Maliye & Muhasebe

Maliye & Muhasebe Haberleri

43. Doğu ve Güneydoğu Anadolu SMMM Odaları Platform Toplantısı Şanlıurfa'da yapıldı

07.01.2018 00:00
43. Doğu ve Güneydoğu Anadolu SMMM Odaları Platform Toplantısı Şanlıurfa'da yapıldı

Haber Merkezi - Şanlıurfa'da 6 Ocak 2018 Cumartesi günü gerçekleştirilen 43. Doğu ve Güneydoğu Anadolu SMMM Odaları Platform toplantısı, Şanlıurfa SMMM Odasının ev sahipliğinde yapıldı.

Artukluhaber.net'in haberine göre, Platform toplantısına Ankara TÜRMOB Yönetim Kurulu heyetinden geçmiş dönem TÜRMOB Genel Başkanı ve Ekonomiden sorumlu eski Devlet Bakanı ve halen TÜRMOB yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Dr. Masum Türker, Genel Sekreter Yahya Arıkan ile TÜRMOB Yönetim Kurulu üyeleri, Doğu ve Güneydoğu Oda Başkanları ile konuk misafirleri olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Milletvekilleri Mehmet Ali Cevheri ve Mehmet Akyürek, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ile Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin'in katılımıyla gerçekleşti.

Platformun gündem konusu olan;

- Odaların bulunduğu illerde yüklendiği misyon ve çalışmalarının değerlendirilmesi.

- Defter beyan sisteminin mesleğe etkisi.

Önceden konu başlıklı olarak belirlenen toplantıda oda başkanları konuyla ilgili konuşmalar yaptı.



Toplantıya Mardin-Şırnak Mali Müşavirler Odası heyetinde Oda Başkanı Hamit Durgan, Başkan Yardımcısı Ömer Savda, Oda Sekreteri Hamdullah Yavuz, Oda Koordinatörü Ceng Velat Ege, Oda Saymanı Atilla Akçay ile Disiplin Kurul Başkanı Renas Özalp, Disiplin Kurul Bşk.Yrd. Faruk Yaşin, Disiplin Kurul üyesi Mustafa Yusufoğlu, Haksız Rekabet Kurulundan Agit Yürük, Oda İdari Müdürü Murat Aktürk ve ayrıca geçmiş dönem Oda Başkanı Yeminli Mali Müşavir Mehmet Nurullah Budak katıldı. Oda Başkanı Hamit Durgan’ın Platform toplantısında yapmış olduğu konuşmada, Defter beyan sisteminin mesleğe etkisi nasıl olacağı konusuna değindi.

Hamit Durgan konuşmasında, ilk mesleğe başladığında daktilo, bilgisayar, yazılım programlarının olmadığını, meslekte gelişimin yavaş yavaş faaliyete geçtiğini belirterek,  eskiden bir yevmiye kaydı gerçekleştirilirken yapılan asgari 5 işlemin bilgi teknolojileri sayesinde 1 işlemle, hızlı ve güvenilir bir şekilde tamamlandığını söyledi. 

Bilişimin gelişiminden önce, daktilo ile yazmanın var olduğunu kaydeden Durgan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"O zamanlarda daktilo yazılımı bilinmiyor diye tereddütler olmuştu bizlerde, ama sonuçta bu işin yapılması kaçınılmaz bir unsur olması nedeniyle bizleri 10 parmak veya 2 parmak olmak üzere daktilo kullanmaya sevk etmiştir. Böylelikle daktilo ile olan uyumluluğumuzu sağlamış olduk.

Bilişimin ilerlemesiyle, bilgisayar kullanma sorunu ortaya çıktı. Bilgisayarı nasıl kullanırız şeklinde tereddütler söz konusuydu ama görüldü ki bizler bilgisayar kullanımını da tıpkı daktilo gibi kavramış olduk.

Aynı zamanda bilgi teknolojinin ilerlemesiyle de vergi mevzuatlarımızda da hızlı değişimlerin olduğunu görmekteyiz. Yapılan bu değişimlere biz meslek mensubu olarak tekrardan hızlı bir biçimde adapte oluyoruz.

Yapılan son yasal düzenleme ile 17 Aralık 2017 tarih ve 30273 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 486 sıra no.lu VUK Genel Tebliği ile yeni bir kavram gelmiştir. Bu kavramın adı Defter-Beyan Sistemidir.

Getirilen bu yeni sistemin mesleğimize; 3568 sayılı Meslek yasamızın amacının korunması, dolayısıyla Misyon ve vizyonun korunması noktasında olma koşuluyla bu sistemin çağın gereksinime ihtiyaç duyulan güzel bir sistemdir.

Bizler meslek mensubu temsilcileri olarak platform kapsamında bir araya gelmemiz, mesleğimizin başarıya ulaşılması noktasında yapılan oluşumda neden sonuç ilişkileri müzakere edilmesi, başarının sağlanılmasında atıf olarak görmek mesleki alanda büyük bir kaynak olduğu, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan da bir paydaş olarak katkı olacağı da kaçınılmaz olacaktır.

Yapılan bu platform toplantılarının başta biz odalar olmak üzere, Yaşam boyu eğitime, hizmet pazarlamasına önem verilmesi, muhasebe mesleğinde kalite standartlarına uygun hizmet üretimi sağlanılması noktasında ve TÜRMOB'un bu yöndeki başarısına katkı sağlanılmasına yön verilmesi, karşılıklı paydaşçılar olarak biz oda başkanlarının görev ve sorumluluğumuzun olduğu bilinmesi gerekmektedir.

Bundan böyle yapılacak olan platform toplantıların, gerekse dayanışma ve yardımlaşma noktasında; başarılı olunmasını temenni ederim."

 

 

 

Politika

Erciş Fatihiyle il olacak!

Gündem

Ramazan Bayramı tatilinde tren kapasiteleri artırılacak, emeklilere indirim uygulanacak