YAZARLAR

Tüm Yazıları Berker Bostancı

7143 sayılı Kanunda değişiklik” -5-

23.06.2018 10:30

7143 sayılı "Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun" -5-

VI- GÜMRÜK VERGİSİ :

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil daireleri tarafından takip edilecek alacaklardan bu kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla (bu tarih dahil);

Vadesi geldiğihalde ödenmemiş ya da ödeme vadesi henüz geçmemiş bulunan gümrük vergileri ve kısmen ödenmiş gümrük vergilerine bağlı faiz, gecikme zammı gibi ferilerin yerine bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar, Yİ - ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla vergiye müteallik faiz, gecikme zammı gibi feri amme alacaklarından ve vergi aslına bağlı olmadan kanunun yayımı tarihinden önce asla bağlı olarak kesilen idari para cezalarının tamamından vazgeçilecektir.

Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunular kapsamında gümrük yükümlülüğü nedeniyle gümrük vergileri asıllarına bağlı olmaksızın kesilmiş idari para cezaları ile 5326 sayılı Kabahatler Kanununun iştirak hükümleri nedeniyle kesilmiş idari para cezalarının %50'sinin, bu kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla cezaların geri kalan %50'sinin tahsilinden vazgeçilecektir.

Eşyanın gümrüklenmiş değerine bağlı olarak kesilmiş idari para cezalarının %30'u ve varsa gümrük vergilerinin aslının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme zammı, gecikme faizi gibi feri alacakları yerine bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın bu kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla kalan cezanın %70 ile alacak asıllarına bağlı feri alacakların tahsilinde vazgeçilecektir.

 

VII- SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BORÇLARI :

2018 yılı Mart ayı ve önceki aylara ait olup, bu kanunun yayınladığı tarihten önce tahakkuk ettiği halde ödenmemiş, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4'ncü maddesinde sayılan 4/a (eski adıyla Sosyal Sigorta), 4/b (eski adıyla Bağ-kur) ve 4/c (eski adıyla emekli sandığı) sigortalılık statüsünden kaynaklanan, sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destekleme primi, kanunun yayımı tarihinden itibaren, kanunun yayımladığı (18.05.2018) tarihi izleyen ay başından itibaren iki ay içinde kuruma başvurmaları ve ilk taksiti kanun yayım tarihini takip eden dördüncü (Eylül 2018) aydan başlamak üzere 2'şer aylık periyotlarda 6 eşit taksit, 9 eşit taksit, 12 eşit taksit veya 18 eşit taksitlerde ödeme imkanı getirilmiştir. Borcun taksitler halinde ödenmesi halinde, taksitle ödenecek borç tutarları için kanun maddesinde belirtilen katsayılarla çarpılarak bulunacak tutarların eşit taksitler halinde ödenmesi gerekmektedir. 2018 yılında bir taksitin ödenmemesi, diğer yıllarda ise yılda iki taksitten fazla ödenmemesi halinde yararlanılan faiz, gecikme zammı vb. indirimlerden istifade edilemeyeceğini, ancak yapılandırma kapsamında ödenen kısmın af kapsamından yararlanılacağı belirtilmektedir.

 

Af kapsamındaki borçlar için, borçların ödeme sürelerinin bittiği tarihlerde bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar ödenecektir.

 

5510 sayılı kanunun 60'ncı maddesine istinaden; Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödememiş olanların, taksitlendirme için müracaat süreleri kanunun yayımı tarihinden itibaren beş ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri gerekmektedir. İlk taksiti veya peşin ödemesinin istenmesi halinde prim borcunun tamamını bu maddenin yayımladığı tarihten itibaren altı ay içinde ödemeleri gerekmektedir. Genel sağlık sigortası primlerinin bu şekilde ödenmesi halinde, SGK mevzuatına göre hesaplanan gecikme cezası, gecikme zammı tahsil edilmeyecektir. Sağlık yardımlarından istifade etmeyi isteyen GSS'lardan mevcut prim borcunu 31.12.2018 tarihine kadar ödemeleri halinde sağlık sigortasından yararlanabileceklerdir.

 

Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir testi yaptırmak içi müracaat etmemiş olanların kanunun yayım tarihini takip eden aybaşından itibaren dört ay içinde gelir testi yaptırmaları halinde gelir testi sonucuna göre tescil başlangıcı yapılacağı yönünde düzenleme yapılmıştır.

 

31.03.2018 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin olup, bu kanunun yayımlandığı tarihten önce kurumca resen tahakkuk ettirilerek işverene tebliğ edildiği halde bu kanunun yayımı tarihine kadar ödenmemiş olan prim borçları bu kanun kapsamında ödenebilir.

Haberler

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı