YAZARLAR

Tüm Yazıları Deniz Türker

Çıkarılan aflarla devlet sisteminin altyapısı bozuluyor

13.05.2018 09:30

24 Haziran seçimlerinde devletin yönetim sistemi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine dönüşüyor. Türkiye’nin kuruluşundan bu yana uygulanan Parlamenter Hükümet Sistemi tarihe karışıyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde devletin temel yapısı kökten değişecek. Bu konuda referandumdan sonra 6 ay içinde çıkarılması gereken uyum yasaları hafta sonunda çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile gerçekleştirilecek.

Söz konusu Kanun Hükmündeki Kararname ile yasaların Anayasaya uyumunun sağlanması parlamentonun yetkisi dışına çıkarılarak mevcut Bakanlar Kuruluna devredildi. Bu konudaki yaklaşımın eleştirisini burada ele almayacağım. Çünkü olan oldu.

 

Bu arada yapılan kapsamlı bir değişiklikle vergi cezalarında, gecikme zamlarında ve vergi matrahını ilgilendiren kasa ve stoklardaki şişkinlik ile vergi matrahlarına artış olanağı getirilerek, kapsamlı bir vergi affı sağlandı. 16 yıldır hükümet eden AK Parti iktidarında her yıl bazı konularda da 2-3 yılda bir af getirildi. Devletin egemenliğinin temelini oluşturan vergilendirme sistemi getirilen bu aflarla devletin varlığını idame ettirebilmesi için gerekli olan vergi gelirlerinin güvenliğine darbe indirilmektedir.

 

Vergi ve sosyal güvenlik gibi konularda kapsamlı olarak gerçekleştirilen beyanda bulunma ile gecikme zammı, gecikme faizi ve ödeme zamanlarında yapılan yeniden yapılandırma yasalarıyla devlet egemenliğini esas alan devlet sistemi çökertilmektedir.

 

Bu değişiklikler af niteliğinde gerçekleştirilmekte ve kamuoyuna yeniden yapılandırma şeklinde sunulmaktadır. Demokratik seçimlerde seçmene sempatik gözükme yaklaşımı olarak gerçekleştirilen bu yasal değişiklikler, devlet sisteminin altyapısını temelden sarsmakta ve bozmaktadır.

 

Parlamenter Hükümet Sisteminin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine dönüştüğü bu süreçte, aflarla temel yapı bozulmakta adeta gömleğin düğmesi yanlış iliklenmektedir. Seçime gidilen bu günlerde af şeklinde vergi ve sosyal güvenlik sisteminde yapılan bu değişikliklerin devletin egemenliğini korumak adına son olmasını diliyorum.

Haberler

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı

Gündem

Çanakkale Deniz Zaferi'nin üzerinden 109 yıl geçti