiğimiz yıl başladığımız ve küresel çapta ilerlediğimiz anlaşma THY'nin menfaati açısından da yolcularımıza sunacağımız hizmet kalitesi açısından da çok önemli bir işbirliği olmuştur" dedi.

 

Enterprise-THY'den küresel işbirliği

 

Enterprise Türkiye CEO'su Özarslan Tangün, THY ile 3 senelik münhasır bir anlaşma yaptıklarını ve işbirliğinin 1. yılını tamamladıklarını belirterek, "Anlaşma kapsamında THY'nin bütün kanallarından Enterprise'ın 3 markası Enterprise, Alamo ve National'ın araç kiralama hizmetleri veriliyor. Bahsettiğimiz 1 milyar TL'lik yatırımın büyük bir kısmını araç yatırımı olarak gerçekleştireceğiz. Bunun yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanında ofislerimizi de büyüteceğiz. THY olan ilişkimiz sadece Türkiye'de değil global çapta olan bir işbirliğini kapsamaktadır. İşbirliğimiz kapsamında THY'nin uçtuğu her yerde, Enterprise ofislerinden araç kiralanabiliyor. Öte yandan 3. Havalimanı için de planlarımızı yaptık. 3. Havalimanı içerisinde kiralama yapmayı hedefliyoruz. Şu anda ülkemizdeki havayolu trafiğinin yüzde 93'ünü kapsayacak şekilde ofislerimiz hizmet vermektedir. Türkiye'deki planlarımız çerçevesinde önümüzdeki 3 yılda mevcut 50 olan ofis sayısını 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Özellikle şehir içerisinde penetrasyonumuz da aynı şekilde artıracağız."

 

 

 

 

Politika

Erciş Fatihiyle il olacak!