YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Nazlı Gaye Alpaslan

Vergi Usul 449 Seri No'lu Genel Tebliği ve bir sorun

26.04.2018 10:52

Bilindiği gibi 213 sayılı VUK genel tebliği seri no 449 10 nisan 2015 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.(1) Bu genel tebliğ ile geçmişe yönelik mükellefiyet tesis edilenlere elektronik ortamda beyanname ve bildirimleri vermemeleri dolayısıyla kesilen özel usulsüzlük cezaları artık kesilmeyecektir. Böylece vergi daireleri geçmişe matuf vergi kaydı açılan mükellefler hakkında özel usul cezası kesmeyecektir.

10 nisan 2015 tarihinden önce şu veya bu sebeple kesilen cezaların akıbeti ne olacaktır? Veya 10 nisan 2015 tarihinden önce ,bu kapsamda tebliğ edilen özel usul cezaları vergi dairelerine ödenmiş ise durum ne olacaktır?

Bize göre geçmişe yönelik kesilen ve 10 nisan 2015 tarihinden önce ödenmiş olan özel usul cezalarının da 213 sayılı VUK kanununun düzeltme hükümlerine göre düzeltilerek mükelleflerin ödediği cezaların kendilerine iade edilmesi zorunludur.

Bu durumda:

1- 10 nisan 2015 tarihinden önce tarh edilmiş ve fakat vadesi 10 nisan 2015 sonrasına sarkan özel usul cezaları için ödeme yapılmaması gerekir.

2- 10 nisan 2015 tarihinden önce tebliğ edilerek ödenen özel usul cezaları 213 sayılı VUK kanununun düzeltme hükümlerine göre düzeltilerek ödeme varsa mükellefe iade edilmesi gerekir.

3- Vergi dairelerinin mükelleflerin düzeltme taleplerini red etmesi halinde vergi yargısının hakemliğine müracaat edilmelidir.

4- Hukukun genel ilkelerine göre 10 nisan 2015 tarihinden önce veya sonra kesilen özel usul cezaları yukarıda açıklandığı gibi külliyen hukuka aykırıdır. Tarh edilen cezaların iptali, mükellef tarafından ödenen bir ceza varsa bunun da mükellefe red ve iadesi zorunludur.

-----------------------

(1) 449 seri nolu VUK genel tebliği 10 nisan 2015 gün ve 29322 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yayım  tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Haberler

Gündem

UND, tır sürücülerinin 'acil ve öncelikli' olarak Schengen vizesi alabilmesi için destek istedi

Ekonomi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanıyor

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız

Gündem

TBMM'nin açılışı, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından biri oldu

Gündem

"Irak ziyaretim ve anlaşmalar Türkiye-Irak münasebetlerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edecek"

Gündem

"Kalkınma Yolu Projesi" ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacak

Gündem

Türkiye'nin "aşı üretim üssü" için çalışmalar hızla sürüyor

Ekonomi

Uzmanlar, alışverişlerde "IBAN ile ödeme"lerin artması nedeniyle tarafları uyardı

Gündem

İstanbul'da kuvvetli yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşanıyor

Gündem

ÖSYM'nin dünyadan izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı

Ekonomi

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem

Otomotiv

TOGG, üçüncü modeli T8X'in çalışmalarına başladı