YAZARLAR

Tüm Yazıları Berker Bostancı

7104 Sayılı Kanunla bazı Vergi Kanunlarında yapılan değişiklikler -1-

21.04.2018 12:58

7104 Sayılı Kanunla Bazı Vergi Kanunlarda Yapılan Değişiklikler Özet olarak Aşağıda Yer Almaktadır.

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununda Yapılan Düzenlemeler :

· Arsa (kat) karşılığı inşaat işlerinde; arsa sahibi tarafından konut veya işyerine karşılık müteahhide arsa payı teslimi, müteahhit tarafından arsa payına karşılık arsa sahibine konut veya işyeri teslimi yapılmış sayılacaktır.

(7104 sayılı kanunun 1’nci maddesiyle 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 2/5’nci maddesine eklenen bu ibare, 06.04.2018 tarihinden sonra yapılan teslimlere uygulanmak üzere; kanun yayımı tarihinde (06.04.2018)yürürlüğe girmektedir.)

- Müzayede mahallerinde yapılan satışlarda, bu satışı yapanlar katma değer vergisi mükellefi olarak belirlenmiştir. Bu sebeplerle fazla veya yersiz hesaplanan hazineye ödenen verginin satıcı tarafından alıcıya geri verilmesi / ödenmesi şartı ile satıcıya iade edilmesi düzenlemesi yapılmıştır. Uygulamaya ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı tarafında belirleneceği yönünde düzenleme yapılmıştır.

(7104 sayılı Kanunun 2’nci maddesiyle 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 8/1’nci maddesine eklenen (ç) bendi, kanunun yayımı (06.04.2018)tarihinde yürürlüğe girmektedir.)

- 4458 Sayılı Gümrük Kanununun 95/1’nci maddesine göre faaliyette bulunan, Gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına yapılan teslimlerin ihracat teslimi sayılmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır.

(7104 sayılı Kanunun 3’ncü maddesiyle 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 12/1-a maddesine eklenen bu ibare, kanunun yayımı tarihini takip eden ikinci ayın (01.06.2018)başından itibaren yürürlüğe girmektedir.)

- KDV Kanununa 13’ncü maddesinin birinci fıkrasının sonuna eklenen (k), (l) ve (m) fıkralarına göre;

k) Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanmak üzere yapılan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmakta olan yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, mülkü idare amirinin izni ve denetimine tabi ibadethaneler, Diyanet İşleri Başkanlığının izni ve denetimine tabi yaygın din eğitimi veren tesisler; Gençlik ve Spor Bakanlığına ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısıyla yapılan teslim e-hizmetler Katma Değer Vergisi istisnası kapsamına alınmıştır.

l) Sağlık Bakanlığınca izin verilen gerçek ve tüzel kişiler tarafından, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, münhasıran sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde verilen koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (anılan kişilere bu hizmetlerle beraber sağlanan diğer hizmet teslimler istisna kapsamında değildir) Katma Değer Vergisi istisnası kapsamın alınmıştır.

m) 4691, 5746 ve 6550 sayılı Kanunlar kapsamında, Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunan işletmelere münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimleri tam istisna kapsamına alınmıştır. İstisna kapsamında alınan bahse konu yeni makine ve tesislerin teslimin tarihini takip eden üç yıl içinde elden çıkarılmaları veya bu faaliyetlerin haricinde kullanılmaları halinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edileceği,

yönünde düzenlemeler yapılmıştır.

(7104 sayılı Kanunun 4’ncü maddesiyle 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 13. maddesine eklenen bu üç fıkra kanunun yayımı tarihini takip eden ikinci ayın (01.06.2018)başından itibaren yürürlüğe girmektedir.)

- Adi ortaklıkların sermaye şirketine dönüşmeleri işlemleri KDV den istisna edilmeleri yönünde düzenleme yapılmıştır.

Konfeksiyon kırpıntılarının teslimi KDV’den istisnası kapsamına alınmıştır. (KDV Kanun Madde 17-/4-g)

(7104 sayılı Kanunun 5’nci maddesiyle 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 17/4-c maddesine eklenen bu ibare, kanunun yayımı tarihini takip eden ikinci ayın (01.06.2018)başından itibaren yürürlüğe girmektedir.)

- İkinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, katma değer vergisi mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dahil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde KDV matrahı, satış bedelinden, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olarak özel matrah şekli belirlenmiştir.

(7104 sayılı Kanunun 6’ncı maddesiyle, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 23/1- maddesine eklenen (f) bendi, kanunun yayımı tarihini takip eden ikinci ayın (01.06.2018) başından itibaren yürürlüğe girmektedir.)

- Arsa karşılığı inşaat işlerine ilişkin bedelin tespitinde, müteahhit tarafından arsa sahibine bırakılan konut veya işyerinin, Vergi Usul Kanununun 267’ncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ikinci satırdaki maliyet bedeli esasına göre belirlenen tutarın esas alınması öngörülmüştür.

(7104 sayılı Kanunun 7’nci maddesiyle 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 27’nci maddesine eklenen 6 fıkra, kanunun yayımı tarihinden sonra yapılan teslimlere uygulanmak üzere (06.04.2018)tarihinde yürürlüğe girmektedir.)

- İndirimli orana tabi teslim ve hizmetler nedeniyle teslim ve hizmetlerin gerçekleştiği vergilendirme döneminden sonra ortaya çıkan giderler veya yapılan iskontolar dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisinin iade hesabına dahil edilmesine olanak sağlanmıştır.

- İndirim hakkının, vergiyi doğuran olayın bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı sonuna kadar indirilmesine imkan sağlanmıştır.

(Bu iki düzenleme 01.01.20019tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kanunun yayımın tarihinde (06.04.2018)yürürlüğe girmektedirler.

- Vergi Usul Kanununun 322’nci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen katma değer vergisinin, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde indirim konusu yapılmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır. VUK’nun 323’ncü maddesine göre, karşılık ayrılmak suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinden gider olarak dikkate alınan katma değer vergisinin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınması koşuluyla Katma değer vergisinin indirim konusu yapılmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır. (Bu düzenleme (01.01.2019)tarihinden itibaren yürürlüğe girmektedir.)

(7104 sayılı Kanunun 8’nci maddesiyle, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 29. maddesinde yapılan değişiklikler ile eklenen 4’ncü fıkranın yürürlük tarihleri yapılan değişikliklerin altında yer almaktadırlar.)

- Maliye Bakanlığınca, Vergi Usul Kanunun 315’nci maddesine göre belirlenen faydalı ömürlerini tamamladıktan sonra zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetler için yüklenilen ve alımında indirim konusu yapılan Katma Değer Vergisi ile faydalı ömrünü tamamlamadan zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen Katma Değer Vergisinin kullanılan süreye isabet eden kısmının hesaplanan katma değer vergisinden indirilebileceği, kullanılmayan süreye isabet eden katma değer vergisinin indirim konusu yapılmayacağına ilişkin düzenleme yapılmıştır.

- Vergi Usul Kanunun 322’nci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin alıcı tarafından ödenmeyen katma değer vergisi mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği yönünde düzenleme yapılmıştır. (Bu fıkra 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girmektedir.)

- Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlara ilişkin ithalde veya sorumlu sıfatıyla ödenen katma değer vergisinin yanı sıra Türkiye’deki işlemler nedeniyle satıcıya ödenen ve satıcı tarafından da ilgili vergileme döneminde beyan edilerek ödenen Katma Değer Vergisinin alıcı tarafından indirilmesine olanak sağlanmıştır.

(7104 sayılı Kanunun 9’ncu maddesiyle, 3065 sayılı katma Değer Vergisi Kanunun 30 maddesindeki parantez içi hükümlerde yapılan değişiklikler, kanunu yayımı tarihinde (06.04.2019)yürürlüğe girmektedirler.)

- İstisna edilmiş işlemlerde indirilemeyen katma değer vergisi, işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar talep edilmesi halinde iade edilebileceğine yönelik düzenleme yapılmıştır. İmalatçılar tarafından yapılan ihracat işlemlerinden kaynaklanan iadelerde, yüklenilen katma değer vergisi yerine, sektörler itibariyle ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yaptırmaya Maliye Bakanlığı yetkilidir yönünde düzenleme yapılmıştır.

(7104 sayılı Kanunun 10’ncu maddesiyle, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 32/1 maddesinde yapılan bu değişiklik;( 01.01.2019)tarihinde yürürlüğe girmektedir.)

- Süresi içinde iadesi talep edilmeyen katma değer vergisini gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak yazdırmaya ve iade hakkı doğuran işlemlerle ilgili iade talebinde bulunabilecek asgari tutarı belirleme hususlarında Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır.

- Maliye Bakanlığı mükellefiyet süresi, çalışan sayısı, aktif ve öz sermaye büyüklüğü, ödenen vergi tutarı, vergisel ödevlerini zamanında yerine getirilip getirilmediği, sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma yönünde olumsuz rapor veya tespit bulunup, bulunmadığı gibi kriterler esas alınarak mükelleflerin vergisel uyum seviyeleri ve bu uyum seviyelerine göre farklı iade yöntemi belirlemeye, iade alacağının vergi borçlarına mahsup edileceği ile iadeye ilişkin diğer usul ve esasları belirleme konusunda yetki verilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır.

(7104 sayılı Kanunun 12’nci maddesiyle, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 36 maddesine eklenen bu fıkralar kanunun yayımı tarihinde (06.04.2018)yürürlüğe girmektedirler.)

- Katma Değer Vergisi Kanununa, “Hasılat Esaslı Vergilendirme Sistemi” getirilmiş olup, bu sisteme göre; Ticari kazancı işletme hesabı esasına göre tespit edilenler ile meslek kazançları, serbest meslek kazanç defterine göre tespit edilenlerden, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek sektör ve meslek grupları kapsamında bulunanların talep etmeleri halinde hasılatları üzerinden belirli bir oranda KDV ödemeleri yönünde düzenleme yapılmıştır. Bu kapsama girenlerin mal ve hizmet alışlarından dolayı yüklendikleri KDV’yi işin mahiyetine göre, gider veya maliyet olarak kayıtlarına almaları gerekmekte olup, hasılat esaslı vergilendirme sistemini seçen mükellefler, iki yıl geçmeden bu usulden (sistemden) çıkamazlar.

(7104 sayılı Kanunun 12’nci maddesiyle, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa eklenen “Hasılat Esaslı Vergilendirme” başlıklı 38’nci madde; (01.01.2019)tarihinde yürürlüğe girmektedir.)

- Maliye Bakanlığına, Vergi Usul Kanunu uyarınca işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin KDV ‘sinin ödeme zamanını, beyannamenin verildiği ayı takip eden ikinci ayın sonuna kadar uzatmaya yetkili kılınmıştır.

(7104 sayılı Kanunun 13’ncü maddesiyle, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 46/5’nci maddesinde yapılan bu değişiklik; ( 01.01.2019) tarihinde yürürlüğe girmektedir.)

- Teknoloji geliştirme bölgesinde ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunanların bu bölgelerde ürettikleri oyun yazılımları da istisna kapsamına alınmıştır. Ayrıca Kanunun Geçici 20’nci maddesi kapsamında Katma Değer Vergisinde istisna edilen işlemler nedeniyle yüklenilen vergilerin indirimine olanak sağlayacak düzenleme yapılmıştır.

(7104 sayılı Kanunun 14’ncü maddesiyle, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun Geçici 20’nci maddesi ile 30/a maddesinde yapılan bu değişiklikler; (01.01.2019)tarihinde yürürlüğe girmektedir.)

Haberler

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı