YAZARLAR

Tüm Yazıları Av. Nazlı Gaye Alpaslan

Medula sistemi ve doktor ve özel hastanelerde vergi denetimi

21.12.2016 00:00

Medula; sağlık hizmeti veren kuruluşların, GSS kapsamında olan hastalarının provizyon (muayene ön izni), ücretlendirme ve tahakkuk işlemlerinin SGK ile entegre ve eş zamanlı olarak gerçekleştirmesini sağlayan bir bilgisayar sistemidir. Hastaneler ve eczaneler, SGK’nın ödeyeceği bedelleri de MEDULA sistemi üzerinden SGK’ya elektronik ortamda fatura etmektedir.

Her hastanenin kendi kullandığı bir hastane otomasyon programı vardır ve bu program, SGK’nın MEDULA programına sorarak, provizyon (muayene ön izni) almakta ardından yaptığı her bir işlemi ücretlendirip fatura haline getirip, MEDULA üzerinden SGK’ya göndererek tahakkuk ettirmektedir.[1]

Bilindiği gibi, Türkiye’de vergi mevzuatına göre, vergi incelemesindeki amaç, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır. (VUK Md. 134). Buna göre, Maliye Bakanlığı tarafından 213 sayılı VUK’nun 135. maddesinde incelemeye yetkililer tarafından her yıl belirli sektörlerde, sektörel vergi incelemeleri yapılabilmektedir.

Sağlık sektöründe de zaman zaman sektörel incelemeler söz konusu olabilmektedir. Sağlık sektöründe örneğin, medikal işi ile uğraşan kimseler nezdinde veya doktor, özel hastaneler nezdinde vergi incelemeleri zaman zaman yapılabilmektedir.

Özel hastanelerde vergi incelemeleri daha çok hastanenin kendi müşterilerine tedavi, muayene, ameliyatlar vb. konularda hastalara fatura veya benzeri vesika düzenlenip düzenlenmediği konularında vergi incelemeleri yapılabilmektedir. Yine hastanelerde, hastanenin elde ettiği diğer gelirler ve giderlerinin vergi yasalarına uygun olup olmadığı, doktor, hemşire,teknik elemanlar vb. personele yapılan fiili ücret ödemelerinin doğru olup olmadığı konularında incelemeler yapılabilmektedir. Hastanelerde POS cihazlarından yapılan tahsilatların KDV beyannameleri ile uyumlu olup/olmadığına dikkat edilmektedir. Özel hastanelerde, özellikle dışarıdan gelen doktorlara (hastanenin bordrosunda kayıtlı olmayan) yapılan ödemeler, bu doktorların hastanede yaptıkları ameliyatla ilgili düzenleyecekleri serbest meslek makbuzları önem taşımaktadır.   Hastalara yapılan tıbbı müdahaleler, yapılan operasyonlar ve bu konuda hastaların hastane ve ayrıca doktora ödedikleri ücretlerle ilgili makbuz veya faturalar incelenmektedir.

Özel hastaneler ve bu hastanelerde ameliyat yapan doktorlarla ilgili yapılacak vergi incelemelerinde gerekirse son 5 yıl incelemeye tabi tutulabilmektedir. Türkiye’de zamanaşımının 5 yıl olduğu gerçeği dikkate alındığında zamanaşımı içerisinde her zaman vergi incelemesi söz konusu olabilmektedir.[2]

MEDULA sistemi yardımı ile eczanelerin de çapraz vergi incelemesi kolaylıkla yapılabilmektedir. Eczanelerin kimlere, hangi reçete kapsamında ilaç sattığı, bu ilaçlarda SGK’nın katkısı, hastanın katkı payı vs. ilaçla ilgili bütün bilgiler yer almaktadır. Böylelikle, hasta, doktor ve eczane ilişkileri vergisel yönden kolaylıkla tespit edilebilmektedir.

Özel hastaneler ve doktorlarla ilgili vergi incelemelerinde Sağlık Bakanlığı’nın MEDULA sistemi önemli bir veri kaynağıdır. MEDULA sisteminde, doktorlar, hastaneler ve hastalarla ilgili ayrıntılı veriler yer almaktadır. Vergi incelemelerinde, inceleme elemanları bu MEDULA sisteminden   yararlanarak ayrıntılı bir inceleme imkanına sahip bulunmaktadırlar. 


[1] Bkz. TEZEL Ali, “SGK, MEDULA’da log kayıtları tutmamış kaybın tutarı bile belirsiz”, www.alitezel.com.

[2] 2008 yılından itibaren zamanaşımı kapsamında vergi incelemesi başladığı takdirde 2008, 2009, 2010, 2011 ve 2012 yılları inceleme kapsamındadır. Ayrıca, cari yıl 2013 yılı da her halükarda vergi incelemesine tabi tutulabilir.

Haberler

Ekonomi

İran ile ticaret hacminde 30 milyar dolar hedefi

Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Gündem

Emeklilere bayram ikramiyelerinin ödeme takvimi belirlendi

Ekonomi

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

Gündem

Yapay zeka girişimleri 7 yılda 33 kat arttı

Gündem

İstanbul'da köprüler Pakistan Milli Günü için ışıklandırıldı

Gündem

Yaşlanan nüfusun çalışma hayatına olumsuz etkilerine karşı ''kadın istihdamı'' önerisi

Gündem

Türk Devletleri Teşkilatının tarım bakanları Kazakistan'da toplandı

Gündem

Türksat 6A'da sona yaklaşılıyor

Ekonomi

KOSGEB geçen yıl 107 bine yakın işletmeye destek verdi

Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarılacağını açıkladı

Gündem

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı