YAZARLAR

Tüm Yazıları Deniz Türker

Siyasetin rengindeki belirsizlik ve ekonomideki ısınma

10.06.2018 02:43

Seçime iki hafta kaldı. Ekranlarda Cumhur İttifakını oluşturan partilerle Milletin İttifakını oluşturan partilerin ve Cumhurbaşkanı adaylarının propaganda faaliyetlerini izliyoruz. Diğer taraftan her gece haber programlarında aynı kişileri farklı televizyonlarda tahmine dayalı (araştırma yapılmış hissi vermeyen) kamuoyu yoklamalarını içeren yorumları dinliyoruz.

İzlediğimiz söz konusu seçim propagandaları; Cumhurbaşkanı seçiminin birinci turda biteceğini göstermiyor. Kimin iktidar olacağını da açıkça ortaya koymuyor.

Bu görünüm siyasetin renginin belirginleşmediğini gösteriyor. Buda seçimde hangi vaatlerin ve hangi politikaların seçmeni etkileyeceği noktasındaki belirsizliğini koruyor.

Bu seçim bugüne kadar yaşanmış seçimlerden çok farklı. Bir taraftan Hükümet Sistemi değişiyor. Diğer taraftan Yeni Hükümet Sisteminde özgürlük ve güvenlik dengesinin nasıl korunacağına ilişkin hukuk güvenliği halka yansımış değil. Bu belirsizlikte Ramazan ayının da etkisi olabilir. Ekonomide yaşanan sıkıntıların halkın cebini yangına çevirmesinin de etkisi olabilir. İktidarın seçime giderken sağladığı avantajlar, şu ana kadar iktidara siyasal getiri sağlayacak bir etkide görünmüyor. Gerçek görünüm belki Bayram sonrası seçime bir hafta kala belirginleşebilir. Ama şu ana kadar yaşanan sessizlik hayra alamet değildir.

ISINAN EKONOMİ

Ekonomi küresel piyasaların da etkisiyle ve iç dengelerin bozulmaya başlamasıyla artan bir ivmeyle ısınıyor. Isınma sürecinde bir taraftan Türk Lirasındaki değer kaybı, diğer taraftan enflasyondaki artış durdurulamıyor. Döviz kuru ile enflasyon artışındaki paradoks faizdeki zorunlu artış sonucunda ekonomideki ısınmayı arttırması ile ortaya çıkan buharlaşma olgusu her yerde yaşanıyor: Evde, pazarda, iş dünyasında ve ekonomideki sıkıntılar…

Buharlaşmaya neden olan ekonomideki ısınma arttıkça alınması olası önlemlerin etkili olma şansını zora sokuyor.

Seçimin sonuçları ekonomideki ısınmayı etkileyecek. Ekonomide yaşanan i ısınma da seçimin sonucunu belirlenmesinde önemli bir rol oynayacak!...

Haberler

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı

Ekonomi

Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatındaki artış sürecek

Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, "İyilik Gemileri"nin Gazze'ye yolculuğunu anlattı

Spor

Fenerbahçe Avrupa'da yarı final için sahaya çıkıyor

Ekonomi

Havacılık sanayisinde 20 milyar dolarlık buluşma

Otomotiv

İsviçre'nin Blick gazetesinden Togg'a, "Türk Teslası" övgüsü

Gündem

İran, İsrail'e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

Gündem

İran'dan İsrail'e hava saldırıları

Gündem

Kuzey Marmara Otoyolu'nda kamyonet otomobile çarptı, 2 ölü, 4 yaralı

Gündem

Otoyollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu sürüyor