YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Nazlı Gaye Alpaslan

Limited şirket kuruluş işlemleri hakkında 5 SORU – 5 CEVAP

14.07.2018 06:50

 

SORU: Limited şirket kuruluş koşulları nelerdir?

CEVAP:Limited şirketler asgari 10.000 TL sermaye ve asgari 1ortakla kurulmalıdır. Türkçe olarak tespit edilmesi gereken unvanlardan “Limited Şirket” ibaresinin bulunması ve faaliyet konusunun gösterilmesi zorunludur. Ortakların koyacakları sermayenin en az 25 TL veya katlarıolması gerekir. Kuruluş sırasında sermayenin 1/4’ü yani 2.500 TL’nin bir banka hesabında bloke edilmesi zorunludur. Daha sonra, şirketin kuruluşunu müteakip, imza sirküleri noterden çıkarılır.

 

SORU:Limited şirket kuruluş dilekçesi nasıl olmalıdır?

CEVAP:Şirket müdürlerinin tamamı tarafından imzalanmalı, vekaleten imzalanmış ise vekaletin aslı veya onaylı sureti eklenmeli, şirketin bağlı olacağı vergi dairesi belirtilmeli, ekindeki evrak dökümünü içermelidir. Dilekçede, şirketin unvanı, sermayesi, merkezi, açılış tarihi ve bu tarihteki gerçek faaliyetinin konusu NACE koduyla birlikte açıkça gösterilmeli ve bu bilgilerin doğru olduğu aksinin tespit edilmesi durumunda sorumluluğun dilekçeyi imzalayan kişi ya da kişilere ait olduğu yazılmalıdır.

 

SORU: Tüzel kişinin müdürlüğe seçilmesinde hazırlanacak belgede neler gerekmektedir?

CEVAP:Tüzel kişinin müdürlüğe seçilmesi halinde, tüzel kişi adına ve tüzel kişi tarafından belirlenen gerçek kişinin adı-soyadı, uyruğu ve T.C. kimlik numarasını (yabancı uyruklularda vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası) içerecek şekilde yetkili organ kararıyla tüzel kişi tarafından belirlenen gerçek kişinin yabancı uyruklu ve Türkiye’de ikamet ediyor olması halinde ise, ikamet tezkeresi ve Türkçe tercümeli noter tasdikli pasaport sureti gerekmektedir.

 

SORU:Limited şirket müdürün ortaklar dışından atanan yabancı kişi olması durumu nedir?

CEVAP:Limited şirket müdürün ortaklar dışından atanan yabancı uyruklu tüzel kişi olması halinde, tüzel kişinin güncel sicil kayıtlarını içeren belge gerekmektedir. Bu belgenin, şirketin tabi bulunduğu ülkedeki noterler tarafından ve o ülkedeki Türk Konsolosluğu veya Türkiye’deki Dışişleri Bakanlığı tarafından ya da Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre onaylanmış ve bunların noterden onaylı Türkçe çevirilerinin de yaptırılmış olması gerekir.

 

SORU:Limited şirket kuruluş sermayesinin ne kadarlık kısmı Rekabet Kurumu’na yatırılmalıdır?

CEVAP:Şirket sermayesinin 4/10.000’inin Rekabet Kurumu’nun Türkiye Halk Bankası Ankara Kurumsal Şubesi’nde bulunan 80000011 (IBAN: TR400001200945200080000011) no’lu hesabına nakden, EFT veya havale yoluyla yatırılması ve yatırıldığını gösteren “tahsil edildi” kaşeli ve imzalı banka dekontu gerekmektedir.

Haberler

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı