YAZARLAR

Tüm Yazıları Deniz Türker

Ulusal sermaye

11.03.2018 09:35

Küreselleşen dünyada teknolojide yaşanan gelişmeler, yapay zeka ve robotlaşma ile taçlanan dijital yaşam, az ya da çok bütün ülkeleri etkileyip, bir taraftan yenileşmenin gelişmesine diğer taraftan  toplumsal sarsıntılara neden oluyor. Ancak kendi çıkarlarından başka hiçbir şeye önem vermeyen ve sayılarının 250 civarında olduğu öne sürülen bir avuç uluslararası şirket, dijitalleşme sürecinde ortaya çıkan ekonomik ve sosyal sarsıntılardan dahil olmak üzere yarar sağlamak peşinde koşuyor.
 

Böylesine bir süreçte, her ülkenin ulusal sermayesi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelmektedir. Ülkelerin adları ve yapıları değişse de, sahnelenen oyunun senaryosu hemen hemen aynı; Önce “özelleştirme” adı altında, devletlerin sahip olduğu değerler el değiştiriyor. Ardından bu değerleri devralan yerli şirketler, yabancı şirketlerle nikah masasına oturuyor. Yabancı ortak, süreç içinde payını bazen yüzde 100’e kadar yükselterek, sermayenin tek egemeni haline geliyor.
 

Ulusal sermayenin el değiştirmesine koşut olarak yaşanan “değerlerin erozyona uğraması” olgusunu, ülkemizdeki gelişmelerde de görüyoruz.  Mafya ve çeteler, bir yandan siyasi güce sahip kişilerle bütünleşmeye uğraşırken, diğer yandan da devlet yönetiminde yandaşlar edinerek, neredeyse devletin yaşamı dengeleyen tüm üretim araçlarını önce ele geçiriyor. Bu yapılanmanın sahipleri  sonra birilerine büyük karlar elde ederek devredip önemli miktarda servet kazanıyorlar.
 

Böyle bir ortamda uluslararası sermaye ise, “dumanlı havayı seven kurt” örneğindeki gibi; mutlak egemenliğini tesis etmek için stratejiler geliştiriyor.
 

Bugünlerde şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin gündeme gelmesi yukarıda anlattığımız egemenlik sürecine örnek bir senaryonun fiilen sahneye konulmasıdır. Başka bir değişle şeker fabrikalarının  özelleştirilmesiyle şeker pancarının toplumun üzerindeki sosyo-ekonomik ve sosyo-psikolojik olumlu etkisi yok ediliyor. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi burada yazdıklarımız dikkate alınarak durdurulmalıdır.  

Haberler

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı